Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να «καθαρίσει» το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να το θέσει υπό τον έλεγχο του κράτους. Βρίσκται μάλιστα στην τελική φάση επεξεργασίας του σχετικού σχεδίου. Κατά πληροφορίες το γερμανικό σχέδιο «εξυγίανσης» προβλέπει την ίδρυση μιας «κακής τοξικής τράπεζας» (πιθανότατα κρατικής) που θα συγκεντρώσει από τις τράπεζες όλα τα τοξικά ομόλογα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα. Μέρος του σχεδίου αποτελεί και η πρόθεση της κυβέρνησης να κρατικοποιήσει τη Hypo Real Estate που ανακοινώθηκε στην αρχή του μήνα. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πιέρ Στάινμπουργκ θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου εξυγίανσης μέχρι το τέλος του τρέχοντα μήνα, καθώς η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί η «τοξική τράπεζα» να αρχίσει τη δραστηριότητά της μέσα στο καλοκαίρι. Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την υλοποίηση του σχεδίου η γερμανική κυβέρνηση θα διαθέσει γύρω στα 200 δισ. ευρώ σε μετρητά και εγγυήσεις! Πάντως η τάση που επικρατεί σήμερα στους κόλπους της ΕΕ είναι αφ’ ενός η δημιουργία «τοξικών τραπεζών» με χρήματα του κράτους για να μη στενοχωρηθούν οι μεγαλοτραπεζίτες και αφ’ ετέρου οι κρατικοποιήσεις προβληματικών τραπεζών. Η δική μας η κυβέρνηση γιατί άραγε δεν αρπάζει την ευκαιρία για να κρατικοποιήσει μια από τις μεγάλες τράπεζες, ώστε να θέσει υπό έλεγχο το τραπεζικό σύστημα; Τι περιμένει λοιπόν;

2
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μπαίνει για καλά μέσα στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Βρήκε έδαφος τώρα με την κρίση και αρχίζει τη δανειοδότηση των προβληματικών οικονομιών, κυρίως των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Και χαλκεύει δεσμά για τους εργαζομένους και τους φορολογούμενους. Γνωστές άλλωστε οι «σωτήριες» συνταγές του ΔΝΤ για εξυγίανση με θυσίες μόνον των εργαζομένων (αυστηρή λιτότητα των αμοιβών εργασίας). Μια σειρά από χώρες της ΝΑ Ευρώπης έχουν δανειοδοτηθεί ήδη από το ΔΝΤ με τη γνωστή συνταγή. Η Ρουμανία, η Ουγγαρία (μέλη της ΕΕ) και η Ουκρανία έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί-δανειοδοτηθεί με 50 δισ. δολάρια. Επίσης εγκρίθηκε και η δανειοδότηση της «ισχυρής» τουρκικής οικονομίας (μέλος του G-20!) με 45 δισ. δολάρια και στον προθάλαμο περιμένουν Βουλγαρία, Πολωνία, Εσθονία, Λετονία κ.λπ. Βροχή οι αιτήσεις για δανειοδότηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ΔΝΤ εκκρεμούν ήδη αιτήσεις δανειοδότησης από ευρωπαϊκά κράτη, συνολικού ύψους 85 δισ. δολαρίων και ο οργανισμός αυτός περιμένει την επιχορήγησή του που αποφάσισε η σύνοδος κορυφής του G-20 για να αρχίσει η δεύτερη φουρνιά δανειοδοτήσεων. Έτσι θα επεκταθεί η υποδούλωση των ευρωπαίων εργαζομένων στη λιτότητα και την αειφόρο εξαθλίωση (στέρηση). Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται εκεί οδηγούν!

3
Η δύσκολη θέση των εργαζομένων αποδεικνύεται και από το φούντωμα της ανεργίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η κρίση έφερε σημαντική μείωση της ενεργού ζήτησης, μείωση της παραγωγής και κατάργηση θέσεων εργασίας (αύξηση της ανεργίας). Τον Μάρτιο του 2009 στις ΗΠΑ η μείωση των θέσεων εργασίας έφτασε σε ύψος-ρεκόρ στις 635.000! Η ίδια σχεδόν κατάσταση αρχίζει να διαγράφεται και στην Ευρώπη. Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας θα φέρει και την πολυπόθητη από την εργοδοσία ανατροπή των σημερινών σχέσεων εργασίας. Το υφιστάμενο στα κράτη της ΕΕ εργασιακό καθεστώς σύντομα θα είναι παρελθόν. Νέοι θεσμοί θα διαφανούν, υποχρεωτικές άδειες, υπερωρίες χωρίς αμοιβή, κατάργηση δώρου Πάσχα και αδείας, περιορισμός των ημερών εργασίας ανά εβδομάδα, πάγωμα μισθών και ημερομισθίων, κατάργηση των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, περιορισμός ή κατάργηση του 13ου μισθού (δώρο Χριστουγέννων) κ.λπ. είναι μερικές από τις επιδιώξεις της εργοδοσίας, που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για ικανοποίηση, καθώς η υψηλή ανεργία αναγκάζει τους εργαζομένους σε υποχωρήσεις. Τελικά οι μισθωτοί θα κληθούν να διαλέξουν μεταξύ δύο κακών. Της ανεργίας και της υποαπασχόλησης με μείωση αποδοχών. Και «το μη χείρον βέλτιστον»! Από καθόλου δουλειά (ανεργία) θα αναγκαστούν να δεχθούν τα ιταμά αιτήματα της εργοδοσίας. Οι αδύναμοι θα πληρώσουν τις απάτες της συμμορίας της χρηματοπιστωτικής αγοράς!


Σχολιάστε εδώ