Παυλίδης: Σκληρός παίκτης

Τελικά, άπαντες οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ο πρώην υπουργός Αρ. Παυλίδης είναι σκληρός πολιτικός παίκτης – και σε τελευταία ανάλυση αποτελεσματικός, αφού ύφανε με τέχνη ένα προσωπικό δίχτυ ασφαλείας, αδιαπέραστο. Και εξηγούμεθα: Με τις φράσεις «Δεν παραιτούμαι ούτε ανεξαρτητοποιούμαι» και «Δεν δέχομαι υποδείξεις, δεν δέχομαι τη θεωρία των διευκολύνσεων», έθεσε τους συναδέλφους του μπροστά στο δίλημμα είτε απαλλαγής είτε πρόωρων εκλογών. Ο ίδιος και στη μία και στην άλλη περίπτωση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα – με την απαλλαγή καθαρίζει, με τις πρόωρες κάλπες κερδίζει την παραγραφή. Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε, προκειμένου να διευκολύνει την παράταξη, αυτός φρόντισε από το βήμα της Βουλής να τονίσει ότι δεν ασπάζεται τη λογική: «Πετάμε το φορτίο στη θάλασσα άνευ αποζημιώσεως μάλιστα, για να σωθούμε».
• Με άλλα λόγια, ο Αρ. Παυλίδης δεν ακολούθησε την πεπατημένη, δεν πέταξε κατά γης τα όπλα του, δεν δέχθηκε να το παίξει «εξιλαστήριο θύμα». Αντίθετα αντεπιτέθηκε, διαμόρφωσε ένα ισχυρό πλαίσιο αυτοπροστασίας και κουνώντας με νόημα το δάκτυλό του προς τους συναδέλφους του, απαίτησε την απαλλαγή του. Και αναγκαστικά προς τα εκεί θα πάει η υπόθεση, καθότι στη ΝΔ δεν άφησε δρόμο διαφυγής, ενώ και το ΠΑΣΟΚ πάει πολύ να ζητήσει Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Παυλίδη, την ώρα που άλλες μεγάλες υποθέσεις σκανδάλων για τον έναν ή τον άλλον λόγο δεν έφτασαν σε Ειδικό Δικαστήριο.
•Βέβαια, κάθε γρανιτένια άμυνα μπορεί να σπάσει και στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να σπάσει εάν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κόντρα στην πεπατημένη, αποφασίσει να στείλει δυναμικό μήνυμα προς το εκλογικό σώμα ότι δεν συμβιβάζεται, οπότε και παραπομπή Παυλίδη μπορεί να προκύψει και κάλπες ταυτόχρονα να στηθούν. Με άλλα λόγια, αν ο πρωθυπουργός για δικούς του λόγους θέλει να στήσει κάλπες εθνικών εκλογών τότε η άμυνα Παυλίδη θα καταρρεύσει και ο ίδιος θα γίνει «τρόπαιο» της επικοινωνιακής αντεπίθεσης του «Όλα στο φως!».


Σχολιάστε εδώ