Κλονίζεται η συγκυβέρνηση Χριστόφια

Με τις επιστολές τους, οι τρεις της ηγεσίας του ΔΗΚΟ, δείχνουν προς τον κ. Κάρογιαν την αποχώρηση από την κυβέρνηση λόγω ισχυρών διαφωνιών με τον Πρόεδρο Χριστόφια επί του Κυπριακού. Οι διαφωνίες εντοπίζονται στα εξής ζητήματα:

1) Δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση από τον Πρόεδρο Χριστόφια προς το ΔΗΚΟ σχετικά με τις συνομιλίες στο Κυπριακό.

2) Η άρνηση του Προέδρου Χριστόφια να συμπεριλάβει στη διαπραγματευτική ομάδα πρόσωπο της εμπιστοσύνης του ΔΗΚΟ, όπως συνέβαινε επί Τάσσου Παπαδόπουλου, όταν το ΑΚΕΛ είχε δικό του στέλεχος, τον Τουμάζο Τσελεπή, εντός της διαπραγματευτικής ομάδας.

3) Η σύμπλευση με το ΑΚΕΛ προκαλεί κόστος στο ΔΗΚΟ με διαρροές ψηφοφόρων προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Γιώργος Κολοκασίδης υποστήριξε ότι δεν πρόκειται περί ενός ζητήματος που ανοίγει λόγω ευρωεκλογών, αλλά επειδή πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τη στάση του κόμματος προς τη συγκυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι και η αποχώρηση από την κυβέρνηση είναι πάντοτε ανοικτή.

Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν είναι πικραμένος λόγω των διαρροών. Παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο κοινό πρόγραμμα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, παρά μόνο τα 18 σημεία επί του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος, είπε ο κ. Φωτίου, έχει ξεπεράσει σημεία των κόκκινων γραμμών, όπως είναι το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, της παραμονής των 50 χιλιάδων εποίκων και άλλα. Ο ίδιος ο κ. Κάρογιαν είναι δεσμευμένος με τον Πρόεδρο Χριστόφια προεκλογικά. Ο ένας θα καταλάμβανε την Προεδρία της Δημοκρατίας και ο κ. Κάρογιαν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα υποστηριχθεί από το ΑΚΕΛ για την προεδρία της Βουλής. Το πρόβλημα είναι διπλό: Μεταξύ της ομάδας των τριών (Κολοκασίδη, Παπαδόπουλου, Κενεβέζου) και του Μάριου Κάρογιαν απ’ τη μια και μεταξύ ΔΗΚΟ και συγκυβέρνησης απʼ την άλλη.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι ουδείς κατά τρόπο άμεσο έχει θέσει θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση. Το θέμα που εγείρεται, τόνισε, είναι πώς θα καθοριστούν οι σχέσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Στο σημείο αυτό, με τις τοποθετήσεις του ο κ. Φωτίου επιχειρεί να μπαλώσει τα πράγματα, όσο μπορούν να μπαλωθούν στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης.

Η συμμαχία ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ

Τη στιγμή που το ΔΗΚΟ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του από τη συγκυβέρνηση, με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα συνάντηση του γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

Της συνάντησης Αναστασιάδη – Κυπριανού προηγήθηκε συνάντηση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως παραδέχθηκαν Αναστασιάδης και Κυπριανού, ένα από τα κεντρικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων στο Κυπριακό και στο Εθνικό Συμβούλιο. Φαίνεται ότι το ΑΚΕΛ ψάχνει για συμμάχους ειδικά στο Κυπριακό εν όψει εξελίξεων, που περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΗΚΟ

από την κυβέρνηση και πλήρους στήριξης του ΑΚΕΛ από το ΔΗΣΥ.

Πάντως υπό την πίεση του ΔΗΚΟ σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό, οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ καταλήγουν στην κοινή θέση ότι δεν θα γίνουν δεκτά ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

Εκλογές στα κατεχόμενα

Οι τοποθετήσεις αυτές είναι απάντηση και στον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος ζητά λύση ως το τέλος του έτους με τη διαδικασία ακόμη και της επιδιαιτησίας, εφόσον οι δυο πλευρές δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους.

Είναι, πάντως, κοινό μυστικό ότι οι ΗΠΑ και οι Βρετανοί εν όψει εξελίξεων στο Κυπριακό θέλουν μια ισχυρή συμμαχία ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ για να περάσουν αυτήν τη φορά το σχέδιο Ανάν με άλλο όνομα.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα καθοριστούν και από τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές των κατεχομένων, που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν σήμερα, με τον Ντερβίς Έρογλου να έχει μεγάλες πιθανότητες όχι απλώς να κερδίσει τις εκλογές, αλλά και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση καταλαμβάνοντας 26 από τις 52 έδρες της ψευδοβουλής.

Ο πολιτικός λόγος του Έρογλου εμφανίζεται πιο ακραίος από εκείνον του κ. Ταλάτ, παρότι και οι δύο κινούνται στο πλαίσιο μιας συνομοσπονδίας δύο κρατών.

Ο κ. Έρογλου διευκρίνισε ότι εάν κερδίσει τις λεγόμενες εκλογές θα αξιώσει να συνοδεύεται ο κ. Ταλάτ στις συνομιλίες από εκπρόσωπο του Έρογλου, ο οποίος θα διεκδικήσει την προεδρία του ψευδοκράτους στις λεγόμενες εκλογές τον Φεβρουάριο του 2010.


Σχολιάστε εδώ