οι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ έχουν τον λόγο

>Σχετικά με τη διάθεση της κρατικής ενίσχυσης από τις τράπεζες ζητά εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Σημειώνει ότι η διάθεση του πακέτου στήριξης των τραπεζών με το συνολικό ποσό των 28 δισ. ευρώ συνοδεύτηκε από την κυβερνητική δέσμευση για συγκράτηση του ετήσιου ρυθμού πιστωτικής επέκτασης στο επίπεδο του 10% για το 2009. Όμως, αν και έχουν ήδη διοχετευθεί πάνω από 9,2 δισ. ευρώ σε 13 εμπορικές τράπεζες, εκ των οποίων 4,4 δισ. ευρώ αφορούν ενίσχυση μέσω τίτλων του ελληνικού Δημοσίου, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της 9ης Μαρτίου 2009 του υπουργείου Οικονομίας, η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχει ουσιαστικά «παγώσει».

>Για αλόγιστη δαπάνη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για να πειραματιστούν με τη δημιουργία νέων Κέντρων Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ), καταγγέλλουν την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης, Β. Οικονόμου, Α. Αθανασιάδης, Π. Ευθυμίου και Β. Παπανδρέου. Εξηγούν ότι τα κέντρα αυτά αρχίζουν να μειώνονται γιατί διαπιστώνεται εκ των υστέρων πως το «όραμά» τους κοστίζει υπερβολικά αφού το κόστος εκπαίδευσης σε ένα μεγάλο ΚΕΝ ανέρχεται στο 1/10 του κόστους εκπαίδευσης σε ένα μικρό ΚΕΝ και ερωτούν πόσο στοίχισαν τα έργα υποδομής και ο μηχανολογικός εξοπλισμός για καθένα από τα επιπλέον δεκαέξι Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων που δημιουργήθηκαν.

>Την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Φωτόπουλου, που έχει διατελέσει γενικός διευθυντής του ομίλου εταιρειών Civitas, στη θέση του επικεφαλής της διοίκησης της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου καταγγέλλουν δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Μ. Καρχιμάκη. Αναφέρονται σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο συγκεκριμένος όμιλος διά των εταιρειών του, τα τελευταία χρόνια φέρεται να έχει παράσχει τις υπηρεσίες του στον Εφραίμ και στον εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου Όμιλο Πάπιστα και ζητούν να ενημερωθεί η Βουλή αν αληθεύουν οι πληροφορίες, εφόσον δημιουργείται μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα μετά τη φερόμενη εμπλοκή της διοίκησης της ΚΕΔ στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

>Τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, ώστε να διευκολυνθεί ο επαγγελματικός κόσμος στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, ζητά η βουλευτής της ΝΔ Πόπη Φουντουκίδου. Τονίζει ότι το κλίμα οικονομικής ανασφάλειας που δημιουργήθηκε λόγω της διεθνούς κρίσης και στην Ελλάδα είχε μεγάλες επιπτώσεις στην αγορά και ότι τα μέτρα στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων που πήρε η κυβέρνηση βοηθούν αλλά δεν διευκολύνουν τους επιχειρηματίες που έχουν υποχρεώσεις οικονομικής φύσης.

>Σχετικά με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΕΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΉΣ και τα μέτρα της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠ.Ε.Ι.Α.) κατά των επιχειρήσεων του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης, καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Ερωτά σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να διασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς και η εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς τους ασφαλισμένους σ’ αυτές.

>Επικίνδυνο χαρακτηρίζει τον ημιτελή δρόμο στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης, όπου σημειώνονται πολλά ατυχήματα και ζητά την ολοκλήρωση του οδικού τμήματος.

>Να μετεγραφούν οι έλληνες φοιτητές που σπούδαζαν στα πανεπιστήμια της Λ’ Ακουίλα στις αντίστοιχες πανεπιστημιακές σχολές στην Ελλάδα ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος. Εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει αμέσως για να δώσει ζωή στα όνειρα των ελλήνων φοιτητών που χάθηκαν στα ερείπια της σεισμόπληκτης πόλης.

>Είκοσι μήνες μετά την επιλογή 330 συμβασιούχων για πρόσληψη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το υπουργείο Απασχόλησης εξακολουθεί να αποκλείει τη Βουλή από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο «αυτών των αδιαφανών προσλήψεων», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ντ. Ρόβλιας, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Χρ. Χάιδος και Χ. Τσιόκας που επανέρχονται ζητώντας να κατατεθούν στη Βουλή τα ονόματα και τα προσόντα όσων υπέβαλαν αίτηση και όσων επελέγησαν. Εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θέλει να αποκρύψει τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη ρουσφετολογική διαδικασία και τα απολύτως κομματικά κριτήρια επιλογής, ενώ αποκρύπτει από τη Βουλή τον τρόπο εκτέλεσης του έργου.

>Ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει το υπουργείo Υγείας στην κατεύθυνση της δημιουργίας ιατρικής ειδικότητας της Αθλητιατρικής και εάν θα μπορούσε να δεσμευτεί σε ένα άμεσο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προώθησης των διαδικασιών διαβούλευσης, μελέτης, και υλοποίησης ερωτά η βουλευτής της ΝΔ Έλενα Ράπτη.

>Αδικαιολόγητα καθυστερεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης που προβλέπει την κατεδάφιση των παράνομων κεραιών στον Χορτιάτη, αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου. Σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε πριν από οκτώ μήνες, πρέπει άμεσα να κατεδαφιστούν 21 κεραίες ραδιοφωνικών σταθμών από το πάρκο κεραιών οι οποίες δεν κατέχουν άδεια εγκατάστασης ενώ, όπως τονίζει η βουλευτής, η σχετική κωλυσιεργία ενισχύει την άποψη ότι η μη εκτέλεση της απόφασης οφείλεται σε πολιτικές παρεμβάσεις.

>Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τις σημαντικές απώλειες νερού στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ ερωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Βαΐτσης Αποστολάτος. Τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας και μη σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων της, τονίζει ο βουλευτής, η ΕΥΔΑΠ παρουσιάζει τεράστιες απώλειες στο δίκτυο ύδρευσης, σε ποσοστό 10% της ετήσιας παραγωγής νερού, με κύρια αιτία τις καταστροφές στο δίκτυο κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών.

>Τεράστια προβλήματα στην έρευνα και διάσωση στην Ελλάδα, που μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία αφού δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη προτεραιότητα στον ευαίσθητο τομέα, διαπιστώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου. Αναφέρει ότι η διαθεσιμότητα των ιπτάμενων μέσων που εμπλέκονται στην έρευνα και διάσωση (ελικόπτερα Super Puma και αεροσκάφη C-130) είναι απαράδεκτα χαμηλή, από έλλειψη ανταλλακτικών και δυνατοτήτων συνεχούς συντήρησης. Το ίδιο ισχύει στα βοηθητικά μέσα όπως βαρούλκα, συσκευές φωτισμού κ.λπ. Εξάλλου, με άλλη ερώτησή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει πλημμελή τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων στην Αττική. Ερωτά γιατί δεν τηρούνται οι όροι της Κοινής Υπουργικής Απόφασης περί διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων, αν είναι νόμιμη η ρίψη τους στις χωματερές της Αττικής και γιατί δεν μεταφέρονται ώστε να καταστραφούν σε ειδικούς χώρους επικίνδυνων αποβλήτων.


Σχολιάστε εδώ