Σε άγονη γραμμή…

Πόρισμα που μπορεί, ενδεχομένως, να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις στην περίπτωση που καταλήξει σε παραπομπή του βουλευτή στο Ειδικό Δικαστήριο. Στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί αναστάτωση, απογοήτευση και αγωνία, ενώ πυκνώνουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κρατάνε χαμηλούς τόνους, με το ΠΑΣΟΚ να επισημαίνει ότι θα καθορίσει την τελική στάση του από τα αποτελέσματα των ερευνών που θα κάνει η Προανακριτική.
Η απόφαση για τη σύσταση της Επιτροπής ελήφθη στη Βουλή, το βράδυ της Δευτέρας με ψήφους 215 υπέρ, 67 κατά και 12 «παρών», λευκά. Στην ομιλία του ο πρώην υπουργός δήλωσε αθώος και κατέθεσε όλα τα στοιχεία, που κατά την άποψή του πιστοποιούν την αθωότητά του. Απευθυνόμενος προς την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι δεν παραιτείται και δεν ανεξαρτητοποιείται, αποκρούοντας με αυτόν τον τρόπο τις πιέσεις που του ασκούνταν το τελευταίο διάστημα να υποβάλλει την παραίτησή του προκειμένου να διευκολύνει την παράταξη. Στη διάρκεια της συζήτησης στελέχη της αντιπολίτευσης αναγνώρισαν το τεκμήριο της αθωότητας στον κ. Παυλίδη, αλλά τάχθηκαν υπέρ της Προανακριτικής για να μη δημιουργηθεί η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης. Παράλληλα, το μεν ΠΑΣΟΚ ζήτησε αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την πλήρη κατάργησή του. Στην κατάθεσή του ο εφοπλιστής, Φ. Μανούσης, ανέφερε ότι στους διαγωνισμούς για τις άγονες γραμμές επικρατούν αδιαφανείς διαδικασίες και υποστήριξε ότι «αν δεν πληρώσεις δεν παίρνεις τη δουλειά».

Θρίλερ…
ΓΕΓΟΝΟΣ αποτελεί πλέον η αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας. Φρόντισε να το καταστήσει σαφές κατά την επίσκεψή του στη χώρα, ο αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την Τουρκία στρατηγικό εταίρο, ζήτησε κατ’ επανάληψη την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναγνώρισε τη δύναμη της επιρροής της στα ανατολικά της Ευρώπης. Ζήτησε βέβαια, να υπάρξει σεβασμός στις μειονότητες και το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης, αλλά απλώς για να… χρυσώσει το χάπι στην ελληνική πλευρά. Στο παρελθόν κι άλλοι αμερικανοί Πρόεδροι είχαν υπογραμμίσει το ίδιο ζήτημα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Για λόγους καθαρά εντυπώσεων ο Ομπάμα συναντήθηκε για μόλις δέκα λεπτά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Το περίεργο είναι ότι οι Αμερικανοί απαγόρευσαν σε τηλεοπτικά συνεργεία και φωτογράφους να καταγράψουν το γεγονός, ενώ μετά από ισχυρές πιέσεις έδωσαν στη δημοσιότητα μια φωτογραφία, με καθυστέρηση 48 ωρών. Η Τουρκία από την πλευρά της προτίθεται να συνδέσει το θέμα της Χάλκης με τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, πρόθεση που διαφάνηκε και στη συνάντηση της Ντ. Μπακογιάννη με τον Αλ. Μπαμπατζάν στην Κωνσταντινούπολη. Στην Αθήνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση τη βάση ότι παρακολουθεί αδρανής την ενίσχυση της θέσης της Τουρκίας.

Έκανε στροφή
ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ νεκρούς, τραυματίες και χιλιάδες άστεγους άφησε πίσω του ο σεισμός 5,8 (κατά άλλους 6,3) Ρίχτερ που έπληξε την κεντρική Ιταλία. Το «χτύπημα» του Εγκέλαδου προκάλεσε ζωηρές ανησυχίες στους έλληνες σεισμολόγους, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι θεωρούν απίθανο η δόνηση να διεγείρει ρήγματα που συνδέονται με τη χώρα μας. Στην περιοχή που χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο ζουν χιλιάδες Έλληνες που σπουδάζουν στα εκεί Πανεπιστήμια, και δυστυχώς ανάμεσα στους πάνω από 250 νεκρούς ήταν και ο έλληνας φοιτητής Βασίλης Κουφολιάς.
ΤΙΠΟΤΑ νεώτερο δεν προέκυψε από τη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για την εγκληματικότητα. Πλην εκτός της αναφοράς του πρωθυπουργού ότι αν ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν εφαρμόζεται, τότε θα αλλάξει και πάλι. Κατά τα λοιπά ο κ. Καραμανλή επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας και ζήτησε τη συστράτευση όλων. Από την πλευρά τους οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «δεξιά στροφή» της κυβέρνησης και άσκησαν σκληρή κριτική: Για την έξαρση της εγκληματικότητας και αδυναμία αντιμετώπισής της. Για τη κομματικοποίηση και διάλυση της Αστυνομίας. Παράλληλα απέδωσαν την κοινωνική ένταση στην πολιτική της κυβέρνησης σε οικονομία, Παιδεία και απασχόληση.

Κόντρα αιωνίων
Η κόντρα του Θ. Πάγκαλου με τα κόμματα της Αριστεράς καλά κρατεί. Ο πρώην υπουργός επανήλθε διατυπώνοντας κατηγορίες και καταγγελίες για την πολιτική που ακολουθούν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έκανε υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για τις ηγεσίες τους. Απαντώντας η Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε τον κ. Πάγκαλο, αλλά και γενικότερα το ΠΑΣΟΚ ότι καλλιεργούν τον αντικομμουνισμό και πως το μόνο που δεν ζητούν είναι «να τεθεί εκτός νόμου το ΚΚΕ». Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας παρομοίασε τον κ. Πάγκαλο με τον Γ. Καρατζαφέρη. Στο μεταξύ έπεσε στο κενό μια πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου προς τον Γ. Παπανδρέου για συνεργασία σε θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Γκιόργκι Ιβανόφ είναι ο νέος πρόεδρος των Σκοπίων μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Στις πρώτες δηλώσεις του ανέφερε ότι πρώτο μέλημά του θα είναι η επίλυση του προβλήματος με την Ελλάδα για το όνομα. Δεδομένου ότι ο νέος πρόεδρος είναι «εκλεκτός» του σκληροπυρηνικού Ν. Γκρουέφσκι, μπορεί να υποθέσει κανείς τι είδους πολιτική θα ακολουθήσει.


Σχολιάστε εδώ