Μικρά και… ενοχλητικά

Την παρατήρηση την αποδεχόμαστε για να μη μας αποκαλούν και εμπαθείς και οφείλουμε να ακριβολογούμε για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» Κ. Δήμτσας επικοινώνησε με το «Π» και διευκρίνισε ότι η ΜΚΟ της Εκκλησίας δεν έχει αποστείλει ενάμιση τόνο βοήθειας στην Παλαιστίνη, όπως γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά εξήντα τόνους. Από τους 300 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, που συγκέντρωσαν οι Μητροπόλεις για τον λαό της Παλαιστίνης, όπως παραδέχτηκε κ. Δήμτσας η ΜΚΟ μέσα σε δέκα μήνες έχει στείλει μόνο το ένα πέμπτο στα θύματα του πολέμου, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, γιατί οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να απορροφήσουν περισσότερους. Όπως φαίνεται, η υπόλοιπη βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί για τον παλαιστινιακό λαό θα χρησιμοποιηθεί για… εσωτερική κατανάλωση. Όπως αναφέρει η ΜΚΟ στην ιστοσελίδα της ήδη δεκάδες τόνοι έχουν σταλεί ως βοήθεια σε συγκεκριμένες μητροπόλεις και δήμους της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στη Μητρόπολη Μυτιλήνης και στον Δήμο Οινοφύτων.

Καμία διευκρίνιση δεν ακούσαμε βέβαια από τη διοίκηση της Εκκλησίας για το θέμα των πολλών απολύσεων που έχουν γίνει στην «Αλληλεγγύη» και στις οικονομικές υπηρεσίες της Συνόδου. Ούτε βέβαια για τους ασυνήθιστα υψηλούς (για τα δεδομένα της Εκκλησίας) μισθούς των νέων συνεργατών που προσλήφθηκαν. Με την αλλαγή ηγεσίας στην Εκκλησία πολλοί απολύθηκαν άρον άρον ακούγοντας δικαιολογίες περί άδειων ταμείων, οικονομικής κρίσης, αναγκαστικών περικοπών προσωπικού κ.λπ., κ.λπ. Θα μπορούσαν να γίνουν πιστευτές εάν την ίδια στιγμή δεν γίνονταν ισάριθμες προσλήψεις άλλων ανθρώπων στις ίδιες θέσεις… Στην Εκκλησία μάλιστα ειρωνικά λένε ότι «εάν δηλώσεις στο βιογραφικό σου ότι έχεις καταγωγή από τη Λιβαδειά, τότε έχεις εξασφαλίσει την πρόσληψη και έναν καλό μισθό στο τσεπάκι…».

Εξαμελή επιτροπή όρισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας για να μελετήσει το πόρισμα που αφορά στη διαχείριση της προηγούμενης διοίκησης της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» και να ακούσει τα επιχειρήματα των μελών του παλαιού ΔΣ. Πρώτοι πρώτοι στη λίστα της επιτροπής περιλαμβάνονται ο διευθυντής της ΕΚΥΟ Αντ. Ζαμπέλης και ο νομικός της Συνόδου Θ. Παπαγεωργίου. Μα γιατί η ίδια επιτροπή δεν εξετάζει και τα πεπραγμένα στην άλλη εταιρεία της Εκκλησίας, τη ΣΥΜΕΑΝ, όπου διαπιστώθηκαν, όπως έχει γραφεί κατά κόρον, οικονομικές παρατυπίες; «Γιατί τότε ο κ. Ζαμπέλης θα έπρεπε να καλέσει σε απολογία τον… εαυτό του, αφού ήταν μέλος του ΔΣ της ΣΥΜΕΑΝ» χαριτολογούν στους διαδρόμους της Συνόδου. Οπότε σκέφτηκαν ότι η καλύτερη λύση είναι να διαλύσουν την εταιρεία εις τα εξ ων συνετέθη για να ξεμπερδεύουν και να μην κινδυνεύσει ο διευθυντής της ΕΚΥΟ από… διχασμό προσωπικότητας.

Τρεις ημέρες συνεδρίασαν οι συνοδικοί αρχιερείς αλλά επειδή προφανώς ο χρόνος πίεζε και ασχολούνταν με σοβαρότερα ζητήματα (όπως π.χ. να στείλουν τον Ιούνιο τον «Άγιο» Ζακύνθου στην Αγία Πετρούπολη για να «παρακολουθήσει» συνέδριο για τον θρησκευτικό τουρισμό) δεν συζήτησαν το πόρισμα του Μητροπολίτη Σύρου που αφορά στη διαχείριση της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης από τον Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο. Αν και έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ημέρα που το υπέβαλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωρόθεος, ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί αρχιερείς το κρατούν στα συρτάρια. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Μητροπολίτης Σύρου καταλογίζει στον Επίσκοπο Φαναρίου συγκεκριμένες ευθύνες για τη διαχείριση της Εστίας και ότι αναίτια δεν έχει απολογηθεί για τα πεπραγμένα του και δεν έχει παραδώσει το ταμείο του οργανισμού που διοικούσε. Ο πόλεμος στο περιβάλλον του κ. Ιερωνύμου, λένε οι καλά γνωρίζοντες τα εκκλησιαστικά, φουντώνει και δεν πρόκειται να έχει «καλή» εξέλιξη…


Σχολιάστε εδώ