G 20: Οι αδύναμες χώρες στα δεσμά του ΔΝΤ!
1
Την εβδομάδα που πέρασε την επικαιρότητα έκλεψε το Λονδίνο, όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής των 20 πλέον αναπτυγμένων οικονομικά χωρών του πλανήτη, το περίφημο G-20. Το G-20 δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο Μπους τον περασμένο χρόνο με στόχο τον συντονισμό των μέτρων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Οι 20 ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν είχαν διαφορετικές απόψεις. Όμως κατάφεραν να συμπήξουν αρραγές μέτωπο όλες οι δυτικές χώρες και μόνον Ρωσία και Κίνα εμφανίστηκαν με ισχυρές διφωνίες και με ριζοσπαστικές προτάσεις. Τελικά οι ηγέτες της Δύσης συμφώνησαν για το καλό του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής, με ενθουσιασμό δήλωσε ότι οι ηγέτες είπαν όχι στον προστατευτισμό, ναι στην ελεύθερη οικονομία. Έτσι τα περί νέου ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας των αγορών και κατάρτισης νέας αυστηρής σχετικής νομοθεσίας, που προωθούσε ο Σαρκοζί, έμειναν υπόσχεση για το μέλλον. Και φυσικά υιοθετήθηκε ένα ευχολόγιο ότι οι κανόνες που στο μέλλον θα υιοθετηθούν για τον έλεγχο των αγορών θα πρέπει να βρίσκονται στο πλαίσιο των εξελίξεων του οικονομικού κύκλου. Ξεδόντιασμα και για το μέλλον. Στο ανακοινωθέν περιλαμβάνονται αναφορές για την ανάγκη ανάπτυξης καλύτερου ρυθμιστικού πλαισίου για τις δραστηριότητες των περίφημων hedge funds και των φορολογικών παραδείσων, χωρίς όμως συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων και οι θεωρητικές αυτές αναφορές γράφτηκαν για να ικανοποιήσουν την απαίτηση των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας και να εκτονώσουν την πίεση που ασκεί η διεθνής κοινή γνώμη για χαλινάρι στις δραστηριότητες της αμαρτωλής χρηματοπιστωτικής αγοράς.
2
Οι 20 ηγέτες στο ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την τύχη των φτωχών και αδύναμων χωρών του πλανήτη και του πληθυσμού τους. Απεφάσισαν λοιπόν την άμεση ενίσχυση του διαβόητου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με 750 δισ. δολάρια, τα οποία θα διατεθούν για τη δανειοδότηση των αδύναμων χωρών που επλήγησαν ισχυρότατα από την κρίση. Και φυσικά η δανειοδότηση θα γίνεται με τους όρους του ΔΝΤ και με τη γνώριμη συνταγή του για λιτότητα των εργαζομένων (πάγωμα μισθών και συντάξεων), αύξηση της φορολογίας και περιορισμό των δαπανών κοινωνικής προνοίας. Έτσι με την απόφαση αυτή του G-20, που είναι άμεσης υλοποίησης, οι εργαζόμενοι των αδύναμων χωρών που θα δανειοδοτηθούν από το ΔΝΤ θα παραδοθούν δέσμιοι στις ορέξεις των ψυχρών τεχνοκρατών του διεθνούς αυτού οργανισμού και θα πληρώσουν μαζί με τους φορολογούμενους όλο τον λογαριασμό από τις ζημιές που προκάλεσαν τα «χρυσωμένα σκαθάρια» της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Στην τωρινή φάση, το G-20 απεφάσισε ότι θα διατεθούν 1,1 τρισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης και ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι θα χρειασθούν ακόμη 2 τρισ. δολάρια! Φαντάζεστε τι έχουν να τραβήξουν οι εργαζόμενοι μέσα στο σκοτεινό τούνελ του ΔΝΤ. Εφ’ όρου ζωής εξαθλίωση. Σκάβε και σιώπα! Ο θρίαμβος της απάτης της ελεύθερης οικονομίας!
3
Στην ενίσχυση του ρόλου του ΔΝΤ αντιτάχτηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας, καθώς και ο ομόλογος του της Κίνας. Αντιτάχτηκαν στο μέτρο αυτό με το ερώτημα: «Ποιος θα δώσει το χρήμα;». Πώς θα διαχειριστεί η διοίκηση του οργανισμού αυτού τόσο χρήμα, μπορούμε να συμπληρώσουμε. Υπάρχει ανησυχία για την επιτυχία του μέτρου αυτού. Μέχρι τώρα 2,5 τρισ. δολάρια έχουν διατεθεί για την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος και η κρίση όχι μόνο επιμένει αλλά και φουντώνει. Τώρα με την απόφαση του G-20 θα προστεθούν 1,1 τρισ. δολάρια, που και αυτά θα εξανεμιστούν και σύντομα θα χρειαστούν και αρκετά τρισ. ακόμα. Λογαριασμός μαμούθ. Βέβαια τα νομισματοκοπεία των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας δουλεύουν στο φουλ, με στόχο να διατηρηθεί η παγκόσμια ηγεμονία του δολαρίου και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Παγιδευμένες στο δολάριο και στα αμερικανικά ομόλογα είναι και η Κίνα με τη Ρωσία, λόγω των υψηλών δολαριακών αποθεμάτων που διαθέτουν. Και γι’ αυτό αντιδρούν χλιαρά. Μακροπρόθεσμα όμως οι συνέπειες των μέτρων αυτών θα οδηγήσουν στην υποδούλωση των αδύναμων οικονομικά χωρών και του πληθυσμού τους και τότε ή θα έχουμε εξέγερση των πληβείων ή το G-20 θα μετατραπεί σε παγκόσμια δικτατορία. Διαφορετικά δεν μπορεί να σωθεί το νεοφιλελεύθερο σύστημα.