εδώ Βρυξέλλες

> Ο ρόλος των φαρμακοποιών στην ΕΕ και η συμβολή τους στην παροχή υπηρεσιών υγείας αποτέλεσαν το θέμα της ειδικής κοινοβουλευτικής ακρόασης που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στις Βρυξέλλες στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στην παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαργαρίτης Σχοινάς, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην ακρόαση, τόνισε την αξία του ευρωπαϊκού μοντέλου οργάνωσης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού που επιτρέπει τη συνεκτική παροχή υπηρεσιών υγείας, όχι μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά και στην κάλυψη των αναγκών ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στην περιφέρεια και σε μικρές κοινότητες.
Ο έλληνας ευρωβουλευτής υπερασπίστηκε τους νόμους των κρατών μελών της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού), που αποτρέπουν την άναρχη και απορρυθμισμένη εγκατάσταση φαρμακοποιών, που θα έβλαπτε τόσο την εδαφική κάλυψη, όσο και τις ποιοτικές προδιαγραφές του επαγγέλματος.

> Η Ελλάδα μαζί με μόνο 4 άλλες χώρες από τα 27 κράτη μέλη «διατηρεί σχετικά δυνατή την ανάπτυξη του ετήσιου ΑΕΠ» με πραγματική αύξηση του τελευταίου τριμήνου 2008 σε σχέση με το προηγούμενο έτος 2,4%, δηλαδή διαφορά από την υπόλοιπη ΕΕ 3,7%. Όσον αφορά την αύξηση των θέσεων εργασίας η διαφορά της χώρας μας από τον μέσο όρο της ΕΕ είναι 1% εφόσον ακριβώς η Ελλάδα σημείωσε αύξηση 1% έναντι μηδενικής της ΕΕ. Το ποσοστό απασχολησιμότητας στη χώρα μας βρίσκεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, δηλ. 0,4%, ενώ μειώσαμε το ποσοστό ανεργίας κατά 0,1% σε σχέση με την ΕΕ που το αύξησε κατά 1,1%. Την απάντηση αυτή έδωσε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα απασχόλησης κ. Splidla στον έλληνα ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Αγγελάκα, όταν ο τελευταίος σε ερώτησή του θέλησε να πληροφορηθεί για την απασχόληση στην ΕΕ και τους τομείς που πλήττονται περισσότερο εν μέσω οικονομικής κρίσης.

> «Η Κομισιόν έχει προχωρήσει στη συγκρότηση ομάδας υψηλού επιπέδου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας αγροτικών προϊόντων διατροφής». Αυτό απάντησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Verheugen και αρμόδιος επίτροπος για τις επιχειρήσεις και την ανταγωνιστικότητα σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γκλαβάκη. Η ομάδα αυτή θα λάβει υπόψη τόσο τις απαιτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), όσο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της ΕΕ που απορρέουν από τις διμερείς και πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες.

> Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η διεθνής συνάντηση που διοργάνωσε η α΄ αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αρμόδια για τις ευρωμεσογειακές σχέσεις Ρόδη Κράτσα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα «Μεσόγειος: χώρος γνώσης, ανταλλαγής, συνεργασίας. Το Ευρωμεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΜUNI)». Τη συνάντηση τίμησαν με την παρουσία, τον χαιρετισμό και τη συνεισφορά τους στον διάλογο ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Γιάννης Βαληνάκης και η αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Έλσα Παπαδημητρίου ενώ μήνυμα απέστειλε και η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.


Σχολιάστε εδώ