Στον αέρα 43 έργα υποδομής λόγω της κατάργησης των τελών

Μπορεί να ικανοποιεί τους αυτοκινητιστές και τους κατόχους δικύκλων η κατάργηση των τελών αδείας και μεταβίβασης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου που έχει στείλει στη Βουλή για ψήφιση το υπουργείο Οικονομίας, αλλά «πνίγει» τις νομαρχίες, αφού τους αποστερεί τη βασικότερη πηγή εσόδων τους!

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει ο νομάρχης Αθηνών Γ. Σγουρός, 43 έργα υποδομής προϋπολογισμού 111 εκατ. ευρώ που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, θα… τιναχτούν στον αέρα αν ψηφιστεί αυτός ο νόμος.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η απώλεια για τη Νομαρχία Αθηνών (τη μεγαλύτερη νομαρχία της χώρας, που ισοδυναμεί με τέσσερις συνολικά νομαρχίες, έχει στην αρμοδιότητά της 48 δήμους και αφορά περίπου 4 εκατομμύρια πολιτών) θα φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ. Τα έργα που έχουν προγραμματιστεί είναι έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, οδοποιίας, αναπλάσεων και πρασίνου, ενώ μέρος αυτών σχετίζεται και με την κτιριακή υποδομή των υπηρεσιών της Νομαρχίας Αθηνών. Ο νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, ήδη από τη Δευτέρα (6 Απριλίου 2009) με ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή τόνισε τις τεράστιες παρενέργειες που θα έχει η ψήφιση αυτού του σχεδίου νόμου, ενώ επισήμανε ότι εάν τα παραπάνω έργα υποδομής δεν γίνουν τελικά, τότε την ευθύνη θα την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο νομάρχης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας και εναλλακτική λύση στον πρωθυπουργό για την ενίσχυση της αγοράς του αυτοκινήτου: Να επιδοτήσει η κυβέρνηση τον αγοραστή από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Σχολιάστε εδώ