Σε ύφαλο ρίχνει το ΠΑΣΟΚ ο Παυλίδης

Σε κρίση και πάλι το ΠΑΣΟΚ, καθώς η υπόθεση Παυλίδη και η Προανακριτική έχουν διχάσει τα στελέχη της Ιπποκράτους. Από τη μια η ομάδα των λεγόμενων σκληροπυρηνικών επιζητεί κάθαρση και το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο, αποβλέποντας και σε οφέλη στις εκλογές, και από την άλλη μια ομάδα βουλευτών και κορυφαίων θεσμικών παραγόντων στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι δεν υπάρχουν τα πολιτικά περιθώρια για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής μέσα από την υπόθεση του πρώην υπουργού.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, που βλέπει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα να πατά σε δύο βάρκες, βρίσκεται ανάμεσα στη «Σκύλλα και τη Χάρυβδη». Όπως μας εξηγεί στενός του συνεργάτης, «ο Παπανδρέου, επειδή έχει ζήσει και ο ίδιος παραπομπές σε Ειδικά Δικαστήρια, είναι πολύ προσεκτικός. Δεν θέλει να δείχνει εκδικητικός, ότι προσδοκά οφέλη σε περίπτωση παραπομπής του Παυλίδη σε Ειδικό Δικαστήριο.
Από την άλλη όμως πρέπει επιτέλους να ριχτεί άπλετο φως σε υποθέσεις σκανδάλων που εκτός των άλλων πλήττουν και την εικόνα του πολιτικού κόσμου.
Εξαιτίας παρόμοιων φαινομένων ο κόσμος έχει απαξιώσει και εξομοιώσει τα δύο μεγάλα κόμματα…».
Από την πρώτη στιγμή που συζητήθηκε εντός του Κοινοβουλίου η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως λένε συνεργάτες του Παπανδρέου, ξένισε, καθώς είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες λόγω και της δυνατότητας που έχει ως ομιλητής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ να αναδεικνύει τα ζητήματα, κάτι που όμως δεν έκανε.
Εκτός αυτού, η υπογραφή του στο κείμενο των βουλευτών που ζητούσαν σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής δεν υπάρχει, κι αυτό σε συνδυασμό με την ομιλία του έκανε μερίδα βουλευτών να αντιδράσει.
Τα τηλέφωνα των βουλευτών πήραν φωτιά και πρώτος έθεσε το ζήτημα σε κλειστή σύσκεψη που έγινε στο κόμμα ο Γρηγόρης Νιώτης, επικεφαλής της Ομάδας Τεκμηρίωσης του Κινήματος.
Η κριτική προς τον Βενιζέλο είχε σχέση με την επίθεση που εξαπέλυσε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εναντίον συγκριμένου εισαγγελέα που ασχολείται με την υπόθεση «Γερμανός», πιέζοντας ακόμη και με άσκηση ποινικής δίωξης.
Οι αιτιάσεις του Νιώτη είχαν να κάνουν περισσότερο με το ότι φόβισε πιθανόν με την τοποθέτησή του ο Βενιζέλος τους δικαστές, οι οποίοι ενδεχομένως να καθυστερούν την αποστολή φακέλων στη Βουλή με κίνδυνο παραγραφής.
Τέτοιες υποθέσεις που κινδυνεύουν να παραγραφούν -και να κατηγορηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση για επιχείρηση συγκάλυψης- είναι της Ζήμενς, για την οποία το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, του Βατοπεδίου, τα σκάνδαλα με τα ομόλογα και η δεύτερη υπόθεση Παυλίδη για τις άγονες γραμμές στο Αιγαίο, μετά και την καταγγελία του δημάρχου της Τήλου, η οποία πρόκειται να έρθει τις επόμενες μέρες, ίσως και αύριο, στη Βουλή.
Στην ουσία η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι διαιρεμένη στα δύο. Στους σκληροπυρηνικούς και στους μετριοπαθείς.
Μάλιστα, οι σκληροπυρηνικοί διερωτώνται γιατί κρατούν τέτοια στάση ορισμένοι εκ των μετριοπαθών, αφήνοντας υπονοούμενα ακόμη και για την προσωπική τους πολιτική στάση. Οι μετριοπαθείς βουλευτές θεωρούν ότι αυτήν την ώρα δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ εκδικείται, ότι θέλει να στήσει «γουνάκια», νέο ’89.
«Έχουμε ευθύνη αν προκαλέσουμε με τη στάση μας ένα νέο ’89», έλεγε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που θεωρεί ότι μέχρι τώρα δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα του Παυλίδη, αν και βέβαια η Επιτροπή της Βουλής βρίσκεται στην αρχή της εξέτασης των μαρτύρων.
Η μετριοπαθής στάση που κράτησε ο Βενιζέλος είναι η ενδεδειγμένη, λένε μερικοί από το επιτελείο του και φαίνεται ότι ίδια στάση κρατούν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο Ντίνος Ρόβλιας και ο Χάρης Καστανίδης.
Σε διαδοχικές συσκέψεις που έγιναν στο ΠΑΣΟΚ επιχειρήθηκε να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ των δύο απόψεων. Οι «σκληροί» Γρήγορης Νιώτης, Χρήστος Παπουτσής (με προσοχή όμως και σταθμίζοντας όλα τα γεγονότα), Μάρκος Μπόλαρης, Χρήστος Αηδόνης, Μιχάλης Καρχιμάκης, και Παναγιώτης Ρήγας εκτιμούν ότι επειδή οι δικαστές δέχονται πιέσεις από την κυβέρνηση να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα με τα σκάνδαλα, είναι η κατάλληλη ώρα το ΠΑΣΟΚ να δείξει με πράξεις ότι είναι αντίθετο στη σπίλωση των πολιτικών και στην απαξίωση της πολιτικής και γι’ αυτό πρέπει να έρθουν όλα στο φως, με οποιοδήποτε τίμημα.
«Γιατί να κατηγορούμαστε ότι είμαστε ίδιοι με τη ΝΔ αφού δεν είμαστε. Όποιος είναι “ανοικτός” και έχει εκκρεμότητες, ακόμη και δικός μας αν είναι, αν πράγματι έχει πληγές ανοικτές να πληρώσει. Να γίνει έρευνα».
Βέβαια, κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο να κατηγορηθεί το ΠΑΣΟΚ για ρεβανσισμό, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία δεν προκύπτουν ποινικά αδικήματα.
Αν στην πορεία της Προανακριτικής αποκαλυφθούν νέα στοιχεία, τεκμηριωμένα, εναντίον του Παυλίδη, τότε, λένε στο ΠΑΣΟΚ, μπορεί ακόμη και ο πρωθυπουργός να τον «αδειάσει», κατηγορώντας ταυτόχρονα την αξιωματική αντιπολίτευση για συγκάλυψη αν κρατήσει μετριοπαθή στάση.
Φοβούνται, με άλλα λόγια, την ντρίμπλα που ενδεχομένως να τους κάνει ο Καραμανλής, ανάλογα με τα ευρήματα της Προανακριτικής, με αποτέλεσμα να γυρίσει το κλίμα εναντίον του ΠΑΣΟΚ και να πάει με την πλάτη στον τοίχο στις εκλογές που πιθανόν να προκηρυχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές.
Είναι ένα σενάριο που δεν το αποκλείουν, καθώς,
όπως λένε, τα πάντα βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού.
Η Ιπποκράτους πάντως ξεκινά νέα επικοινωνιακή επίθεση με αιχμή του δόρατος τον «κουρασμένο» Καραμανλή. Τα φυλλάδια που ήδη μοιράζουν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ στα διόδια όλης της χώρας και στα λιμάνια μέχρι και… «τεστ κοπώσεως» περιλαμβάνουν.
Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους δανειολήπτες, το κοινωνικό κράτος, τη διασφάλιση της εργασίας, την κρίση της πραγματικής οικονομίας που πλήττει τους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους είναι μερικά ακόμη θέματα που προτείνει το Κίνημα για προβληματισμό τη Μεγάλη Εβδομάδα.


Σχολιάστε εδώ