XΡΗΜΑτιστήριο

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 156,61 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,68 αφορούσαν προσυμφωνημένες, μεταξύ των οποίων και τα πακέτα για το 1,6% της J&P Άβαξ. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν τα Τρόφιμα-ποτά, οι Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και Κατασκευές, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Ασφάλειες, η Υγεία και οι Πρώτες ύλες. Την επομένη οι σημαντικές απώλειες που κατέγραψαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, λόγω των προβλέψεων για ζημιές που ξεπερνούν τα επίπεδα της μεγάλης ύφεσης του ’29, η πτώση που σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την υποβάθμιση της σύστασης για τις μετοχές από τη Morgan Stanley και οι πιέσεις στην εγχώρια εταιρική κερδοφορία, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 1.729,27 μονάδες με απώλειες 0,70%. H αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 96,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα έντεκα ήταν για το 0,45% της Alpha Bank. Από τις μετοχές του FTSE20, αξιωσημείωτα κέρδη για την Intralot, σημαντικά για ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, θετικό πρόσημο για Τ.Τ., ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, αμετάβλητες οι Κύπρου, ATEbank, ενώ μεγάλη υποχώρηση για Eurobank, Coca-Cola 3E, απώλειες για Πειραιώς, MIG και Εθνική. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία παρά τις αρχικές απώλειες των αμερικανικών κεφαλαιαγορών, ύστερα από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι τα τοξικά πάγια τραπεζών -ασφαλιστικών εταιρειών μπορεί να φτάσουν τα 4 τρισ. δολάρια και τις μικτές τάσεις στους ευρωπαϊκούς δείκτες, μετά τη συρρίκνωση-ρεκόρ που εμφάνισε στο τέταρτο τρίμηνο το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, οι εγχώριοι ισχυροί ιδιωτικοί επενδυτικοί παίκτες προχώρησαν σε αγορές Εθνικής, Eurobank, Marfin Popular, Alpha, εκτοξεύοντας τον Γενικό Δείκτη Τιμών από απώλειες 1% σε κέρδη 4,50%, στις 1.807,11 μονάδες. Ο τζίρος ξεπέρασε τα 188 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 23,9 αφορούσαν πακέτα, ενώ 158 μετοχές ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευση με κέρδη, έναντι 40 που υποχώρησαν και 105 που διατηρήθηκαν αμετάβλητες. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 5,26%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο 3,44%, ο FTSE ASE small cup 80 έκλεισε με οριακή πτώση 0,03% και των τραπεζών με +7,44%, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο για το τρέχον έτος. Την επομένη η άνοδος του κατασκευαστικού κλάδου στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, ύστερα από την ανακοίνωση της εξαγοράς της Centex από την Pulte, οι διαβουλεύσεις της SEC για το short selling, τα κέρδη των αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη, λόγω της σημαντικής βελτίωσης των μεγεθών της Daimler και το φλέρτ των εγχώριων αγοραστών με τα περισσότερα χαρτιά πέραν τραπεζών και των blue chips, οδήγησε τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 1.881,95 μονάδες, με κέρδη της τάξης του 4.14% και τζίρο πέριξ των 476 εκατομμυρίων ευρώ. Αύριο Δευτέρα η αγορά θα παραμείνει κλειστή, όπως το ίδιο θα συμβεί και την αντίστοιχη ημέρα της επόμενης εβδομάδας.

> Της γύρισαν την πλάτη! Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες ήταν αυτό που έστειλαν οι ξένοι στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, καθώς η ανυπαρξία επενδυτικού ενδιαφέροντος οδήγησε σε ακύρωση του επιδιωκόμενου placement των 6,4 εκατομμυρίων ιδίων μετοχών της, που είχε αποκτήσει σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τιμών.

> Τραπεζικό μονοπώλιο και στην αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων! Έντεκα από τις 22 ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης Α/Κ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, διαχειρίζονται ενεργητικό χαμηλότερο από το 2% του συνολικού, το οποίο διαμορφώνεται πλέον σε 9,1 δισ. ευρώ.

> Με απαρτία το 71,61% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας επενδύσεων Altius ΕΕΧ αποφάσισε τη λύση και εκκαθάρισή της! Η διαδικασία προβλέπει τον διορισμό ειδικού εκκαθαριστή ο οποίος θα αναλάβει να επιστρέψει στους μετόχους σε μετρητά το ενεργητικό της εταιρείας που σήμερα είναι λίγο πάνω από τα 6 εκατ. ευρώ και υπολείπεται των 10 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο νόμος.

> Η μείωση της μηνιαίας δόσης στεγαστικού δανείου, που επιδιώκουν αυτήν την περίοδο οι περισσότεροι δανειολήπτες, δεν είναι αναίμακτη, καθώς οι τράπεζες προτείνουν μεταφορά οφειλής, αύξηση διάρκειας και μονομερή αλλαγή των αρχικών ευνοϊκών όρων, με αποτέλεσμα ο πελάτης να πληρώνει περισσότερους τόκους.

> Άλλη μια εισηγμένη επιχείρηση που αναμένεται να εξέλθει από το χρηματιστηριακό ταμπλό! Η αναφορά μας στη Multirama, που μπορεί η μετοχή της να μεταφέρθηκε στην κατηγορία επιτήρησης διότι οι ζημίες ήταν μεγαλύτερες από το 30% της καθαρής της θέσης, όμως ο βασικός της μέτοχος συνεχίζει τις αγορές, ελέγχοντας ποσοστό που πλησιάζει το 75%.

> Από το κακό στο χειρότερο! Πίεση στα οικονομικά τους μεγέθη υπέστησαν οι κατασκευαστικές εταιρείες για το 2008, με τις υποχρεώσεις των 17 εισηγμένων ομίλων που έχουν δημοσιοποιήσει αποτελέσματα να ανέρχονται στα 6,804 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 34% έναντι του 2007 που ήταν 5,043 δισ. ευρώ.

> Alpha, ΟΠΑΠ, Εθνική, ΟΤΕ και Eurobank στο στόχαστρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος! Οι χαμηλές αποτιμήσεις, η σταδιακή αποκλιμάκωση του μεγάλου ρίσκου και η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για μετοχές, οδήγησαν σε τοποθετήσεις στους εγχώριους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης και κυρίως των τραπεζών.

> Τα χειρότερα έπονται! Μπορεί ο τουρισμός να αποτελεί αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας, καλύπτοντας το 17,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, όμως η παρατεταμένη χρηματοπιστωτική κρίση και η επέκτασή της στην πραγματική οικονομία, φαίνεται να αποτελεί τροχοπέδη. Το προεδρείο του ΣΕΤΕ πάντως ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας τόσο τη χρηματοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, όσο τη μείωση του ΦΠΑ και του σπατόσημου.

> Από ό,τι φαίνεται, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ είναι καλύτερα ενημερωμένο από εμάς σχετικά με τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς σε πρόσφατη έκθεσή του επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να προωθεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των Τ.Τ. ΑΤΕbank, Αττικής, κ.λπ., γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις κατά καιρούς δηλώσεις των διορισμένων διοικήσεών τους.

> Άλλη μια εισηγμένη επιχείρηση που προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανείου, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τις υφιστάμενες υποχρεώσεις της! Για αυτήν τη φορά, μέχρι την επόμενη, η αναφορά μας στην ΝΤΙΟΝΙΚ και το δάνειο συνολικής ονομαστικής αξίας τριών εκατομμυρίων τριακοσίων χιλιάδων ευρώ.

> Αναζητούν εξαγνισμό στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ των συνελεύσεων! Από τα ενδιαφέροντα θέματα ημερήσιας διάταξης της τακτικής γενικής συνέλευσης που έχει προγραμματίσει η Aspis Bank για τις 29/4 είναι και η ρύθμιση οφειλών σε οριστική καθυστέρηση, από πιστωτικές κάρτες – καταναλωτικά.

> Ταξίδι στο άγνωστο! Περικοπές προγραμματισμένων εθνικών έργων υποδομής, ανακατατάξεις συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και άλλες λογιστικές αλχημείες, μέσω κυρίως κοινοτικών κονδυλίων, αναζητούν εναγωνίως στην κυβέρνηση προκειμένου να μειώσουν το έλλειμμα.

> Στεγαστικό δάνειο με σταθερό ή με κυμαινόμενο επιτόκιο; Οι επιλογές που προσφέρουν οι τράπεζες πολλές, καθώς στα με σταθερό επιτόκιο, παρά την πτώση του επιτοκίου της ΕΚΤ και του euribor, το κόστος του χρήματος παραμένει πολύ υψηλό, ενώ στα με κυμαινόμενο, αυτή την περίοδο, τα περιθώρια κέρδους έχουν ξεπεράσει τις δύο ποσοστιαίες μονάδες.

> Το αίμα ρέει άφθονο στους ισολογισμούς των εισηγμένων επιχειρήσεων, ενώ το ισοζύγιο παραμένει αρνητικό! Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου που καταγράφεται τόσο μεγάλος αριθμός ζημιογόνων επιχειρήσεων, καθώς συνολικά 114 έκλεισαν το 2008 με αρνητικό αποτέλεσμα, έναντι 176 που παρουσίασαν κέρδη.

> Εκτός διοικητικού συμβουλίου της FBB, οι εκπρόσωποι της ATEbank! Τι και αν η κρατικά εποπτευόμενη τράπεζα κατέχει το 49% του ιδιωτικού πιστωτικού ιδρύματος, οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της πρώτης (Σακέλλης, Στόκας, Χριστοφίλης, Μπέτσης ) «αποχώρησαν» προς όφελος των μετόχων-στελεχών του δεύτερου (Ρέστης, Κουτσουμπέλης, Παπαγεωργίου, Ματεράσο, Ρέστη, Μιχελής, Τσιμπής). Γιατί άραγε;

> Προσπάθεια νομιμοποίησης των δομημένων; Σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και εξορκισμού των σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων μόχλευσης, που κατά πολλούς ευθύνονται για τα δεινά του διεθνούς πιστωτικού συστήματος, το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποφάσισε τη διαπραγμάτευση των Σύνθετων Χρηματοοικονομικών Προϊόντων. Για την ιστορία, βάση των ΣΧΠ αποτελεί συνήθως ομόλογο και συνδυαστικά λειτουργεί ένα παράγωγο το οποίο δύναται να παρέχει πρόσθετη απόδοση υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

> Οι παρατηρήσεις των ελεγκτών στις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων καλά κρατούν! Στην ΕΤΜΑ οι ορκωτοί επισημαίνουν πως η αποτίμηση TV θυγατρικών στην Κίνα έγινε με μέθοδο που δεν προβλέπεται από τα ΔΛΠ, ενώ η αποτίμηση των ακινήτων της προσδιορίστηκε από την ίδια την εταιρεία και όχι από επαγγελματίες εκτιμητές.

> Και μόνο το ότι αντιδρούν οι τραπεζίτες και εκφράζουν επιφυλάξεις οι δικαστές, λέει από μόνο του πολλά! Συμφωνούμε πλήρως με τους αρμόδιους σε θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προς τράπεζες, εφορίες, κ.λπ.

> Σύγκρουση συμφερόντων και επιλεκτική πληροφόρηση πάνε πακέτο στις σχέσεις αναλυτών και επιχειρήσεων! Αρκετοί κάνουν λόγο για εσωτερική πληροφόρηση, καθώς υψηλόβαθμα στελέχη των δεύτερων μεταφέρουν προνομιακές πληροφορίες στους πρώτους, ενώ ταυτόχρονα ορισμένοι επιχειρηματίες φέρονται να γνωρίζουν εκ των προτέρων το είδος της σύστασης και την τιμή-στόχο που δίνει ένας ξένος οίκος.

> Εν μέσω κρίσης, ένα ακόμη «gala» έλαβε χώρα τη Δευτέρα 6 Απριλίου στην Αίγλη Ζαππείου! Οργανώθηκε από την Capital Link, ενώ οι εταιρείες Τιτάν, Μυτιληναίος και ΟΤΕ απέσπασαν τη μερίδα του λέοντος στα βραβεία επενδυτικών σχέσεων για το 2008.

> Για να δούμε αν και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει η λαϊκή ρήση «ο επιμένων νικά»… Την τοποθέτηση δύο εκπροσώπων της αγοράς στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εκτός των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και των εκπροσώπων της ΤτΕ και του Χ.Α, ζήτησε με επιστολή του στον υπουργό Οικονομίας ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλ. Μωραϊτάκης.

> Σε στάση αναμονής και το εμπόριο, καθώς η κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά τον κλάδο! Πτώση κερδών, πρόβλημα ρευστότητας, μειωμένες πωλήσεις, αύξηση του κόστους χρήματος, ανεπάρκεια αποθεμάτων και μείωση του προσωπικού, είναι τα κύρια θέματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του.

> Έχει καταντήσει βαρετό! Από ό,τι φαίνεται, η ΟΤΕ Α.Ε αναμένεται να πληρώσει πολύ ακριβά τη φημολογούμενη κόντρα μεταξύ της διοίκησής της και της ανεξάρτητης αρχής ΕΕΤΤ, καθώς τα πρόστιμα πέφτουν το ένα μετά το άλλο. Αυτήν τη φορά, λόγω καθυστέρησης υποβολής κοστολογικών στοιχείων, το κοντέρ σταμάτησε στο 1.500.000 ευρώ.

> Για να δούμε πόσες φορές θα αλλάξει τις εκτιμήσεις του ο κ. Προβόπουλος! Στασιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας και μηδαμινή ανάπτυξη βλέπει για το 2009 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, προβλέποντας ότι θα χαθούν περίπου 23.500 θέσεις εργασίας.

> Από το κακό στο χειρότερο! Με την ολοκλήρωση των δημοπρασιών εντόκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, συνολικού αντλούμενου ποσού ύψους 1,62 δισ. ευρώ, ο δανεισμός του Δημοσίου άγγιξε τα 37,6 δισ. ευρώ, πληρώνοντας πάντως ικανοποιητικό τίμημα.

> Στο 46,9% τον Μάρτιο, έναντι του 47,3% τον προηγούμενο μήνα! Η καταβαράθρωση του Γενικού Δείκτη Τιμών και η ραγδαία πτώση στις αξίες των μετοχών μας δεν φαίνεται να συγκίνησαν τους αλλοδαπούς επενδυτές, καθώς για έναν ακόμη μήνα μειώθηκε η συμμετοχή τους στη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ. Αλήθεια τι έχουν να μας πούν τώρα οι εγχώριοι λάτρεις των ξένων χαρτοφυλακίων;

> Αν δεν στηρίξουν το σπίτι τους! Για τα οφέλη της επαγγελματικής διαχείρισης, ειδικά στα διαθέσιμα των ασφαλιστικών Ταμείων, έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι φορέων της αγοράς και των ΑΕΔΑΚ, στο συνέδριο με θέμα «Θεσμική Διαχείριση και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης».

> Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσαν 50 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τον οποίο ζητούν στοιχεία για την ανακοίνωσή του περί καθορισμού ανωτάτου ορίου στις αποδοχές διοικητικών και διευθυντικών στελεχών Δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, απαιτώντας να περιληφθούν και αυτές των ανωνύμων εταιρειών, που τη διοίκηση ορίζει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο το ελληνικό Δημόσιο, όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εθνική, Αγροτική Τράπεζα και θυγατρικές της, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ.

> Ωραιοποίηση κερδών! Η Financial Accounting Standards Board αποφάσισε τη χαλάρωση του κανόνα mark-to-market (λογιστική ρύθμιση που επιβάλλει στις εταιρείες την αποτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού τους σε τρέχουσες τιμές αγοράς), γεγονός που ανακουφίζει τις τράπεζες, καθώς τους επιτρέπει να αποτιμούν με μεγαλύτερη ευελιξία τα τοξικά πάγιά τους και τις επενδύσεις στα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια.

> Η υπόθεση έχει πολύ… «ψωμί»! Επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε πόσες από τις εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ημικρατικών πιστωτικών ιδρυμάτων αποδίδουν το θεσμοθετημένο τέλος υπέρ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, βάσει του συνόλου των δαπανών που απορρέουν από τις διαφημιστικές τους καμπάνιες;

> Μήπως «παίζει τον ρόλο του λαγού»; Σαν πολύ περίεργο δεν είναι το σύνηθες αρχικό ενδιαφέρον, που τις περισσότερες φορές δεν έχει ευτυχή κατάληξη, της συμμετοχής του ομίλου Λαυρεντιάδη σε ό,τι πουλιέται από το κράτος και τους αξιωματούχους του; Πρόσφατο παράδειγμα η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, μετά την πρόθεση της Εθνικής και της Εμπορικής να παραχωρήσουν το ποσοστό 55% που κατέχουν αθροιστικά.

> Η εύκολη λύση! Μετά τo ξεπούλημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας η γαλάζια διακυβέρνηση έχει «βάλει στο μάτι» 1) τον ΟΣΕ, με τον περιορισμό του παραγόμενου ελλείμματος να αναζητάται κυρίως στην εθελουσία έξοδο των υπαλλήλων του οργανισμού και 2) την εταιρεία Ταχυμεταφορών των ΕΛΤΑ, που κατέχει προνομιακή θέση στον χώρο, διαθέτει ισχυρό σήμα, μεγάλο δίκτυο και πελατολόγιο που θα το ζήλευαν ακόμα και οι αλλοδαποί ανταγωνιστές της.


Σχολιάστε εδώ