Και στα Χανιά κατέρρευσε λιμάνι…
Οι ακτές των Χανίων εμφανίζουν ακριβώς τα… ίδια συμπτώματα, καθώς ο κύριος αυτός κατάφερε και ανέλαβε τις μελέτες για τις προσθήκες στο λιμάνι Κολυμπαρίου, τις οποίες του ανέθεσε το Λιμενικό Ταμείο Χανίων… Μελέτες που προβλέπουν τη δημιουργία νέων έργων, τα οποία θα αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν μετά την κατασκευή του λιμανιού, το 2001, η οποία βασίστηκε σε μελέτες του ίδιου καθηγητή!
Δηλαδή, έχουμε ένα λιμάνι που επτά χρόνια μετά την κατασκευή του είναι… άχρηστο και τις μελέτες για τα έργα που θα γίνουν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο μέλλον οι ίδιες ζημιές και να αποκατασταθούν όσο γίνεται οι υπάρχουσες, τις αναθέτουμε στον ίδιο μελετητή που έκανε τις μελέτες για το λιμάνι που… βουλιάζει!
Έτσι, το λάθος που έγινε πριν από επτά χρόνια πάει να διορθωθεί με το ίδιο… λάθος! Πώς τα καταφέρνει, πάντως, ο κ. Μουτζούρης να βρίσκεται πάντα πίσω από τέτοια έργα, σε όλα τα σημεία της χώρας, είναι πράγματι αξιοθαύμαστο!
Ετοιμόρροπο από τη διάβρωση
Η… ιστορία του κ. Μουτζούρη στην Κρήτη ξεκίνησε το 2001 όταν έκανε τις μελέτες για το λιμάνι στο Κολυμπάρι. Το λιμάνι αυτό, σήμερα, είναι ετοιμόρροπο από τη διάβρωση. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έγινε πρόσφατα σύσκεψη στη Νομαρχία Χανίων. Στη σύσκεψη ακούστηκαν διάφορες απόψεις, αλλά όπως αποδείχθηκε όλοι μιλούσαν στον βρόντο, καθώς το Λιμενικό Ταμείο (ΛΤ) Χανίων είχε προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση νέων μελετών στους ίδιους μελετητές που είχαν κάνει τις αρχικές μελέτες οι οποίες αποδείχθηκαν «άστοχες»! Την ώρα δηλαδή που οι φορείς των Χανίων συζητούσαν τρόπους αποκατάστασης των ζημιών, το Λιμενικό Ταμείο είχε αποφασίσει και σε ποιον θα τις δώσει! Ασχέτως αν αυτός, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις καταγγελίες, ήταν ο υπεύθυνος γι’ αυτές τις ζημιές, όπως ανέφερε και ο τοπικός Τύπος!
Να τονίσουμε δε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν στην παραλία εξαιτίας της διάβρωσης δεν ήταν απλές: Κατέρρευσαν αρκετά σπίτια και κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, ενώ άνοιξαν και τάφροι στο οδόστρωμα!
Από το 2005, το Εργαστήριο Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους Χανιώτες για το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζουν οι παραλίες του νομού και να αναδείξει τα αίτια, δηλαδή τις αμμοληψίες πριν από τη δεκαετία του 1980 και τις πολύ κακές λιμενικές κατασκευές μετά το 1990.
Παράλληλα, παρουσίασε λύσεις που ήδη εφαρμόζονται στη Φλόριντα και την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στην Ισπανία και την Ιαπωνία, ενώ κατέδειξε για πρώτη φορά στην Κρήτη τον εμπλουτισμό παραλιών με άμμο ως εναλλακτική λύση στις άκομψες και περιβαλλοντικά ζημιογόνες προτάσεις κατασκευής και εγκατάστασης προβόλων και εξάλων κυματοθραυστών του ΛΤ.
Επίσης, διοργάνωσε διαλέξεις ελλήνων και ξένων ειδικών επιστημόνων (μεταξύ των οποίων και τη διάλεξη της αρχιμηχανικού της Αρχής Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης της Καλιφόρνια). Σε καμία από αυτές τις διαλέξεις δεν παρέστησαν μηχανικοί του ΛΤ, ώστε να ενημερωθούν για το τι γίνεται αλλού. Γιατί άραγε; Η μόνη εξαίρεση ήταν όταν ο πρώην πρόεδρος του ΛΤ παρέστη σε διάλεξη στο ΤΕΕ το 2006 και ζήτησε δημοσία συγγνώμη από τους μηχανικούς των Χανίων για τις κατασκευές του ΛΤ, μέχρι τότε. Ίσως όμως γι’ αυτόν τον λόγο να αντικαταστάθηκε πολύ γρήγορα, παρότι οι κακοτεχνίες είχαν γίνει πριν από τη θητεία του!
Ποιοι λόγοι λοιπόν κάνουν το ΛΤ Χανίων να… σνομπάρει το Εργαστήριο Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης και να εμπιστεύεται μόνον το ΕΜΠ, όπου προΐσταται ο κ. Μουτζούρης και, μάλιστα, όταν τα αποτελέσματα της δουλειάς του δεν είναι τα αναμενόμενα; Ποιες υπόγειες διαδρομές και διαπλοκές κρύβονται πίσω απ’ όλα αυτά;
Πάντως, η διεξαγωγή έρευνας για το πώς δίδονται συνεχώς οι μελέτες σε συγκεκριμένους ανθρώπους, δεν θα έβλαπτε…