επικαιρότητα
1
Η ανεπίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στο Παρίσι φαίνεται ότι υπήρξε πολύ αποδοτική. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε εκεί για να παραστεί στα εγκαίνια έκθεσης αντικειμένων από τους θησαυρούς του Αγίου Όρους. Έγινε δεκτός με τιμές σαν η επίσκεψη να ήταν επίσημη. Στο πλαίσιο των θερμών σχέσεων Γαλλίας – Ελλάδας ο κ. Καραμανλής έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος προσκάλεσε τον πρωθυπουργό σε γεύμα εργασίας.
Επίσης ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε και συζήτησε με τον γάλλο ομόλογό του Φ. Φιγιόν. Ο κ. Σαρκοζί, από χαρακτήρα θερμός στις σχέσεις του, τόνισε ότι οι δύο χώρες θα είναι σύμμαχοι για πάντα (θυμηθείτε το παλιό σύνθημα «Ελλάς – Γαλλία συμμαχία» που επικρατούσε τα πρώτα χρόνια μετά την πτώση της χούντας). Και ο δικός μας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τις σχέσεις συμμαχίας και κάλεσε τον Πρόεδρο της Γαλλίας να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα με την πρώτη ευκαιρία. Σύμφωνα με πληροφορίες των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ των δύο χωρών, στο γεύμα εργασίας συζητήθηκαν:
α) Οι διμερείς σχέσεις και οι προοπτικές περαιτέρω βελτίωσής τους,
β) η διεθνής οικονομική κρίση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και
γ) οι εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις πιέσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να προχωρήσουν με πιο γοργούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Και τη σθεναρή αντίδραση της Γαλλίας και της Γερμανίας. Με την ευκαιρία ο κ. Σαρκοζί εξέφρασε και πάλι τις αντιρρήσεις του για την ένταξη της Τουρκίας, καθώς και την ενόχλησή του για τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της εκλογής του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Πάντως μέχρι τώρα η μνήμη του Σαρκοζί στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος υπήρξε αρκετά φιλική προς τις ελληνικές θέσεις. Στο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης έδειξε ότι είναι ίσως ο μοναδικός ηγέτης που έχει κατανοήσει τα βαθύτερα αίτιά της δηλαδή τις αδυναμίες του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου της απάτης και της εκμετάλλευσης των οικονομικά αδυνάτων. Και γι’ αυτό σε κάθε ευκαιρία ζητάει τη θέσπιση μέτρων για έλεγχο των αγορών. Έδειξε ότι δεν είναι τυφλά προσκολλημένος στον νεοφιλελευθερισμό. Νομίζω ότι η φιλία του Σαρκοζί θα είναι επωφελής για τη χώρα μας σε όλους τους τομείς.
2
Η εξέγερση των Τσετσένων για απόσχιση από τη Ρωσία και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους έχει πλέον κατασταλεί, αφότου ο Πούτιν διόρισε τον Ραμζάμ Καντίροφ «Πρόεδρο» της αυτοδιοικούμενης αυτής ρωσικής επαρχίας. Ο Πρόεδρος Καντίροφ κατάφερε να καταπνίξει την εξέγερση των τσετσένων εθνικιστών και, όπως καταγγέλλουν οι αντίπαλοί του, με κτηνώδεις μεθόδους, όπως δολοφονίες αντιφρονούντων, απαγωγές, βασανισμούς κ.λπ. Του καταλογίζουν ότι κατάφερε να καταστείλει την εξέγερση σκοτώνοντας τους περισσότερους ηγέτες των ανταρτών και προσφέροντας αμνηστία στους απλούς μαχητές. Ακολούθησε όμως σώφρονα πολιτική στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης της Τσετσενίας, βεβαίως με την οικονομική στήριξη της ρωσικής κυβέρνησης καθώς ο Πούτιν κατανόησε ότι η ισχυρή ανάπτυξη βοηθάει πολύ στην αναστολή μιας εξέγερσης. Έτσι η πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι ξαναχτίστηκε και πήρε τη μορφή μιας σύγχρονης πόλης, με σύγχρονο συγκοινωνιακό δίκτυο, με εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, καφετέριες, πλήρη ηλεκτροφωτισμό κ.λπ. Για την ανάπτυξη της περιφέρειας έγιναν καινούργιοι σύγχρονοι εθνικοί δρόμοι καθώς και πολλά έργα υποδομής. Έτσι το καθεστώς Καντίροφ κατάφερε να αποκτήσει ευρύ λαϊκό έρεισμα. Τώρα οι αντίπαλοί του κατηγορούν τον Καντίροφ ότι συνεχίζει την εγκληματική δραστηριότητα με δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο δολοφονήθηκε στη Μόσχα μέσα στο αυτοκίνητό του ο Ρουσλίν Γιαμαντάγιεφ, εξέχον στέλεχος της αντιπολίτευσης. Και προ εικοσαημέρου δολοφονήθηκε στο Ντουμπάι ο αδελφός του Σουλίμ Γιαμαντάγιεφ. Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Ντουμπάι Νταχί Χάλφαν Ταμίμ σε συνέντευξη Τύπου κατηγόρησε ως εκτελεστή της δεύτερης δολοφονίας τον στενό συνεργάτη του τσετσένου Προέδρου Καντίροφ, τον βουλευτή Ντελιχμάνοφ, ο οποίος βρίσκεται τώρα στη Ρωσία, απολαμβάνει βουλευτικής ασυλίας και η ρωσική νομοθεσία δεν επιτρέπει την έκδοση ρώσων πολιτών. Πάντως η Εισαγγελία της Μόσχας ανακοίνωσε ότι ο Ντελιχμάνοφ θα δικαστεί στη Ρωσία, εάν οι αρχές του Ντουμπάι διαβιβάσουν πειστικά ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος του. Δεν γνωρίζουμε αν το καθεστώς Καντίροφ ευθύνεται για τις δολοφονίες των αδελφών Ρουσλίν και Σουλίμ Γιαμαντάγεφ, αλλά η δολοφονία πολιτικού αντιπάλου είναι πράξη αποτρόπαια και έντονα αντιδημοκρατική. Δείχνει συμπεριφορά πρωτόγονου κυβερνήτη.