Δύο «άγνωστοι Χ» για Παυλίδη

Πράγματι, αυτήν τη στιγμή τα δεδομένα που υπάρχουν μοιάζουν αδύναμα να οδηγήσουν σε ασφαλείς προβλέψεις, αφού δεν μπορούν να ενσωματώσουν δύο «άγνωστους Χ» που ενδεχόμενα να αποβούν καταλυτικοί:

– Το τι μπορεί να γίνει σε μια ψηφοφορία μυστική, ανεξάρτητα απ’ τα πορίσματα των κομμάτων (αφού όλα δείχνουν ότι θα πάμε σε πάνω από ένα πορίσματα).

– Το τι θα κάνει ο ίδιος ο Παυλίδης, εφόσον αποφασιστεί τελικά η παραπομπή του.

Διότι, επαναλαμβάνουμε, ανεξάρτητα από πορίσματα η ψηφοφορία για την παραπομπή ή όχι του Αρ. Παυλίδη θα είναι μυστική. Οπότε κάθε άλλο παρά είναι εύκολο να ελεγχθούν κομματικές γραμμές, όπως γίνεται σε μια φανερή ψηφοφορία (π.χ. για εξεταστική επιτροπή).

Αυτήν τη στιγμή τα δεδομένα που υπάρχουν οδηγούν στις εξής εκτιμήσεις:

= Η ΝΔ φαίνεται ότι πάει σε απαλλακτικό πόρισμα για τον πρώην υπουργό. Δεν αποκλείεται όμως στην τελική ψηφοφορία να προτείνει ψήφο κατά συνείδηση, για να μην κατηγορηθεί ότι επιδιώκει κουκούλωμα της υπόθεσης.

= Το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι οδηγείται σε απόφαση για παραπομπή Παυλίδη και μάλιστα με διεύρυνση του υπάρχοντος κατηγορητηρίου. Βέβαια ασκείται η κριτική, ότι το κάνει αυτό επειδή δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία για παραπομπή και μιλά για διεύρυνση του κατηγορητηρίου για να αποφύγει τον σκόπελο της τεκμηρίωσης της απόφασής του…

= ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων μάλλον θα οδηγηθούν σε παρόμοια με το ΠΑΣΟΚ απόφαση για παραπομπή, λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί απ’ τα ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το ΚΚΕ ενώ στην αρχή μίλαγε για μη ύπαρξη στοιχείων ικανών για παραπομπή, τις τελευταίες μέρες άλλαξε στάση…

= Ο ΛΑΟΣ μάλλον θα πάει σε απόφαση για μη παραπομπή και ψήφο κατά συνείδηση. Εκτιμάται ότι αφενός δεν θέλει εκλογές, αφετέρου «κάνει παιχνίδι» με τη ΝΔ και την εκλογική της βάση. Έτσι θα πρέπει να ερμηνευτούν και οι δηλώσεις Καρατζαφέρη περί «συγκυβέρνησης» με τη ΝΔ…

Οι παγίδες της μυστικής ψηφοφορίας

Αυτές, επαναλαμβάνουμε, θα είναι οι θέσεις των κομμάτων. Από κει και πέρα ωστόσο είναι παρακινδυνευμένο να εκτιμήσει κάποιος το τι θα γίνει τελικά, αφού οι μυστικές ψηφοφορίες επιφυλάσσουν πιθανότατα εκπλήξεις.

Βέβαια ένα βασικό κριτήριο, με το οποίο θα ψηφίσουν οι βουλευτές, είναι το κατά πόσο θέλουν διπλές εκλογές τον Ιούνη, αφού ο Κ. Καραμανλής έχει καταστήσει σαφές ότι αν ψηφιστεί η παραπομπή του Παυλίδη κι ό ίδιος αρνηθεί να παραιτηθεί, τότε η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, επειδή δεν θέλει να είναι όμηρος ενός υπόδικου βουλευτή, ούτε θέλει να συνεχίσει να κυβερνά με 150 βουλευτές.

Με βάση το παραπάνω κριτήριο εκτιμάται ότι οι βουλευτές της ΝΔ δεν θα ψηφίσουν την παραπομπή, αφού αν γίνουν εκλογές και το κόμμα τους είναι δεύτερο, πολλοί απ’ αυτούς δεν θα επανεκλεγούν.

Υπάρχει βέβαια ο φόβος ορισμένοι (υπολογίζονται γύρω στους 10), που έχουν αποφασίσει να μην είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές και είναι «απελευθερωμένοι» απ’ το άγχος της επανεκλογής, ή κάποιοι που είναι παραπονούμενοι να ψηφίσουν τελικά παραπομπή, αν και δύσκολο να κάνουν κάτι τέτοιο, ξέροντας ότι έτσι θα ρίξουν την κυβέρνηση, λένε στη Ρηγίλλης.

Και πάλι, όμως, αυτές οι -πιθανές- διαρροές δεν αποκλείεται να καλυφθούν από αντίστοιχες διαρροές από άλλα κόμματα, συν το γεγονός ότι ο ΛΑΟΣ μάλλον οδηγείται σε επιλογή μη παραπομπής.

Αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαρροές ακόμα κι απ’ την επίσημη κομματική θέση του ΠΑΣΟΚ στη μυστική ψηφοφορία.

Άλλωστε, και παρά τη θέση του Γ. Παπανδρέου για διπλές εκλογές τον Ιούνη, ουδείς είναι βέβαιος ότι το εννοεί κιόλας. Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες προβάλλει ιδιαίτερα το θέμα των διπλών εκλογών ακριβώς για να τις «κάψει», αφού οι αναλυτές της Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν πως σε πιθανές διπλές εκλογές θα είναι δύσκολη η αυτοδυναμία…

Τι θα κάνει ο Παυλίδης;

Ο άλλος «άγνωστος Χ» είναι, επαναλαμβάνουμε, η στάση που θα κρατήσει ο ίδιος ο Παυλίδης σε περίπτωση που ψηφιστεί η παραπομπή του.

Μέχρι τώρα όλες οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις που υπάρχουν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν φαίνεται να θέλει να διευκολύνει την κυβέρνηση και τον Καραμανλή παραιτούμενος, αν αποφασιστεί η παραπομπή του. Οπότε σε μια τέτοια περίπτωση οι διπλές εκλογές φαίνονται αναπόφευκτες…

Ωστόσο «παίζει» και ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ίσως τελικά παραιτηθεί διαπραγματευόμενος μια «καλή μεταχείριση». Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να παραιτηθεί επικαλούμενος, για την ηθική του δικαίωση, το απαλλακτικό πόρισμα του κόμματός του…

Αλλά υπάρχει κι ο αντίλογος, σύμφωνα με τον οποίο αν παραιτηθεί θεωρείται ηθικά και πολιτικά τελειωμένος.

Επί της ουσίας, τα μέλη της προανακριτικής, που είναι βουλευτές της ΝΔ, εκτιμούν ότι:

= Υπάρχει μεν ένα κενό με τις 80.000 ευρώ, που ο Αρ. Παυλίδης δήλωσε πως υπό τη μορφή γονικής παροχής έδωσε στην κόρη του. Ίσως αυτό το κενό να οφείλεται στη δυσχέρεια που είχε με το «πόθεν έσχες» η κόρη του.

= Ωστόσο απ’ το σημείο αυτό μέχρι του σημείου να αποφασιστεί παραπομπή υπάρχει μεγάλη απόσταση…

= Επιπλέον θα έπρεπε να ασκηθεί <Β> δίωξη κατά του Μανούση, ο οποίος έχει -επί της ουσίας- ομολογήσει ότι εκβίασε τότε τον υπουργό για να πάρει άγονες γραμμές <Δ> του Αιγαίου.

Επισημαίνεται, επειδή πολλά -άσχετα- λέγονται και γράφονται, ότι η άσκηση δίωξης απ’ τη Βουλή δεν σημαίνει αναγκαστικά και παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο, αφού αυτό αποφασίζεται τελικά απ’ το Δικαστικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον (νέο) νόμο περί ευθύνης υπουργών, οπότε, επισημαίνουν δικαστικοί κύκλοι, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία για να μην εκτεθούν…

Αιχμάλωτοι των ΜΜΕ!

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί κι ένας σοβαρός παράγοντας που επιδρά καταλυτικά στις εξελίξεις, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Δηλαδή το κλίμα που διαμορφώνεται απ’ τα ΜΜΕ και το οποίο πολλές φορές «αιχμαλωτίζει» τους πολιτικούς και καθοδηγεί τις κινήσεις τους. Και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τον Παυλίδη είναι σαφώς αρνητικό.

Είναι χαρακτηριστικές οι παρακάτω επισημάνσεις που έκαναν στο «ΠΑΡΟΝ» βουλευτές (κυρίως, αλλά όχι μόνο της ΝΔ):

= «Επί της ουσίας δεν βρήκαμε στοιχεία, αλλά έχουμε το μαχαίρι στον λαιμό απ’ τα ΜΜΕ, τι να κάνουμε…»!

= «Ντρέπομαι για το πολιτικό, το νομικό σύστημα, τα ΜΜΕ, τους δημοσιογράφους. Ένας απατεώνας να έχει κάνει άνω-κάτω το πολιτικό σύστημα και εμείς να είμαστε αιχμάλωτοί του»!

Αυτός ο παράγοντας δεν αποκλείεται τελικά να αποβεί καθοριστικός στο τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο, έτσι κι αλλιώς κρίσιμο διάστημα, απ’ τα τέλη Απρίλη μέχρι τις αρχές Ιούνη…


Σχολιάστε εδώ