«Ανάσταση» και για την αυτοδιοίκηση!

Η «οικονομική άνοιξη» της αυτοδιοίκησης οφείλεται στη… βροχή των πόρων (ύψους άνω των 4.700.000.000 ευρώ) που διέθεσε φέτος η κυβέρνηση προς αυτήν και είναι κατά πολύ αυξημένοι σε σχέση με εκείνους του προηγούμενου χρόνου. Στόχος της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του αρμόδιου υπουργείου Εσωτερικών είναι να υπάρχει μια αυτοδιοίκηση οικονομικά εύρωστη για να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες.

Η προσπάθεια αυτή για ανόρθωση και ενδυνάμωση της ΤΑ ξεκίνησε από το 2004 και αποσκοπεί όχι μόνο να δημιουργήσει υγιή οικονομικά και ευμάρεια στην αυτοδιοίκηση σήμερα, αλλά παράλληλα να «κλείσει» πληγές του παρελθόντος.

Tα τελευταία 5 χρόνια η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών, με την πίστη ότι το μέλλον ανήκει στην αποκέντρωση, κατά συνέπεια στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, έκαναν σημαντικά βήματα για την ενίσχυση και των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης.

Απώτερος στόχος είναι η διαμόρφωση ισχυρής περιφερειακής διοίκησης και δυναμικής αυτοδιοίκησης, που -στο πλαίσιο ενός επιτελικού κράτους- αποτελούν προϋπόθεση για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σχήμα διοίκησης, με αυξημένη δυνατότητα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις του πολίτη.

Αντιμετωπίζοντας άμεσα και αποτελεσματικά ελλείψεις και ολιγωρίες που είχαν παρατηρηθεί την προηγούμενη δεκαετία, με στρατηγική και ορθολογικό σχεδιασμό, με στόχο να επιτευχθεί το μέγιστο των αναπτυξιακών επιδόσεων και να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, η κυβέρνηση πραγματοποίησε τομή στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης, ενισχύοντας με ουσιαστικό τρόπο τους φορείς της, εξασφαλίζοντας σταθερούς και αυξημένους πόρους, που τους δίνουν τη δυνατότητα να ασκήσουν αναπτυξιακή πολιτική προς όφελος όλων των πολιτών.

Συνεχίζοντας σταθερά και με συνέπεια προς την κατεύθυνση αυτή και κατά τη φετινή χρονιά, παρά την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι πόροι που διατίθενται στην αυτοδιοίκηση

α΄ και β΄ βαθμού είναι σημαντικά ενισχυμένοι, παρέχοντας σε νομαρχίες, δήμους και κοινότητες τα απαραίτητα «όπλα» για να

αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες που αντιμετωπίζουν και να περιορίσουν τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Πόροι στις νομαρχίες

Σε ό,τι αφορά τις νομαρχίες, με απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών Θανάση Νάκου, κατανέμεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης β΄ βαθμού και στην ΕΝΑΕ το ποσόν των 466.750.165 ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για το 2009.

Συγκεκριμένα, ποσόν συνολικού ύψους 459.875.755 ευρώ αποδίδεται ως τακτική επιχορήγηση σε όλες τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της χώρας και τα νομαρχιακά διαμερίσματα, ως εξής:

– 183.965.475 ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών δαπανών

– 179.821.000 ευρώ προς κάλυψη επενδυτικών δαπανών και

– 96.089.280 ευρώ προς κάλυψη δαπανών βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου.

Τα κριτήρια για την κατανομή του ποσού των λειτουργικών δαπανών είναι το πληθυσμιακό μέγεθος των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, το προσωπικό που υπηρετεί, η έκτασή τους, ο ορεινός χαρακτήρας τους, ο νησιωτικός χαρακτήρας τους, τα έσοδά τους από τις εισπράξεις του τέλους άδειας οχήματος και του τέλους μεταβίβασης αυτοκινήτου οχήματος.

Τα κριτήρια για την κατανομή του ποσού που αφορά τις επενδυτικές δαπάνες είναι, μεταξύ άλλων, το πληθυσμιακό μέγεθος, η πυκνότητα του πληθυσμού, η έκταση των ΝΑ, ο αριθμός των εγκαταστημένων σε αυτές οικισμών, οι επενδυτικές τους ανάγκες λόγω του αριθμού των επισκεπτών τους, ο ορεινός ή νησιωτικός χαρακτήρας τους, το ποσοστό ανεργίας, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κ.ά.

Επίσης, ποσόν 3.724.095 ευρώ αποδίδεται στις υπερνομαρχίες Αθηνών- Πειραιώς, Ροδόπης-Έβρου και Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης και ποσόν 3.150.315 ευρώ στην Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας ως τακτική επιχορήγηση προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους.

Πόροι σε δήμους και κοινότητες

Για την αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού, με κοινή υπουργική απόφαση των υφυπουργών Εσωτερικών Θανάση Νάκου και Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Λέγκα, κατανέμονται οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων και Κοινοτήτων για το έτος 2009, που φτάνουν συνολικά το ποσόν των 3.019.750.000 ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 538.557.000 ευρώ σε σχέση με το 2008.

Αναλυτικά, από τους πόρους αυτούς:

1. Ποσόν 2.076.066.500 ευρώ διατίθεται σε όλους τους δήμους και κοινότητες της χώρας ως τακτική επιχορήγηση, βάσει του πληθυσμού, του αριθμού των τοπικών διαμερισμάτων τους και κυρίως του ελάχιστου κόστους λειτουργίας, λαμβανομένων υπόψη και των σχετικών ποσών που τους αποδόθηκαν κατά το έτος 2008.

2. Ποσόν 310.000.000 ευρώ

αποδίδεται με την τακτική επιχορήγηση σε ΟΤΑ α΄ βαθμού για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών και, κατά προτεραιότητα, δαπανών μισθοδοσίας προσωπικού των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και των χώρων άθλησης που μεταφέρθηκαν σε αυτούς.

3. Ποσόν 80.000.000 ευρώ αποδίδεται με την τακτική επιχορήγηση σε ΟΤΑ α΄ βαθμού, για την κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας των κατατασσόμενων, σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, εργαζόμενων – σχολικών φυλάκων σε προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι / Κοινωνική Μέριμνα και για ΑμεΑ.

4. Ποσόν 266.325.500 ευρώ

αποδίδεται στους ΟΤΑ α΄ βαθμού, ενισχυτικά για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών.

5. Ποσόν 179.301.000 ευρώ διατίθεται σε ΟΤΑ α΄ βαθμού για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτικών σχολείων, καθώς και για την υλοποίηση του προγράμματος που αφορά τον εθελοντή σχολικό τροχονόμο.

6. Ποσόν μέχρι 35.500.000 ευρώ διατίθεται για τη χρηματοδότηση της ΚΕΔΚΕ και των ΤΕΔΚ της χώρας.

7. Ποσόν μέχρι 4.900.000 ευρώ διατίθεται για τη χρηματοδότηση της ΕΕΤΑΑ ΑΕ.

8. Ποσόν μέχρι 1.910.000 ευρώ διατίθεται για την οικονομική ενίσχυση Αναπτυξιακών Συνδέσμων.

9. Ποσόν μέχρι 6.100.000 ευρώ διατίθεται για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των εργοστασίων αφαλάτωσης

ύδατος.

10. Ποσόν μέχρι 5.987.000 ευρώ διατίθεται για την απόδοση των προβλεπόμενων πόρων στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του άρθρου 18 του ν. 3345/2005.

11. Ποσόν από 53.660.000 ευρώ διατίθεται για λοιπές οριζόντιες δράσεις που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως τη χρηματοδότηση πρωτοβάθμιων ΟΤΑ της χώρας για την υλοποίηση δράσεων κοινωνικού, πολιτιστικού και προνοιακού χαρακτήρα, καθώς και για την υλοποίηση Προγραμματικών Συμβάσεων.

Αναδρομική απόδοση πόρων

Με απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών Θανάση Νάκου αποδίδεται σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες της χώρας ποσόν 119.800.943,33 ευρώ ως τακτική επιχορήγηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΑΠ). Το παραπάνω ποσό αποτελεί αναδρομικό έσοδο των ΚΑΠ για το 2009 και συγκεκριμένα τα αναδρομικά έσοδα του τετράμηνου Ιανουαρίου-Απριλίου 2009, που προκύπτουν από την αύξηση των ΚΑΠ του 2009, προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών.

Συλλογική Απόφαση

Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Με κοινή υπουργική απόφαση κατανέμεται συνολικό ποσό 1.107.500.000 ευρώ της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) έτους 2009, που αφορά τη χρηματοδότηση επενδυτικών δραστηριοτήτων των ΟΤΑ α΄ βαθμού.

Το παραπάνω ποσό είναι αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008 κατά 362.000.000 ευρώ.

Η ΚΥΑ προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατανομή ποσού ύψους 712.190.000 ευρώ σε όλους τους ΟΤΑ της χώρας και τους Αναπτυξιακούς Συνδέσμους για την κάλυψη έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με το 2008, κατά 51%.


Σχολιάστε εδώ