Συμφορά για την Ελλάδα η γραμμή του Ομπάμα!

Ακόμη και οι πιο φανατικοί έλληνες θαυμαστές του απογοητεύτηκαν εντελώς από τις τοποθετήσεις του, στον βαθμό βεβαίως που έχουν ένα κάποιο ενδιαφέρον για τα ελληνικά εθνικά θέματα.

Δεν άφησε τίποτα όρθιο! Πρώτα πρώτα αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για πράξη εντελώς απαράδεκτη, γιατί η μόνη ονομασία που αναγνωρίζεται μέσα στο ΝΑΤΟ είναι το όνομα «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Κανένα άλλο, ανεξαρτήτως του τι έχει κάνει η κάθε χώρα-μέλος στις διμερείς της σχέσεις με τα Σκόπια.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ομπάμα, από τη στιγμή που μιλούσε στο ΝΑΤΟ, ήταν υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει την ονομασία πΓΔΜ, παρόλο που η Ουάσινγκτον έχει αναγνωρίσει σε διμερές επίπεδο τα Σκόπια ως «Μακεδονία» από τον Νοέμβριο του 2004, ελάχιστα 24ωρα μετά την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους ως προέδρου των ΗΠΑ.

Αν ήθελε να δώσει ένα σήμα αλλαγής της αμερικανικής στάσης απέναντι στην Ελλάδα ο Ομπάμα, ήταν πανεύκολο γι’ αυτόν να το κάνει, χρησιμοποιώντας το όνομα πΓΔΜ, αφού είχε έτοιμο και το επιχείρημα ότι μιλούσε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Δεν έκανε όμως αυτό το απλούστατο πράγμα, αποκαλύπτοντας έτσι τις προθέσεις του: Στην καλύτερη περίπτωση απλώς αδιαφορεί παντελώς για τα ελληνικά συμφέροντα και τις ελληνικές εθνικές ευαισθησίες…

«Τσίρκο» η συνάντηση με τον Πατριάρχη!

Εκεί πάντως που ο Ομπάμα έδωσε ρέστα φιλοτουρκισμού ήταν κατά την ασήμαντη, όπως είχε διαμορφωθεί, συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο – και τη χαρακτηρίζουν ασήμαντη εξαρχής, από τη στιγμή που ο αμερικανός Πρόεδρος είχε αποφασίσει τελικά να μη συναντηθεί με τον Πατριάρχη στο Φανάρι προκειμένου να μη δυσαρεστηθούν οι Τούρκοι.

Ο παντοδύναμος εβραίος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ραμ Εμάνουελ, φανατικός σιωνιστής, που υπηρέτησε οικειοθελώς στον στρατό του Ισραήλ φεύγοντας από τις ΗΠΑ ενώ δεν είχε καμιά νομική υποχρέωση, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ματαίωση της επίσκεψης Ομπάμα στο Φανάρι και στην υποβάθμιση της συνάντησης του αμερικανού Προέδρου με τον Βαρθολομαίο.

Από τη σκοπιά της υπεράσπισης των συμφερόντων του Ισραήλ έκανε φυσικά πολλά καλά, καθώς αυτήν τη στιγμή το Τελ Αβίβ προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις του με την κυβέρνηση Ερντογάν και ο Ραμ Εμάνουελ «πούλησε εξυπηρέτηση» στους Ισραηλινούς. Το Τελ Αβίβ έχει μεγάλη ανάγκη σήμερα από δημόσιες σχέσεις, από τη στιγμή μάλιστα που σχηματίστηκε στο Ισραήλ μια αποκρουστική, φασίζουσα κυβέρνηση.

Και ο πιο απαισιόδοξος Έλληνας όμως δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του σε τι είδους φαρσοκωμωδία θα εξελισσόταν η συνάντηση Ομπάμα – Βαρθολομαίου.

Σαν… παράνομο ραντεβού

Ο Ομπάμα έβγαλε τον Βαρθολομαίο στην… παρανομία! Δεν αναφερόμαστε μόνο στο γεγονός ότι η περιβόητη συνάντηση, η οποία έγινε σε δωμάτιο ξενοδοχείου, κράτησε μόλις δέκα λεπτά. Το σημαντικότερο είναι πως η συνάντηση αυτή είναι… ανύπαρκτη για τον Λευκό Οίκο! Δεν συμπεριλήφθηκε καν στο πρόγραμμα της ημέρας του αμερικανού Προέδρου, ενώ αφότου πραγματοποιήθηκε, δεν εκδόθηκε ούτε καν ένα υποτυπώδες δελτίου Τύπου που να ανακοινώνει ότι υπήρξε συνάντηση!

Επιπροσθέτως, οι Αμερικανοί απαγόρευσαν να παρευρεθούν τηλεοπτικές κάμερες και να πάρουν εικόνα του Ομπάμα και του Βαρθολομαίου, ενώ αρχικά απαγορεύτηκε ακόμη και η δημοσιοποίηση… φωτογραφίας (!) από τη συνάντησή τους – κάτι που ήταν απολύτως εφικτό για τον Λευκό Οίκο, δεδομένου ότι είχε απαγορεύσει την είσοδο φωτογράφων στη… «γιάφκα» Ομπάμα – Βαρθολομαίου και έτσι ο μοναδικός φωτογράφος που παραβρέθηκε ήταν ο επίσημος φωτογράφος του αμερικανού Προέδρου.

Μιλάμε για ένα τέτοιο «τσίρκο» βαθύτατα απαξιωτικής μυστικότητας που οδήγησε στο σημείο να βγει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και να αρχίσει να μεταδίδει σε όλον τον κόσμο ότι… δεν έγινε η συνάντηση Ομπάμα – Βαρθολομαίου!

Χρειάστηκε να ξεσηκωθούν κάποιοι ελληνοαμερικανοί παράγοντες και να σπάσουν τα τηλέφωνα με διαμαρτυρίες, μέχρι και στη Χίλαρι Κλίντον, για να δεήσει ο Λευκός Οίκος να δώσει στη δημοσιότητα τη φωτογραφία από τη συνάντηση Ομπάμα – Πατριάρχη, αλλά και αυτό έγινε αφότου ο Ομπάμα… είχε φύγει όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από το Ιράκ, το οποίο επισκέφθηκε στη συνέχεια, και πέταγε προς την Αμερική!

Μιλάμε για απερίγραπτα ρεζιλίκια…

Καλύτερα να μην είχε γίνει

Όταν ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης δημοσιοποίησε τι είχε πει στον Ομπάμα κατά τη διάρκεια της αστραπιαίας συνάντησής τους, πολλοί εύχονταν εκ των υστέρων να μην είχε γίνει καθόλου αυτή η γελοία διαδικασία.

«Τον συνεχάρην διότι η ομάδα του, της Βορείας Καρολίνας, κέρδισε χθες στον αγώνα μπάσκετ. Εντυπωσιάστηκε πώς το ήξερα και χάρηκε πολύ, γέλασε, με ευχαρίστησε και μέσα σ’ αυτήν την ευχάριστη ατμόσφαιρα χωριστήκαμε», δήλωσε περιχαρής στους δημοσιογράφους ο Βαρθολομαίος, αφήνοντάς του σύξυλους! Υποτίθεται ότι στα πέντε-έξι λεπτά που είχε όλα κι όλα στη διάθεσή του ο Βαρθολομαίος για να μιλήσει, θα του παρουσίαζε τα προβλήματα και τα δεινά του Πατριαρχείου και του Ελληνισμού της Πόλης και αυτός… έγλειφε τον Ομπάμα μιλώντας του για μπάσκετ!

Ακούγοντας βέβαια τι ανέφερε ο Βαρθολομαίος ότι είπε στον

Ομπάμα για τα σοβαρά θέματα, εύκολα κάνει κανείς και δεύτερες σκέψεις και διερωτάται μήπως θα ήταν καλύτερα τελικά να είχαν μιλήσει… μόνο για μπάσκετ!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ευχαρίστησε τον

Ομπάμα για την υποστήριξή του προς τον ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. «Εμείς ως Οικουμενικό Πατριαρχείο, και προσωπικώς, εδώ και πολλά χρόνια αυτό κάνουμε», υπογράμμισε ο Βαρθολομαίος.

Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, το Πατριαρχείο εξέδωσε και γραπτή ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι «πιστεύουμε πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι αναγκαία…»!

Οι τούρκοι αξιωματούχοι δεν άφησαν φυσικά ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που τους παρέσχε η υποβάθμιση της συνάντησης Ομπάμα – Βαρθολομαίου. Την αξιοποίησαν στο έπακρο για να γελοιοποιήσουν το ραντεβού αυτό και μίλησαν για… «μυστική συνάντηση με τον ηγέτη ξένης χώρας»!

Πραγματικά, όπως έγραψε την Τετάρτη η εφημερίδα «Μιλιέτ», ο αντιπρόεδρος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Μεχμέτ Γκιορμέζ δήλωσε: «Μας λυπεί το γεγονός ότι ένας θρησκευτικός ηγέτης που ζει και εργάζεται ειρηνικά μαζί με τα άλλα δόγματα καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, διαλέγει να εκφράσει το πρόβλημά του σε μυστική συνάντηση με τον ηγέτη ξένης χώρας»!

Σύγκρουση για την ένταξη στην ΕΕ

Αφήνοντας κατά μέρος το θέμα του Πατριάρχη, που έχει βεβαίως τη σημασία του, και περνώντας σε σοβαρότερα θέματα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η εντυπωσιακή αναβάθμιση της Τουρκίας στον γεωπολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης Ομπάμα στην περιοχή μας, εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα μας, έστω και εμμέσως, ακόμα και παρά την πρόθεση των Αμερικανών.

Παράλληλα, η απίστευτα παθιασμένη υποστήριξη από τον Ομπάμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και οι αντιδράσεις που ήδη προκάλεσε αυτή η αμερικανική στάση στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, δημιουργεί αντικειμενικά νέες δυνατότητες σφυρηλάτησης συμμαχιών της Αθήνας με το Βερολίνο, το Παρίσι, τη Βιέννη κ.λπ., που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα μας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τουρκική επιθετικότητα και τις απαιτήσεις και τις βλέψεις της στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Για να γίνει όμως αυτό, προαπαιτείται ριζική στροφή πρώτα απ’ όλα στο θέμα της υποστήριξης από την κυβέρνηση της ΝΔ (και την αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ) της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ. Από τη στιγμή που τουλάχιστον οι σημερινές κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας -που προβλέπεται να μείνουν στην εξουσία πολλά χρόνια- είναι κατηγορηματικά αντίθετες στην ένταξη της Άγκυρας και η Ουάσινγκτον είναι υπέρ, είναι καθαρή ανοησία η χώρα μας να τάσσεται με την Αμερική εναντίον της Ευρώπης στο θέμα αυτό.

Να χάνει η Ελλάδα συμμάχους Ευρωπαίους λόγω… εξτρεμιστικού φιλοτουρκισμού είναι από τα άγραφα!

Σύμμαχοι κατά της Άγκυρας

Πρέπει να αναζητήσουμε τους συμμάχους μας στο στρατόπεδο εκείνων που αντιτίθενται χωρίς περιστροφές στην τουρκική ένταξη. Ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί το είπε ξεκάθαρα:

«Έχω αντιταχθεί σε αυτήν την ένταξη, παραμένω αντίθετος και μπορώ να πω ότι μια μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ βρίσκεται στις θέσεις της Γαλλίας», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό TF1, τον μεγαλύτερο της χώρας, αμέσως μόλις ο Ομπάμα τάχθηκε στην Πράγα την περασμένη Κυριακή υπέρ της τουρκικής ένταξης. «Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι αυτά που θα αποφασίσουν για την τουρκική ένταξη», είχε πει ο Σαρκοζί, εννοώντας ότι την απόφαση δεν θα την πάρουν οι ΗΠΑ.

«Δεν είναι απόφαση των Αμερικανών το ποιος μπαίνει ή όχι στην ΕΕ», διευκρίνισε ωμά και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν υπέρ της τουρκικής ένταξης και δήλωσε δημόσια ότι άλλαξε πλέον γνώμη.

«Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αποφασίσουν μόνα τους για την ένταξη ή μη της Τουρκίας», δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μίκαελ Σπιντελέγκερ, μη κρύβοντας τη δυσαρέσκειά του για τη φιλοτουρκική στάση του Ομπάμα.

Δυνάμει σύμμαχοι, λοιπόν, της Ελλάδας υπάρχουν πολλοί. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση Καραμανλή να αναζητήσει αυτούς τους συμμάχους ή όχι.


Σχολιάστε εδώ