Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Tάσεις αυτονόμησης του ΧΑ καταγράφηκαν από το ξεκίνημα κιόλας της εβδομάδας με αποκορύφωμα την Τετάρτη, όταν και τα εντυπωσιακά κέρδη του Γενικού Δείκτη λίγο έλειψαν να… συμπαρασύρουν ακόμα και τις μεγάλες ευρωαγορές, κυρίως όταν στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης αρκετοί ξένοι διαχειριστές και μεγάλα funds έσπευσαν να τοποθετηθούν στην Αθήνα και να προλάβουν το… πάρτι! Πάρτι με τον τραπεζικό κλάδο να πρωτοστατεί και τους επενδυτές να εκπλήσσουν όλους όσοι θεωρούσαν πως η όποια άνοδος θα αποτελούσε ευκαιρία για… ξεφόρτωμα τίτλων από αρκετούς, θεσμικούς και μη.
δ Για την ακρίβεια, ακόμα, και την Τετάρτη, με τα εντυπωσιακά κέρδη των 4 και πλέον μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, ο τζίρος αναλογικά ήταν μικρός, γεγονός που μεταφράζεται ως αλλαγή στάσης των επενδυτών, έστω βραχυπρόθεσμα. Εκείνο δηλαδή που φαίνεται να γίνεται τώρα είναι ότι αρκετοί μεγάλοι επενδυτές περιμένουν να δουν τις εξελίξεις, κρατάνε τις θέσεις τους, δεν πουλάνε ούτε όταν καταγράφουν σημαντικά κέρδη στις μετοχές, με τις οποίες ούτως ή άλλως μόνοι τους «κάνουν παιχνίδι», και ποντάρουν σε ακόμα μεγαλύτερη ανοδική κίνηση. Εκ του ασφαλούς ίσως, από τη στιγμή που τα κέρδη τους είναι δεδομένα, άρα «αντέχουν» κι ένα πισωγύρισμα σε Δείκτη και αποτιμήσεις!
δ Σε κάθε περίπτωση πάντως μένει να αποδειχθεί τις επόμενες ημέρες κατά πόσον η συγκεκριμένη κίνηση του ΧΑ θα έχει συνέχεια. Οι αναλυτές λένε πως για όσο διάστημα η αγορά διατηρείται πάνω από τις 1.700 μονάδες απομακρύνεται το ενδεχόμενο να «γυρίσει κάτω» ο Δείκτης. Συνεπώς το «μαξιλάρι» των σχεδόν 100 μονάδων που φαίνεται να διατηρεί ο Γενικός Δείκτης από το μίνιμουμ επίπεδο των αναλυτών αφήνει ένα περιθώριο αισιοδοξίας για τη συνέχεια. Προσθέστε σε αυτό και το γεγονός πως από την αρχή της εβδομάδας ολοένα και περισσότεροι έκλειναν θέσεις short στο Χρηματιστήριο Παραγώγων -ποντάροντας με τη σειρά τους στο σενάριο της «μη πτώσης» στο ΧΑ- και καταλαβαίνετε για ποιον λόγο οι περισσότεροι επενδυτές και αρκετοί αναλυτές εμφανίζονται πρόθυμοι να πιστέψουν πως στο επόμενο διάστημα η αγορά τουλάχιστον δεν θα μας απογοητεύσει!
δ Εντύπωση πρέπει να μας προκαλέσει τέλος και το γεγονός πως για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό άρχισε να καταγράφεται και μια νέα εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό με ανάλογη τοποθέτηση μεγάλων funds στα γνωστά χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και σε επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Ακόμα ένα σημάδι κινητικότητας στην αγορά…
ΥΓ.: Κρατήστε μικρό καλάθι για την εβδομάδα που ξεκινά. Μεγάλη Εβδομάδα γαρ, με αναμενόμενη «διολίσθηση του ενδιαφέροντος», όπως σε κάθε εορταστική περίοδο.


Σχολιάστε εδώ