Λύση στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάν!

Συγχωροχάρτι έδωσε στην Άγκυρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και επί του Κυπριακού στην ομιλία του στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, κατά τη συνάντησή του με τον τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, προανήγγειλε την επαναφορά του Σχεδίου Ανάν τονίζοντας τα ακόλουθα: «Αντιλαμβανόμαστε ότι το ζήτημα αυτό έχει μετατραπεί σε έναν γόρδιο δεσμό σε διεθνές επίπεδο, τόσο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από την άποψη της αποδυνάμωσης των κατοίκων της Κύπρου. Εάν απαιτηθεί, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ακόμη και μια αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάν, θα χρησιμοποιήσουμε όλη μας τη δύναμη προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα αυτό».

Αθώωση και
χρονοδιάγραμμα
Ο αμερικανός Πρόεδρος φόρτωσε την ευθύνη της λύσης στο Κυπριακό στους ώμους των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αφήνοντας στο απυρόβλητο την Τουρκία, προσθέτοντας ταυτοχρόνως ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν για λύση στο Κυπριακό στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά και στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάν. Αθωώνοντας την Τουρκία στο Κυπριακό, ο κ. Ομπάμα αφενός επιδιώκει να βοηθήσει την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ, αφετέρου να προδιαγράψει ότι η λύση θα είναι τμήμα των ανταλλαγμάτων που ζητά η Άγκυρα για την εδραίωση της συμμαχικής στρατηγικής της σχέσης με τις ΗΠΑ.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν καθορίσει ήδη ότι η λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να είναι άλλη από μια παραλλαγή του Σχεδίου Ανάν. Μέσα σε αυτήν την πολιτική πρακτική, κυρίως οι Βρετανοί και ο Ταλάτ επιζητούν κλείσιμο του Κυπριακού ως το τέλος του 2009 ή αρχές του 2010, όπως είχε γράψει το «ΠΑΡΟΝ» και επιβεβαιώθηκε από δημοσιεύματα των κυπριακών εφημερίδων «Πολίτης» και «Φιλελεύθερος». Βρετανοί και Ταλάτ εκτιμούν ότι, με την αναμενόμενη νίκη του Ντερβίς Έρογλου στις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα Κατεχόμενα αυτόν το μήνα, θα ασκηθούν πιέσεις ώστε να γίνει πιο σκληρή η τουρκική στάση στο Κυπριακό και θα κινδυνέψει να χαθεί η ευκαιρία λύσης, αφού εάν δεν κλείσει το Κυπριακό ως το τέλος του έτους ή εάν δεν τροχοδρομηθεί η λύση για τις αρχές του 2010, ο ΄Ερογλου θα κερδίσει και τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου και ως εκ τούτου θα υπάρξει ανατροπή σκηνικού και ότι θα χαθεί η ευκαιρία κλεισίματος του προβλήματος. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δεν χάνει την ευκαιρία να στηρίξει τον κ. Ταλάτ τονίζοντας ότι μόνο με αυτόν μπορεί να επιλύσει το Κυπριακό. Από την άλλη, όμως, αντιλαμβανόμενος ότι επιχειρείται ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος και επιδιαιτησίας, καθώς και σε βάρος του άσκηση πιέσεων, δηλώνει ότι δεν αποδέχεται αλλαγή της διαδικασίας.

Το μήνυμα Ντάουνερ
Πάντως, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, εκπρόσωπος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, δηλώνει προς του ξένους πρέσβεις στη Λευκωσία ότι μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές και ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών με την παρασκηνιακή καθοδήγηση κυρίως των Βρετανών.
Οι θέσεις αυτές βρίσκονται σε αντίθεση με όσα ο Πρόεδρος Χριστόφιας ή στενοί του συνεργάτες δηλώνουν και διοχετεύουν προς τα ΜΜΕ περί χάσματος μεταξύ των μερών. Τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και οι Αγγλομερικανοί επιθυμούν όπως το καλοκαίρι οι δύο ηγέτες και οι συνεργάτες τους προχωρήσουν σε πάρε-δώσε για να μειώσουν τις υφιστάμενες διαφορές και να φτάσουν σε συγκλίσεις.
Στόχος είναι μια ενδιάμεση συμφωνία αρχών ως το φθινόπωρο και η τροχοδρόμηση λύσης ως τις αρχές του 2010. Στην εξέλιξη ενός τέτοιου σεναρίου ακόμη και αν εκλεγεί στα Κατεχόμενα ως Πρόεδρος ο Έρογλου, εάν ανατρέψει το σκηνικό θα φέρει και την ευθύνη.
Όμως, τον τελευταίο λόγο τον έχει η Άγκυρα, η οποία έχει την πλήρη πλέον στήριξη των ΗΠΑ στο Κυπριακό, λόγω της στρατηγικής τους συμμαχίας. Εάν η Τουρκία δεν βολεύεται στην παρούσα φάση με τη λύση, τότε θα εκπονηθούν άλλες φόρμουλες για να αποκτήσει η Άγκυρα άλλοθι. Ήδη καλλιεργείται σε επίπεδο ΕΕ ότι η στάση του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος διαφώνησε την περασμένη Κυριακή στην Πράγα με τον Μπαράκ Ομπάμα περί πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, χρησιμοποιείται από τη Βρετανία και την Άγκυρα ως τουρκικό άλλοθι διά της προβολής του ακόλουθου ισχυρισμού: Ο Σαρκοζί κλείνει στην Τουρκία την ευρωπαϊκή πύλη πλήρους ένταξης στην ΕΕ, οπότε η Τουρκία δεν θα επιλύσει το Κυπριακό, διότι δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι η Κύπρος θα είναι εντός και αυτή, παρότι κρίσιμος σύμμαχος των ΗΠΑ, θα είναι εκτός.

Η στήριξη των ΗΠΑ
Συνεπώς, το Κυπριακό περιπλέκεται ακόμη περισσότερο στους επόμενους μήνες με δεδομένη, όμως, τη στήριξη των ΗΠΑ στην Τουρκία και την πάγια θέση της Άγκυρας ότι εάν οι Ελληνοκύπριοι θέλουν λύση, δεν έχουν παρά να υπογράψουν μια λύση παρόμοια με εκείνη του Σχεδίου Ανάν.


Σχολιάστε εδώ