μικρά αθλητικά

• Κάτι παραπάνω από πασχαλινός μποναμάς ήταν αυτά τα 11 εκατομμύρια ευρώ που θα εισπράξει από τον ΟΠΑΠ η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για τα επόμενα τρία χρόνια. Ύστερα από μακρά περίοδο «ισχνών αγελάδων», στη Λ. Συγγρού, ζεστό χρήμα θα εισρεύσει στα αραχνιασμένα ταμεία της ΕΠΟ. Η κόντρα Ορφανού-Γκαγκάτση φαντάζει πλέον πολύ μακρινή καθώς ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης και ο πρόεδρος του Οργανισμού Χρήστος Χατζηεμμανουήλ τα βρήκαν σε όλα με τον Σοφοκλή Πιλάβιο, τον νέο ισχυρό άνδρα του ποδοσφαίρου μας. Αυτά θα βλέπει τώρα ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας και θα έχει χάσει σίγουρα τον ύπνο του. Για τον τέως υφυπουργό αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό, όρκο δεν παίρνουμε αν τον «πείραξε» η συμφωνία…

• Μπράβο! Οι 21 διεθνείς ποδοσφαιριστές έδωσαν 2.000 ευρώ ο καθένας από τον μισθό τους προκειμένου ένα μόλις 11 μηνών αγοράκι να μεταφερθεί για σοβαρή χειρουργική επέμβαση στην Αμερική. Συγκεντρώθηκαν 42.000 ευρώ, ποσόν αρκετά σημαντικό, που για πρώτη φορά διατίθεται από παίκτες, που έχουν πάντως να επιδείξουν και με άλλες πρωτοβουλίες την ευαισθησία τους για τέτοια ζητήματα κοινωνικής προσφοράς. Να σημειώσουμε ότι για την ενίσχυση του παιδιού από το Βόλο την ιδέα είχε πρώτος ο Τάκης Φύσσας. Και πάλι μπράβο!

• Οι καταστροφικοί σεισμοί στη γειτονική χώρα με τις εκατόμβες των θυμάτων, τους χιλιάδες τραυματίες και αστέγους, έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην ιταλική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων της Πεσκάρα (26 Ιουνίου-5 Ιουλίου 2009). Δεν είναι μόνον τα εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για τη διοργάνωση, είναι και ηθικό το ζήτημα που δημιουργείται καθώς η Πεσκάρα βρίσκεται πολύ κοντά στη Λʼ Ακουίλα. Φαντάζει πρόκληση η διεξαγωγή μιας τέτοιας αθλητικής γιορτής όταν ακόμα οι πληγές είναι ανοιχτές και ο θρήνος δεν έχει κοπάσει. Υπάρχει σοβαρό θέμα αναβολής, ακόμα και ματαίωσης, για τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), που θα κληθεί να το ξεκαθαρίσει σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Επιτροπή (CONI) και την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Ο καταστατικός χάρτης της ΔΕΜΑ προβλέπει σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις τη λήψη άμεσων μέτρων.

• Ύμνοι γράφονται αυτές τις μέρες σε όλο τον Τύπο για τον Γιώργο Χριστοβασίλη. Ποιος είναι ο κύριος; Φυσικό είναι να μη γνωρίζει το ευρύ κοινό ποιος άνθρωπος χαμηλών τόνων, αλλά μεθοδικός και τολμηρός συνάμα, κατόρθωσε να στηρίξει το εγχείρημα της ανόδου του «Άγιαξ» της Ηπείρου στα μεγάλα σαλόνια. Αυτοδημιούργητος, φτωχός, με καταγωγή από ορεινό χωριό της Άρτας, έφυγε μικρός για τις ΗΠΑ όπου σπούδασε πολιτικός μηχανικός και μεγαλούργησε σε σημαντικές κατασκευές στη Νέα Υόρκη. Το 1993 επέστρεψε στην Ελλάδα και δημιούργησε εταιρεία χρωμάτων και κάποια στιγμή μπλέχτηκε με την μπάλα αναλαμβάνοντας τον Ηλυσιακό επί εποχής Πηλαδάκη. Πολύ γρήγορα θυμήθηκε την πατρίδα, την Ήπειρο και το καμάρι της, που το στήριξε ουσιαστικά, χωρίς πολλές κουβέντες και διακηρύξεις… Και να το αποτέλεσμα!

• Είκοσι χρόνια πέρασαν από την τραγωδία του Χίλσμπορο. Οι μνήμες πληγώνουν ακόμα βαθιά τους Άγγλους για τον άδικο χαμό, κάτω από εφιαλτικές συνθήκες, 96 οπαδών της Λίβερπουλ. Ήταν 15 Απριλίου του 1989 στο γήπεδο στο Σέφιλντ όπου η -πάντα- μεγάλη βρετανική ομάδα (το είδαμε και στο ματς με την Τσέλσι) θα αντιμετώπιζε τη Νότιγχαμ Φόρεστ για το Κύπελλο. Πολλά και εγκληματικά τα λάθη της Αστυνομίας, η απρόβλεπτη προσέλευση εκατοντάδων οπαδών των «κόκκινων» χωρίς εισιτήριο και το πάθος για την ομάδα που οδήγησαν σε φρικτό θάνατο δεκάδες, κυρίως νεαρά παιδιά. Είχαμε κι εμείς μια ανάλογη περιπέτεια το 1981 στη «Θύρα 7» του σταδίου «Καραϊσκάκη», που δεν μπορούμε ακόμη να ξεχάσουμε…


Σχολιάστε εδώ