Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας των γυναικών μέχρι το 2012

Κατηγορηματικός σε αυτήν τη θέση εμφανίζεται ο Σπ. Παπασπύρος. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ επαναλαμβάνει την έκκληση προς τις εργαζόμενες στο Δημόσιο, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, να μην προχωρήσουν σε ενέργειες για τη συνταξιοδότησή τους, υπογραμμίζοντας: «Για τους δημοσίους υπαλλήλους και την ΑΔΕΔΥ, το μείζον θέμα είναι η διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, κυρίως μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που την έκρινε επαγγελματική».

Σημειώνεται ότι ο χαρακτήρας της ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων είναι εκτός διαβούλευσης και αρμοδιότητας της ελληνικής κυβέρνησης και μόνον. Ήδη, η συνδικαλιστική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ προετοιμάζει το νομικό της οπλοστάσιο για να πετύχει τον στόχο της διασφάλισης του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων. Η μάχη προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για θέματα Απασχόλησης, Βλ. Σπίντλα, σε πρόσφατη συνάντησή του με την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, έκανε σαφές ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία παρέκκλιση από την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου και καμία καθυστέρηση στην εφαρμογή της.

Η γραμματέας Ισότητας της ΑΔΕΔΥ, Δέσπ. Σπανού, αναφέρει ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων και οι πιέσεις που ασκούνται για την εφαρμογή της, αποδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκές οδηγίες και το Δίκαιο, υπερισχύουν του ελληνικού Συντάγματος και των νόμων. Επίσης, η κ. Σπανού καταγγέλλει ότι «με το πρόσχημα της ισότητας των δύο φύλων, ξεθεμελιώνουν τον δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα των δημοσίων υπαλλήλων»

Από την ΠΑΣΚ/ΔΥ, Κώστας Παπαντωνίου επιτίθεται κατά της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση αδιαφόρησε προκλητικά και αδράνησε σκόπιμα, γι’ αυτό και είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η κυβερνητική πολιτική είναι πολιτική διχασμών αφού όλα οδηγούν σε ”νέα” και ”παλιά” μισθολόγια, ”νέους” και ”παλιούς” ασφαλισμένους, ”μόνιμους εργαζομένους” αλλά και εργαζομένους με ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση εφαρμογής της απόφασης για εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο, οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι θα αναγκαστούν να εργαστούν επιπλέον από 5 έως 17 χρόνια.

Ως προς το μίνι συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Κορυσχάδες (όπου έγινε και η πρώτη Εθνοσυνέλευση) και προκάλεσε ποικίλα σχόλια ως προς το κόστος, συνδικαλιστικά στελέχη διευκρινίζουν ότι η εκδήλωση στοίχισε λιγότερα απ’ ό,τι η διοργάνωση γενικού συμβουλίου στην Αθήνα.

Μάλιστα, ακριβώς για λόγους οικονομίας, αντί το μίνι-συνέδριο να διαρκέσει δύο μέρες όπως παλιότερα, περιορίστηκε σε ένα μόλις 24ωρο και όσοι σύνεδροι συνοδεύτηκαν από τους ή τις συζύγους «πλήρωσαν τη διαφορά». Επιπλέον, πάντα το μίνι συνέδριο πραγματοποιείται στην περιφέρεια.

Θέμα της φετινής συνεδρίασης ήταν «Δημόσιες υπηρεσίες και διεθνής οικονομική κρίση» και σημειώθηκε αξιοσημείωτη σύγκλιση μεταξύ των συνδικαλιστικών εκπροσώπων όλων των τάσεων.


Σχολιάστε εδώ