Διέξοδος…

Όσοι γνωρίζουν επαρκώς την πολιτική τέχνη, εγκαίρως προέβλεψαν ότι η κρατούσα κατάσταση έχει μπει οριστικά και αμετάκλητα στον κύκλο της φθοράς – μιας φθοράς που με την πάροδο του χρόνου θα μεγιστοποιείται. Κατά τη γνώμη μας κακώς θεωρείται σαν ρίζα του κακού τα σκάνδαλα ή η σκανδαλολογία. Η ρίζα του κακού είναι η οικονομική ασφυξία των νοικοκυριών, που σε συνάρτηση με την κακή κατάσταση στους ευαίσθητους χώρους της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν οδηγήσει το εκλογικό σώμα στην υιοθέτηση του αιτήματος της πολιτικής αλλαγής. Ως εκ τούτου, ο έτερος πόλος του δικομματικού συστήματος διακυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ, οδεύει νομοτελειακά προς την εξουσία.

• Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Public Issue και η διευρυνόμενη διαφορά του 7,5% υπέρ του ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, έρχεται να επιβεβαιώσει τις δικές μας αναλύσεις –απʼ αυτό εδώ το βήμα– που υποστηρίζαμε σε ανύποπτο χρόνο πως η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ θα βαίνει αυξητικά και η αυτοδυναμία θα έρθει ως φυσικό πολιτικό επακόλουθο. Τώρα κατά τη γνώμη μας το παιχνίδι για τη ΝΔ έχει κριθεί, σίγουρα θα βρεθεί μετά τις εκλογές στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ωστόσο ήττα από ήττα έχει μεγάλη διαφορά για τις μελλοντικές προοπτικές επανάκαμψης στην εξουσία. Και εξηγούμεθα: Αν οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές η ήττα θα περιοριστεί σε αξιοπρεπή και διαχειρίσιμα όρια. Αντιθέτως, εάν η εκλογική αναμέτρηση διεξαχθεί τον Οκτώβριο ή τον Μάρτιο, τότε η ήττα θα πάρει διαστάσεις συντριβής.

• Και ερχόμαστε τώρα στον κ. Καραμανλή, για τον οποίον υπάρχει μέλλον και ύστερα από ήττα και μάλιστα μέλλον ανέφελο. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να κάνει διπλές εκλογές τον Ιούνιο και κατόπιν να οδηγήσει τη ΝΔ σʼ ένα συνέδριο για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Έτσι έχοντας απαγκιστρωθεί από τις πολιτικές συγκρούσεις και τα πάθη που δημιουργούν, θα είναι το κατάλληλο πρόσωπο για τον θώκο του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε η χώρα να μη ζήσει την περιπέτεια ακόμη μίας προεκλογικής αναμέτρησης την άνοιξη του 2010.


Σχολιάστε εδώ