Καθυστερήσεις 14 μηνών καταγγέλλει ο ΣΑΠΟΕ

Εκτός από τους διανομείς, καθυστερήσεις στην πληρωμή τους από την ΕΡΤ καταγγέλλουν και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί. Σε εξώδικό του, ο Σύνδεσμος Ανεξαρτήτων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων δηλώνει πως τα μέλη του δεν έχουν πληρωθεί τις οφειλόμενες αμοιβές τους από την ΕΡΤ, αν και έχουν περάσει 14 μήνες, ενώ την ίδια ώρα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν προς το Δημόσιο το ΦΠΑ επί των συμβάσεων.
«Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, παρά τις συμβατικές υποχρεώσεις σας και την έγγραφη διαβεβαίωσή σας κατόπιν πολλών οχλήσεων του σωματείου μας, έχετε υποχρέωση να εξοφλείτε εντός τριών μηνών τιμολόγια που αφορούν τη συμπαραγωγή κινηματογραφικών ταινιών» αναφέρει ο ΣΑΠΟΕ και υποστηρίζει: «Παρά ταύτα, ουδόλως έχετε τηρήσει την υποχρέωσή σας αυτή και τα τιμολόγια εξοφλούνται μετά 14 και πλέον μήνες, οδηγώντας έτσι σε οικονομική εξόντωση τους παραγωγούς που αδυνατούν πλέον να σηκώσουν το βάρος του χρηματοοικονομικού κόστους των κινηματογραφικών παραγωγών, αναγκαζόμενοι να καταφεύγουν σε τραπεζικό δανεισμό αιτία της ασυνέπειας και αντισυμβατικής σας συμπεριφοράς». «Και σαν να μην έφθανε αυτό, ο κάθε παραγωγός καλείται άμεσα να πληρώνει στο ελληνικό δημόσιο τον αναλογούντα ΦΠΑ, ενώ τον εισπράττει από την ΕΡΤ (μετά 14 μήνες) όταν εξοφληθεί το τιμολόγιο», καταλήγει ο ΣΑΠΟΕ.
Δεν είναι η μοναδική διαμαρτυρία φορέα προς την ΕΡΤ για καθυστέρηση στις πληρωμές. Όπως έχουμε ήδη αποκαλύψει, η Ένωση Διανομέων Κινηματογραφικών Ταινιών Ελλάδας (Ε.Δι.Κ.Τ.Ε.) διαμαρτύρεται προς τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Χρήστο Παναγόπουλο, από τις 24 Φεβρουαρίου 2009 αναφέροντας πως «οι τωρινές επιλογές προγράμματος έχουν αποστερήσει την ΕΡΤ από την οποιαδήποτε οικονομική ρευστότητα, με αποτέλεσμα ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις στις πληρωμές σας, που συχνά φτάνουν και ξεπερνούν το Ι7μηνο». Όπως και στην περίπτωση του ΣΑΠΟΕ, έτσι και στην στην ΕΔιΚΤΕ, δεν τους καταβάλλεται «ούτε το αντίστοιχο ΦΠΑ, όπως προβλέπει ο νόμος;». Στην επιστολή η ένωση υποστήριζε πως «ο συνδυασμός αυτός της πολιτικής σας της μη προμήθειας προγράμματος από -τους ντόπιους προμηθευτές και των, ταυτοχρόνως, πολύ προβληματικών συνθηκών αποπληρωμής των ίδιων, για προηγούμενες συμφωνίες τους, που είναι συνέπεια της δυσχερούς οικονομικής θέσης που έχει περιέλθει η ΕΡΤ, είναι ένα άκρως προβληματικό και εκρηκτικό μείγμα για τον κλάδο μας, αλλά και την ίδια την ΕΡΤ».
Τέλος, όπως αναφέρεται σε απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών σε ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης Α. Τζιτζικώστα, η ΕΡΤ θα καταβάλει στην ΠΑΕ Άρης 1,2 εκατ. ευρώ που του οφείλει επί της σύμβασης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε δύο δόσεις. Η πρώτη, που έπρεπε να είχε πληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2008, θα γίνει εντός των επομένων ημερών, αν ήδη δεν έχει γίνει.


Σχολιάστε εδώ