Παυλόπουλος: Διαλυτικό οξύ για τη δημοκρατία η διαφθορά

«Η διαφθορά αποτελεί, αναμφισβήτητα, ένα από τα σοβαρότερα φαινόμενα παθογένειας κατά την ενάσκηση της εξουσίας, το οποίο πλήττει την αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών, αποσταθεροποιεί τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους – πολίτη και υπονομεύει κάθε προοπτική ανάπτυξης και προόδου» επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στην ημερίδα της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς. Ο κ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ανέφερε ότι «η ανάπτυξη των θυλάκων της διαφθοράς προϋποθέτει απουσία ή μη τήρηση κανόνων διαφάνειας και χρηστής διοίκησης και οδηγεί στην επικράτηση της αυθαιρεσίας» και πως «τελικά η διαφθορά αποτελεί εχθρό για τη δημοκρατία, γιατί υποσκάπτει τα δομικά της θεμέλια και όχι μόνο την ποιότητά της». Όπως είπε, «η διαφθορά λειτουργεί ως διαλυτικό οξύ στα θεμέλια της δημοκρατίας».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο οικονομικό και δεν έχει να κάνει μόνο με τη διεθνή κρίση, αλλά είναι πολυσύνθετο, πολυεπίπεδο και καθολικό, καθώς η κρίση είναι συνολική, κρίση ηθική και κρίση των πολιτικών θεσμών. Ο πρώην υπουργός τόνισε πως το συμφέρον (στα υψηλά κλιμάκια) και η ανάγκη (στα μεσαία και χαμηλά) γεννούν την αδιαφάνεια και τη διαφθορά.
Η αλλαγή που χρειάζεται, όπως εξήγησε, είναι να αντιληφθούν οι πολίτες, αλλά και οι διοικούντες ότι το νόμιμο συμφέρει και μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει η κατάσταση. Όπως τόνισε, υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κίνημα πολιτών κατά της διαφθοράς, όχι μόνο γιατί είναι ηθικό, αλλά γιατί συνδέεται με την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας και ανέφερε ως παράδειγμα το καταναλωτικό κίνημα, μέσα από το οποίο ο καταναλωτής έχει απτό συμφέρον (καλύτερα προϊόντα, χαμηλότερες τιμές) το οποίο και προωθεί.


Σχολιάστε εδώ