Νέες «ρωγμές» στον ΣΥΡΙΖΑ!

Μάλιστα, ο Αλέκος Αλαβάνος έκανε την πρόταση αυτή σε δημόσια εκδήλωση παρουσία και του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος χαιρέτισε την πρόταση κάνοντας λόγο για «διάθεση ουσιαστικότερης προσέγγισης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας».

Κατά τον Αλέκο Αλαβάνο τα σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει κοινή δράση με το ΠΑΣΟΚ είναι: Η κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, η απεμπλοκή της χώρας από τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, η καθιέρωση νέων όρων στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η μη αναθεώρηση το 2013 της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η μη στήριξη της επανεκλογής Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν.

Τόσο η πρόταση αυτή καθαυτή όσο και η φράση του Αλέκου Αλαβάνου που τη συνόδευσε («Κοινή δράση των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας») προκάλεσε ποικίλες ερμηνείες. Κι αυτό, γιατί μέχρι σήμερα ήταν σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ αποτελούν τους πυλώνες του συστήματος, ακολουθούν την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση αυτή δεν ήταν ό,τι καλύτερο μπροστά στην πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ όπου είναι γνωστό ότι το αντιΠΑΣΟΚικό κλίμα είναι έντονο. Από πολλούς η πρόταση θεωρήθηκε απόρροια της συνεχιζόμενης πτώσης των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να φανεί στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που «κρυφοκοιτάζουν Αριστερά», ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κόβει τις γέφυρες της συνεργασίας. Όπως ήταν αναμενόμενο θετικά είδαν την κίνηση αυτή οι εκπρόσωποι της αντιπολιτευόμενης «Ανανεωτικής Πτέρυγας» οι οποίοι σταθερά δηλώνουν την ανάγκη διαλόγου ανάμεσα στα δύο κόμματα και κατηγορούν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα τίποτα για να τον προωθήσουν. Από την άλλη πλευρά, επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι του «Αριστερού Ρεύματος» οι οποίοι εκτιμούν ότι τέτοιες προτάσεις «θολώνουν» την εικόνα του κόμματος εν όψει μάλιστα ευρωεκλογών.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν φυσικά με δηλώσεις τους να χαιρετίσουν την πρόταση κι αυτό οδήγησε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε μερική αναδίπλωση. Τόνιζαν ότι η πρόσφατη πρόταση δεν είναι τίποτα άλλο παρά συνέχεια αντίστοιχων προτάσεων στο παρελθόν για κοινή δράση σε σειρά θεμάτων, που όμως απορρίφθηκαν από το ΠΑΣΟΚ. Τέτοιες, λένε, ήταν οι προτάσεις για την Ολυμπιακή, τα ΑΕΙ, τα κολέγια, το κλείσιμο της ΝΑΤΟϊκής βάσης στη Σούδα κ.ά. οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από το ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας το προγραμματικό χάσμα των δυο κομμάτων. Αυτό, τονίζουν, θέλησε να δείξει και η τωρινή πρόταση Αλαβάνου: Να καταδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί με την προώθηση ριζοσπαστικών λύσεων στο επίπεδο της ΕΕ αφού είναι ταυτισμένο με την ακολουθούμενη σήμερα πολιτική των ηγετικών ομάδων της Ένωσης. Για αυτό, σημειώνουν, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που χαιρέτισαν την πρόταση, δεν είπαν το παραμικρό για την ουσία των πέντε σημείων που αυτή περιέχει.

Στο μεταξύ ολοκληρώνεται σήμερα η πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για την έγκριση της διακήρυξης για τις ευρωεκλογές και του προγράμματος. Όπως αναμενόταν συμφωνήθηκε ήδη τη δεύτερη και εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο να την καταλάβει εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ). Πρόκειται για την 37χρονη ιδιωτική υπάλληλο και συνδικαλίστρια Ε. Σωτηρίου. Μετά την άρνηση του ΔΗΚΚΙ να καταλάβει την τέταρτη θέση (στην τρίτη είναι ο νυν ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης και στην πρώτη ο Νίκος Χουντής) στον ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζονται να καταλάβει τη θέση γυναίκα, ανένταχτη, προερχόμενη από το μαζικό κίνημα. Μάλιστα, οι γυναίκες θα έχουν στο ευρωψηφοδέλτιο ίσες θέσεις με τους άνδρες ενώ συμφωνήθηκε ότι οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν θα κινούνται στο πλαίσιο της πολιτικής και των κατευθύνσεων που καθορίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ