Με έντονο πολιτικό χρώμα ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς
Το πολιτικό αυτό σκηνικό οδηγεί και στις πιο έντονα πολιτικοποιημένες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων και αυξάνονται οι στρατιές των φτωχών και των ανέργων.
Όμως, για άλλη μια χρονιά «διπλός» θα είναι ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Στην Αθήνα:
• Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) με διοργανωτή το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) «σπάνε την παράδοση» και διοργανώνουν στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος την εκδήλωσή τους. Και σε αυτήν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες «κάνουν πίσω» και δίνουν τον λόγο σε πρωτοβάθμια σωματεία της γενιάς των 700 ευρώ, στους εργαζόμενους υπό καθεστώς επισφάλειας και τους μετανάστες. Κεντρικό χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος του ΕΚΑ Στάβυ Σαλουφάκου, ενώ πολλά μουσικά συγκροτήματα θα εμφανιστούν επί σκηνής.
• Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος.
Και στις δύο εκδηλώσεις πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραβρεθούν οι ηγεσίες των κομματικών φορέων των συνδικαλιστικών δυνάμεων που πρόσκεινται σε αυτούς: Από το ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος Γ. Παπανδρέου με πολυμελή αντιπροσωπεία και από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Αλ. Αλαβάνος και Αλ. Τσίπρας. Από τη ΝΔ μάλλον θα απουσιάσει η όποιου επιπέδου εκπροσώπηση και θα αφεθούν οι συνδικαλιστικές της δυνάμεις «μόνες» στη συγκέντρωση, που έτσι κι αλλιώς, προβλέπεται ότι θα εξελιχθεί σε αντικυβερνητική εκδήλωση.
Στο Σύνταγμα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, με το σύνολο σχεδόν της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος θα παραβρεθεί, όπως πάντα, στην εργατική κινητοποίηση.
ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση:
Επίθεση κατά ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ
Οι δύο συνδικαλιστικές παρατάξεις της Αριστεράς (ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) σε ανακοινώσεις τους με αφορμή την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς βάλλουν τόσο κατά των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όσο και κατά των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Με τη διαφορά ότι το ΠΑΜΕ μιλά «εκτός» ουσιαστικά των δομών του συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ η Αυτόνομη Παρέμβαση μιλά «εκ των έσω» προβάλλοντας τις διαφοροποιημένες θέσεις της εντός ΓΣΕΕ.
Σημειώνεται ότι το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του, χωρίς να κατονομάζει παρατάξεις, καταφέρεται συνολικά κατά του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπως αναφέρει, τονίζοντας: Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ «στήριξαν πλουσιοπάροχα τις πολιτικές και ανατροπές σε όλα τα βασικά δικαιώματα της εργατικής τάξης». Τέλος το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι οι ηγεσίες των δύο οργανώσεων «αναζητούν σήμερα τη λύση σε έναν καλύτερο διαχειριστή του εκμεταλλευτικού συστήματος και στη χρεοκοπημένη πολιτική ότι μπορούν να ικανοποιούνται ταυτοχρόνως και οι ανάγκες των εργαζομένων και του κεφαλαίου».
Κατά και των τριών άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων βάλλει η Αυτόνομη Παρέμβαση. Όπως τονίζει στην πρωτομαγιάτικη διακήρυξή της:
«Οι εργαζόμενοι παλεύουν για ένα συνδικαλιστικό κίνημα που θα είναι ισχυρό, γιατί θα είναι ασυμβίβαστο, αυτόνομο από κυβερνήσεις, εργοδοσία και κόμματα, και ενωμένο. Γι’ αυτό αποκρούουν και τις συμβιβαστικές πολιτικές του εναλλασσόμενου κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) αλλά και τη διασπαστική τακτική του ΠΑΜΕ».