Αρνούνται οι εργοδότες να χορηγήσουν την αύξηση 5,5%

«Βροχή» καταγγελιών για άρνηση εργοδοτών να χορηγήσουν την αύξηση (5,5%) για το 2009 μισθών και ημερομισθίων την 1η Μαΐου, όπως προβλέπει η διετής Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) φτάνει στα γραφεία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ). Και σ’ αυτήν την περίπτωση ούτε ο ΣΕΒ ούτε και οι οργανώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι σε θέση να ελέγξουν ποιες επιχειρήσεις πράγματι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις της ΕΓΣΣΕ λόγω οικονομικών δυσκολιών και ποιες με πρόσχημα την κρίση παρανομούν για μεγαλύτερη κερδοφορία της ιδιοκτησίας.

Η ομοσπονδία, όπως μας αναφέρουν οι Μετ. Στεκουλέα (πρόεδρος) και Θ. Βασιλόπουλος (γενικός γραμματέας) έχει ακόμη καταγγελίες ότι και το δώρο του Πάσχα σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει καταβληθεί, όμως «η ανάγκη εξαναγκάζει τους εργαζόμενους να σιωπούν και να μην προβαίνουν σε επίσημες καταγγελίες». Έτσι, για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για τον έλεγχο της νομιμότητας και της πραγματικής διασφάλισης των εργαζομένων.

Με βάση, λοιπόν, την ΕΓΣΣΕ:

• Από 1.5.2009 ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 739,56 ευρώ από 701 ευρώ που ισχύουν έως τώρα (αύξηση 5,5%). Και

• Το ανώτατο όριο της μηνιαίας αμοιβής για έναν εργαζόμενο έγγαμο, με προϋπηρεσία 3 τριετιών, ανέρχεται στο ποσόν των 1.020,80 ευρώ (από 867,58 ευρώ).

• Το ημερομίσθιο από 31,32 ευρώ ανέρχεται στα 33,04 ευρώ και το ανώτατο όριο της ημερήσιας αμοιβής για όσους εργατοτεχνίτες έχουν συμπληρωμένες 6 τριετίες από τα 43,35 ευρώ θα αυξηθεί στα 45,74 ευρώ.

Οι αυξήσεις, που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ «συμπαρασύρουν» τα επιδόματα ανεργίας, όπως και τα νέα ειδικά βοηθήματα μητρότητας του ΟΑΕΔ. Αναλυτικά:

– Το επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται στα 454 ευρώ από 1.5.2009 (από τα 430,5 ευρώ που ήταν σήμερα) με προσαύξηση κατά 10% για κάθε προστατευμένο μέλος της οικογένειας.

– Όσες μητέρες κάνουν χρήση της επιπρόσθετης άδειας των 6 μηνών θα λάβουν αυξημένο το βοήθημά τους στα 739,56 ευρώ, αντί για τα 701 ευρώ που ίσχυε έως τώρα.


Σχολιάστε εδώ