Η τρίτη θέση στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές

Όλες οι πλευρές τόσο του ΣΥΝ όσο και των συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν να κατανοούν πως είναι καταστροφική η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του κόμματος λίγο καιρό πριν από τις ευρωεκλογές, στις οποίες κρίνονται πολλά τόσο για τον ΣΥΝ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφαινόμενη, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μη εκλογή τρίτου ευρωβουλευτή οδηγεί τον νυν ευρωβουλευτή, Δ. Παπαδημούλη, εκτός Ευρωβουλής κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις αφού προηγήθηκαν οι καταγγελίες για μεθοδευμένο αποκλεισμό του Δ. Παπαδημούλη από την πλειοψηφία της ηγεσίας. Διαβλέποντας το μέλλον ο έμπειρος Αλ. Αλαβάνος -που βγαίνει ολοένα και πιο συχνά μπροστά, υποσκελίζοντας το πνευματικό του τέκνο Αλέξη Τσίπρα- στην ομιλία του στην πανελλαδική Διάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στόχο την εκλογή τριών ευρωβουλευτών. Αυτό δείχνει πως συνεκτίμησε ότι με την εκλογή και του Δημήτρη Παπαδημούλη τα προβλήματα με την εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΝ τουλάχιστον θα πάρουν παράταση και δεν θα οξυνθούν με ολέθρια αποτελέσματα στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που εμφανίστηκε ενωτικός στη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δηλώσει ότι μετά τις ευρωεκλογές «θα κάνουμε ταμείο».

Μάλιστα, ο Αλέκος Αλαβάνος έθεσε ξεκάθαρα τον στόχο: «Πρέπει να είμαστε στις ευρωεκλογές τρίτο κόμμα». Στόχος που μπορεί να επιτευχθεί με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα του τελευταίου διαστήματος αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ σχεδόν ισοβαθμούν στην τρίτη θέση. Πάντως, η προτροπή του Αλ. Αλαβάνου για την εκλογή τριών ευρωβουλευτών είναι κάτω από τον στόχο που έχει θέσει με δημόσιες δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκλέξει τέσσερις ευρωβουλευτές, εκτίμηση που σχεδόν κανένας δεν συμμερίζεται στο κόμμα.

Μπορεί όλοι οι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ να χαμήλωσαν εν όψει των ευρωεκλογών τους τόνους της αντιπαράθεσης ωστόσο στη συνδιάσκεψη δεν μπόρεσαν να αποκρυβούν τα υπαρκτά προβλήματα της συμμαχίας. Μπορεί να προκάλεσε ανακούφιση η ανακοίνωση ότι τελικά το ΔΗΚΚΙ με απόφαση της Κεντρικής του Επιτροπής αποφάσισε να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο δεν έλειψαν οι κριτικές φωνές από τις οποίες ξεχώρισε αυτή του Μανώλη Γλέζου. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, εκφράζοντας τους ανένταχτους που μετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε στην ομιλία του ότι αυτοί δεν λογαριάζονται και δεν υπολογίζονται καθώς όλες οι αποφάσεις παίρνονται ύστερα από συνεννοήσεις των διάφορων πτερύγων της συμμαχίας. Μάλιστα δεν μάσησε τα λόγια του και εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για τον τρόπο με τον οποίο καθορίστηκε η σειρά των υποψηφίων στο ευρωψηφοδέλτιο, αναρωτήθηκε: «Ήρθαμε να συνυπογράψουμε προειλημμένες αποφάσεις»; Κατά πληροφορίες ο Μανώλης Γλέζος επιθυμούσε να τοποθετηθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικότητα του ευρύτερου αριστερού χώρου.

Πάντως, παρά τις επιθυμίες των οργανωτών της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ αυτή δεν ενέκρινε τελικά το πρόγραμμα της συμμαχίας και την εκλογική διακήρυξη για τις ευρωεκλογές. Η τελική διαμόρφωση των σχετικών κειμένων παραπέμφθηκε τελικά στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα αποφασίσει για την τύχη των προτάσεων που κατατέθηκαν από τους ομιλητές. Κατά τις εργασίες δεν έλειψαν οι προτάσεις για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό σχήμα αλλά οι έμπειροι παρατηρητές του χώρου υπενθυμίζουν ότι ανάλογη προσπάθεια στις αρχές της δεκαετίας του ’90 οδήγησαν στην αποχώρηση του ΚΚΕ από τον τότε ενιαίο ΣΥΝ, τη συνακόλουθη κρίση και εν τέλει τη μη είσοδο του κόμματος στη Βουλή.


Σχολιάστε εδώ