Ιστορία και πολιτική: «ΕΔΑ 1951 – 67 – Το νέο πρόσωπο της Αριστεράς»
Ιστορία και δοκίμιο ταυτοχρόνως είναι το βιβλίο που αναμένεται να δημιουργήσει συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και σχόλια στους κόλπους της ευρύτερης Αριστεράς, του ΚΚΕ αλλά και των άλλων πολιτικών κομμάτων. Τίτλος του: «ΕΔΑ 1951 – 67 – Το νέο πρόσωπο της Αριστεράς». Συγγραφέας το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και δημοσιογράφος Τάσος Τρίκκας, ενώ προλογίζει ο Μανώλης Γλέζος, που λέει μεταξύ άλλων:
«Το βιβλίο του Τάσου Τρίκκα μελετά την ιστορία της ΕΔΑ και την εποχή της. Όλη δηλαδή τη μετεμφυλιακή περίοδο ως τη χούντα, αλλά κυρίως επιχειρεί να προσεγγίσει το φαινόμενο ΕΔΑ. Αυτή την ελληνική πολιτική ιδιορρυθμία και να εξηγήσει ”τι κόμμα ήταν η ΕΔΑ”». Και συνεχίζει ο κ. Γλέζος:
«Όντως το φαινόμενο ΕΔΑ απασχόλησε έλληνες και ξένους μελετητές και θα εξακολουθήσει να απασχολεί τους ερευνητές της πολιτικής επιστήμης διότι δεν είναι εύκολο να ερμηνευθεί το πώς κατάφερε το αριστερό κίνημα στην Ελλάδα, ύστερα από τόσους διωγμούς και νεκρούς να ανασυνταχθεί και να φτάσει να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση το 1958».
Η ΕΔΑ δημιουργήθηκε από τη συνάρθρωση τριών δομικών στοιχείων, σύμφωνα με τον συγγραφέα.
Α) Το «παράνομο» κέντρο του ΚΚΕ στην Ελλάδα. β) Τους παράγοντες, τα κόμματα και τις συνομαδώσεις της μη κομμουνιστικής Αριστεράς και γ) τον λαό της Αριστεράς – τους απλούς κομμουνιστές και αριστερούς των μεγάλων πόλεων, τους ξεκομμένους από (παράνομες) οργανώσεις.
Και μόνον η ανασυγκρότηση της Αριστεράς σε απόσταση αναπνοής από τη μεγάλη ήττα της στον Εμφύλιο είναι αξιοθαύμαστο κατόρθωμα, σημειώνει ο Τ. Τρίκκας, τονίζοντας πως «η ΕΔΑ αντιπροσωπεύει ένα από τα λαμπρότερα κεφάλαια της ιστορίας της Αριστεράς».
Δίτομο το πόνημα που εξέδωσε το «Θεμέλιο» και σύντομα θα παρουσιαστεί από στελέχη της Αριστεράς, ιστορικούς αλλά και πρωταγωνιστές της επίμαχης περιόδου.