Πάθαμε και μάθαμε…

Στο ΠΑΣΟΚ κρίνουν ότι τα πάντα είναι ρευστά αφού -όπως τονίζουν- ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων και, συνεπώς, όλα «μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή».

Πάντως, τις ίδιες ώρες, η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκίνησε αντεπίθεση διαρκείας μέχρι τις ευρωεκλογές καθώς μαζί με την οικονομία και τα θέματα της καθημερινότητας «κτυπά» την κυβέρνηση «σε πληγές που ήδη έχουν ανοίξει και δεν επουλώνονται», δηλαδή στις υποθέσεις που η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ως «σκάνδαλα».

Αυτό πλέον, που κυριαρχεί στο ΠΑΣΟΚ και στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου είναι το «απρόβλεπτο των εξελίξεων». Μάλιστα, κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που συνομιλούν και με στελέχη άλλων κομμάτων, αλλά και με κυβερνητικά στελέχη, υπογραμμίζουν πως κοινός τόπος είναι πλέον σε όλο, σχεδόν, το πολιτικό φάσμα πως «ό,τι τελικά συμβεί, θα συμβεί μοιραία. Ακόμα και οι εκλογές». Και αυτό -όπως λένε- οφείλεται στο γεγονός πως «ούτε πλέον ο ίδιος ο πρωθυπουργός ούτε οι στενοί συνεργάτες του γνωρίζουν αν θα πάνε ή όχι σε πρόωρες ή δίδυμες με τις ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές». Αυτό ακριβώς το ρευστό τοπίο το επισημαίνουν με έμφαση και στελέχη άλλων κομμάτων. Υποστηρίζουν δε, πως «ακόμα και τις ημερομηνίες που ρίχνουν στην πιάτσα περί εκλογών, τις ρίχνουν για να παίζουν και να συντηρούν την εκλογολογία για αντιπερισπασμό και αποπροσανατολισμό».

Κορυφαίο στέλεχος που θήτευσε σε υψηλή υπουργική θέση την περίοδο του Κώστα Σημίτη, επισήμαινε με έμφαση: «Ο Κ. Καραμανλής έχει χάσει παντελώς τον έλεγχο των εξελίξεων». Πρόσθετε δε, πως «από το 2001 μετά τη σφαλιάρα που δέχτηκε η κυβέρνηση Σημίτη με το Ασφαλιστικό, το κλίμα είχε αναστραφεί και φαινόταν πως το ΠΑΣΟΚ θα χάσει και με διαφορά στις εκλογές. Όμως ο Σημίτης τότε δεν είχε απολέσει τον έλεγχο των εξελίξεων και πάλευε είτε με την ευρωπαϊκή προεδρία είτε με την ένταξη της Κύπρου είτε με το πρόγραμμα σύγκλισης κ.ά. Τώρα, ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις…».

Με αυτά τα δεδομένα, ο Γιώργος Παπανδρέου εξακολουθεί να κρατά το ΠΑΣΟΚ σε διαρκή προεκλογικό συναγερμό και όταν ερωτάται από συνεργάτες του αν φοβάται «μήπως κλατάρει πρόωρα από το τρέξιμο», υπογραμμίζει: «Πάθαμε και μάθαμε. Αντέχουμε και τα κατοστάρια και τον μαραθώνιο».

Πάντως, και με δεδομένο ότι δεν επιθυμεί η ετοιμότητα του κόμματος να κάνει την παραμικρή κοιλιά εν όψει και των διακοπών του Πάσχα, έδωσε το σύνθημα για σκληρή αντεπίθεση στο «μαλακό υπογάστριο» της Ν.Δ., που είναι τα σκάνδαλα.

Η αντιπολίτευση λοιπόν, φέρνει σε πρώτο πλάνο τις καυτές υποθέσεις που σκανδάλισαν την κοινωνία και απασχόλησαν επί μακρόν την πολιτική επικαιρότητα και οι οποίες πλέον, είναι στα πρόθυρα της οριστικής παραγραφής.

Μετά την πρόταση για Προανακριτική για την υπόθεση Παυλίδη, έφερε στη Βουλή πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Ζήμενς.

Ωστόσο, η ενέργεια αυτή έγινε τη στιγμή που η Δικαιοσύνη προχωρούσε σε πρόσκληση προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση και ορισμένα από αυτά προέρχονται και από το ΠΑΣΟΚ.

Από την Ιπποκράτους όμως επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι σε καμία περίπτωση τα παραπάνω δεν σχετίζονται.

Μάλιστα, υπογραμμίζουν την πρόταση που είχε κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου για συνεργασία των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα διαφθοράς στον πολιτικό κόσμο και να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια σε όλες τις πτυχές της πολιτικής ζωής.

Όσον αφορά δε, την ενδεχόμενη εμπλοκή προσώπων που σχετίζονται με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, δηλώνουν με έμφαση: «Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε: Όλα και για όλους στο φως».

Μάλιστα, για να αποφύγουν την κριτική, όπως λένε, ότι αυτά αποτελούν «αερολογίες», σε κάθε ευκαιρία βγάζουν από το συρτάρι τις δημόσιες δηλώσεις του ίδιου του προέδρου του κόμματος.

Εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να κτυπήσει σύντομα με προτάσεις για Εξεταστικές Επιτροπές και σε δύο ακόμα μέτωπα, όπου οι αντίστοιχες υποθέσεις «τρέχουν» προς παραγραφή: Στα δομημένα ομόλογα και την αγορά της εταιρείας Γερμανός από τον ΟΤΕ.

Παράλληλα μελετούν να υπάρξουν και πρόσθετες κινήσεις όπως:

-Διατύπωση ερώτησης από τον Γιώργο Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό για τα καυτά αυτά θέματα και την ανάγκη άμεσης διαλεύκανσής τους από τη Βουλή πριν επέλθει παραγραφή.

-Ή αποστολή επιστολής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για το θέμα.


Σχολιάστε εδώ