Προέκυψαν νέα στοιχεία κατά υπουργών!

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακινεί ξαφνικά όλες τις υποθέσεις που παραπέμπουν σε «σκάνδαλο» (Βατοπέδιο, Ζήμενς κ.ά.) και η κυβέρνηση καταγγέλλει τον Γ. Παπανδρέου για κίνηση αντιπερισπασμού και προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών στελεχών του κόμματός του.

Στη Βουλή βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης Παυλίδη, με αντικείμενο τις καταγγελίες του εφοπλιστή Μανούση, αύριο ξεκινάει η απολογία των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο της «Ζήμενς», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες έρχονται συνταρακτικές αποκαλύψεις για το Βατοπέδιο, οι οποίες θα φέρουν σε ακόμη πιο δυσχερή θέση την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, από την ανάκριση που ολοκληρώνεται έχουν προκύψει στοιχεία που αγγίζουν ευθέως πρώην υπουργούς και είναι πολύ πιθανό η σχετική δικογραφία να φθάσει μέχρι τη Βουλή. Μάρτυρες, μεταξύ των οποίων στελέχη της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ), έχουν καταθέσει πως έπαιρναν εντολές από κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να ικανοποιήσουν τα «αιτήματα» του ηγούμενου Εφραίμ. Και εναντίον υπουργών που καταγγέλλονται στοιχειοθετείται το αδίκημα της απιστίας. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει προβληματισμός μεταξύ των ανακριτών και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας αν θα πρέπει να σταλεί η δικογραφία στη Βουλή, από τη στιγμή που η ανάκριση «έπεσε» πάνω σε υπουργούς. Η πλάστιγγα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», γέρνει υπέρ της διαβίβασης στη Βουλή μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης.

Αστάθμητος παράγοντας

Αύριο, όπως προαναφέραμε, ξεκινούν οι απολογίες των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο της Ζήμενς όσον αφορά την απευθείας ανάθεση στη γερμανική εταιρεία προμήθειας ύψους 200 δισ. δραχμών, η οποία είχε αποφασισθεί επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, όταν στη διοίκηση του ΟΤΕ ήταν ο Π. Λάμπρου. Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνεται και ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της «Ζήμενς» Μιχ. Χριστοφοράκος, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία πολιτικών και κομμάτων και με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει είναι πολύ πιθανό να προφυλακιστεί. Σε μια τέτοια περίπτωση ο τελευταίος είναι πολύ πιθανό, αν όχι σίγουρο, ότι «θα ανοίξει το στόμα του» και θα δώσει ονόματα πολιτικών που ήταν αποδέκτες εκατομμυρίων από τα ταμεία της εταιρείας. «Αν προφυλακιστεί ο Χριστοφοράκος, θα τελειώσει το πολιτικό σύστημα», λέγεται χαρακτηριστικά, καθότι εκείνος έχει στα χέρια του αδιάσειστα στοιχεία για τη… χρηματοδότηση κομμάτων ή μεμονωμένων στελεχών από όλα σχεδόν τα κόμματα.

Μπροστά στον κίνδυνο αυτό πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι παρασκηνιακά γίνεται προσπάθεια να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη. Προφανώς γίνονται και «σκληρά παζάρια». Το ερώτημα είναι με ποιο επιχείρημα οι δικαστές θα αποφασίσουν την προφυλάκιση άλλων κατηγορουμένων και θα απαλλάξουν τον κ. Χριστοφοράκο. Αναμένεται ότι οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι κατηγορούμενοι θα ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν. Για τον λόγο αυτό οι εισαγγελικές αρχές αποφάσισαν να ξεκινήσουν οι απολογίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό.

Στο μεταξύ η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει διχάσει το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Β. Βενιζέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θεωρεί «χοντρή πατάτα» τη συγκεκριμένη κίνηση, με το σκεπτικό ότι έτσι εμφανίζεται αμυνόμενος και παράλληλα αποκαλύπτει την ανησυχία του για τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση διαθέτει στοιχεία για εμπλοκή στελεχών του κόμματός του. Ήδη η κυβέρνηση τον κατηγόρησε για κίνηση αντιπερισπασμού και προσπάθεια να μπλοκαριστεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν πάντως ότι με την κίνηση αυτή ο κ. Παπανδρέου θέλησε να δείξει ότι δεν φοβάται και, σε περίπτωση διπλών εκλογών που θα σημάνουν παραγραφή των ευθυνών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, θα καταγγείλει την κυβέρνηση για «κουκούλωμα» του σκανδάλου.

Αλλάζει η κατηγορία

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία διερευνά τις ευθύνες του πρώην υπουργού Αρ. Παυλίδη, με αφορμή τις καταγγελίες του Φ. Μανούση. Σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη της Επιτροπής, αλλάζει ο προσανατολισμός της έρευνας, καθώς μετά και την κατάθεση του εφοπλιστή δεν πιστοποιείται το αδίκημα του εκβιασμού και τώρα το βάρος πέφτει στους διαγωνισμούς για τις άγονες γραμμές. Εκεί έχουν διαπιστωθεί κραυγαλέες παρανομίες που φέρουν την υπογραφή του κ. Παυλίδη και οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην παραπομπή του. Από το περιβάλλον του Ισ. Ντογιάκου διαψεύδονται οι ισχυρισμοί Μανούση ότι τον είχε επισκεφθεί και είχε κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες, αλλά ζήτησε να μην υπάρξει συνέχεια, επικαλούμενος πολιτικούς λόγους (εκλογές). Αντίθετα, τονίζεται ότι είχε δεσμευτεί ότι θα προσκομίσει στοιχεία, τα οποία ποτέ δεν παρουσίασε.

Μετά το Πάσχα αναμένεται να φθάσει στη Βουλή και η δεύτερη δικογραφία για τα δρομολόγια της Τήλου, όπου κι εκεί λέγεται ότι υπάρχουν κραυγαλέες παρανομίες στον διαγωνισμό. Αναμένεται ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει και νέα Προανακριτική, με κίνδυνο η συγκεκριμένη υπόθεση να πάει για μετά τις ευρωεκλογές. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο η δεύτερη αυτή δικογραφία να ανατεθεί στην Επιτροπή που έχει ήδη συγκροτηθεί, κάτι που μπορεί να γίνει λόγω συνάφειας των δύο υποθέσεων. Μέλη της Επιτροπής εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το αν οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 27 Απριλίου, όπως έχει αποφασισθεί, και θεωρούν πολύ πιθανό τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητήσουν μικρή ή μεγάλη παράταση. Αν η κυβέρνηση απορρίψει το αίτημα, όπως είναι αναμενόμενο, τότε τα κόμματα θα την καταγγείλουν για προσπάθεια συγκάλυψης και «κουκούλωμα» του σκανδάλου. Στην κυβερνητική παράταξη επικρατεί προβληματισμός, ενώ την Παρασκευή το βράδυ κλήθηκε αιφνιδίως και κατέθεσε ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Αγγέλου.

Εξάλλου, στο αρχείο τέθηκε η μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει ο Γ. Καρατζαφέρης κατά των κ. Σανιδά και Κονταξή γιατί δεν έστειλαν στη Βουλή τη δικογραφία που είχε υποβάλει ο Εισαγγελέας της Ρόδου και αφορούσε πάλι εμπλοκή του Παυλίδη.


Σχολιάστε εδώ