Το τελευταίο Πάσχα πριν από την καθαίρεση

Οι ημέρες της Σαρακοστής έχουν κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα στην Εκκλησία της Ελλάδος σχετικά με την υπόθεση του πρώην Αττικής. Οι Μητροπολίτες που στήριξαν τον Παντελεήμονα Μπεζενίτη επέστρεψαν στις επαρχίες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, ακόμη ασκούν κάθε δυνατή πίεση τόσο στον Αρχιεπίσκοπο όσο και σε άλλους Μητροπολίτες, για να μπορέσει ο Μπεζενίτης (ο οποίος μάζευε κάτι «ψιλά» στην άκρη για τα γεράματα) να τη βγάλει όσο το δυνατόν πιο «καθαρή». Οι φίλοι Μητροπολίτες (Ιερισσού κ.λπ.) και οι νομικοί του σύμβουλοι, νυν και «πρώην», συσκέπτονται και προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να γλιτώσει τουλάχιστον –εκκλησιαστικώς– με την επιβολή μιας αργίας και όχι με μια ατιμωτική επιστροφή στις τάξεις των μοναχών. Ο νόμος είναι ωστόσο αμείλικτος και προβλέπει ότι αν ο κληρικός έχει καταδικαστεί οριστικά και τελεσίδικα για ένα τόσο σοβαρό αδίκημα όπως η υπεξαίρεση, του αφαιρείται και ο τίτλος του Μητροπολίτη. Η απόφαση του Αρείου Πάγου, όπως υπολογίζουν στην Ιερά Σύνοδο, θα τους κοινοποιηθεί μετά το Πάσχα. Αμέσως μετά την κοινοποίηση θα πρέπει να συγκληθεί η «Μικρή» Σύνοδος και να προχωρήσει στην καθαίρεση του Παντελεήμονα. Όπως όλα δείχνουν η πρόθεση του Αρχιεπισκόπου να συγκαλέσει το Σώμα της Ιεραρχίας ήταν απλώς μια κίνηση «αντιπερισπασμού», για να μπορέσει να ξεπεράσει την πίεση που του ασκούσαν οι 27 Μητροπολίτες που αντέδρασαν στην αθώωση του Μπεζενίτη από το Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο και ζητούσαν «εδώ και τώρα» τη σύγκληση της Ιεραρχίας. Αφού έλαβαν τις διαβεβαιώσεις τους ότι στον πρώην Αττικής θα επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται από τον νόμο, φαίνεται ότι δεν πολυκαίγονται να συγκαλέσουν και την Ιεραρχία. Οπότε το Σώμα των Ιεραρχών θα συγκληθεί μια και καλή για να βγάλει τον «εκλεκτό» που θα καλύψει την κενή μητρόπολη. Τους υποψήφιους τους έχουμε αναφέρει από τούτες εδώ τις σελίδες και όταν έρθει η ώρα της εκλογής θα κάνουμε και πιο αναλυτική παρουσίαση του… βιογραφικού τους και των όσων θα κληθεί να αντιμετωπίσει αυτός που τελικά θα εκλεγεί (Μπεζενίτη, Γκατζιρούλη και λοιπές δυνάμεις).

Ποια σκευωρία;

Αντιλαμβανόμενος ο πρώην Αττικής ότι οι κινήσεις των «αγίων αδελφών» του να περισώσουν την –όποια– εκκλησιαστική του τιμή δεν πιάνουν τόπο, αποφάσισε να αφήσει το προφίλ του ταπεινού και σεμνού κληρικού, που όντας έγκλειστος στον Κορυδαλλό «προσεύχεται και μετανοεί για τα λάθη του», και να περάσει στην επίθεση. Στην επιστολή που έλαβαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος και οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος που αντέδρασαν στην αθώωσή του εκφράζει την πικρία του και την απογοήτευσή του προς τα πρόσωπα όσων «ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι». Στη συνέχεια παρουσιάζει τον εαυτό του ως το εξιλαστήριο θύμα μιας «σταλινικής σκευωρίας» και βάλλει κατά των δικαστικών λειτουργών που αντιμετώπισαν την περίπτωσή του «μεροληπτικά» και των «σαρκοβόρων» και «κατευθυνόμενων» ΜΜΕ. «Στην απόγνωσή του έδειξε για ακόμη μία φορά το αλαζονικό του πρόσωπο», επισημαίνει Μητροπολίτης της ηπειρωτικής Ελλάδας. «Για ποια σκευωρία ακριβώς μιλάει ο πρώην Αττικής; Και γιατί δεν στράφηκε εναντίον όσων προσώπων στράφηκαν με τις καταθέσεις τους εναντίον του και έστησαν αυτήν την υποτιθέμενη σκευωρία;», καταλήγει.

Πάντως, μεταξύ αρκετών Ιεραρχών υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την αντίδραση που μπορεί να έχει ο Μπεζενίτης μετά την προδιαγραφείσα καθαίρεσή του. Οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα προβλέπεται να είναι ραγδαίες και θυελλώδεις μετά το Πάσχα, με απρόβλεπτες συνέπειες για την Εκκλησία.


Σχολιάστε εδώ