Κάνε εκλογές αλλά να μείνεις

Ωστόσο το νέο δεδομένο στις διεργασίες και στις εξελίξεις, που πια δείχνουν να έχουν αποκτήσει μια δική τους δυναμική, είναι η τελεσίδικη απόφαση του πρωθυπουργού να λειτουργήσει «απελευθερωμένος», να αναλάβει πρωτοβουλίες, να βγει μπροστά και να το παλέψει μέχρι το τέλος, όπως προκύπτει από συζητήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες και τις οποίες κατʼ αποκλειστικότητα δημοσιοποιεί σήμερα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ».

Φαίνεται ότι ο Κ. Καραμανλής πιέστηκε και πείστηκε ότι:

– Με σωστούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και στην αντιμετώπιση της ολοένα ογκούμενης απʼ την αξιωματική αντιπολίτευση σκανδαλολογίας μπορεί να δημιουργήσει ευνοϊκές γιʼ αυτόν και το κόμμα του συνθήκες. Αντίθετα, αν δεν τα διαχειριστεί σωστά, τότε απειλείται με εκλογική συντριβή, με «Βατερλώ», κατά τη χαρακτηριστική έκφραση κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης.

Το ζήτημα βέβαια είναι ότι έως και πρόσφατα το «βουνό» που είχε μπροστά του ο Καραμανλής ήταν η κρίση στην οικονομία. Τώρα όμως προστέθηκε ένας παράγοντας που μπορεί να αποβεί καταλύτης ανεξέλεγκτων εξελίξεων, δηλαδή η επικέντρωση της πολιτικής ζωής σε σκάνδαλα, υπαρκτά ή και ανύπαρκτα. Και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει από ʼδώ και πέρα με αυτήν την ατζέντα, σύμφωνα με τις επιλογές του Γ. Παπανδρέου και του στενού του επιτελείου, αν και σε αυτό υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από κορυφαία στελέχη της Ιπποκράτους.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα ο Κ. Καραμανλής είχε τις προηγούμενες μέρες ορισμένες «στρατηγικές» συζητήσεις με πολύ στενούς του συνεργάτες. Και σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες έκανε τις εξής άκρως ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις:

• «Με όσα γίνονται αυτήν την περίοδο, τις κινήσεις ανευθυνότητας και εμπάθειας απʼ την αξιωματική αντιπολίτευση, με τη συμπαράσταση πολλών ΜΜΕ, έχω πεισμώσει. Πλέον θα δουν από τώρα έναν Καραμανλή πεισμωμένο».

• «Θα το πάω ως το τέλος, δεν κάνω πίσω με τίποτα και θα διαψευστούν όσοι πιστεύουν πως θα εγκαταλείψω»…

• «Δεν θα γίνω όμηρος της υπόθεσης Παυλίδη. Εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την παραπομπή του. Αν όμως προκύψουν και δεν παραιτηθεί, τότε δεν θα διστάσω να πάω σε εκλογές τον Ιούνιο, αν και δεν έχω σχεδιασμό για διπλές εκλογές».

• «Το ΠΑΣΟΚ με την τακτική που έχει επιλέξει δείχνει σαν να θέλει να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, δείχνει να μην έχει διδαχθεί τίποτα απʼ το παρελθόν»…

Ένας εκ των συνομιλητών του πρωθυπουργού μάς τόνισε ότι «για πρώτη φορά είδα τον Καραμανλή τόσο πεισμωμένο και αποφασισμένο, συνεπώς και τόσο απελευθερωμένο».

Μας επεσήμανε δε επιπλέον ότι:

«Με τα όσα λέει ο Καραμανλής στην ουσία στέλνει μήνυμα και στην αντιπολίτευση και στα ΜΜΕ, αλλά και στο εσωτερικό της ΝΔ και σε όσους επίδοξους δελφίνους κάνουν βιαστικές κινήσεις»…

Απʼ τον Ιούνη του ʼ09
στον Μάρτη του ʼ10…

Το μήνυμα του Κώστα Καραμανλή βέβαια για να έχει πρακτικό και πολιτικό αντίκρισμα θα πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Και κυρίως να «υποστηρίζεται» από σαφή στρατηγική που να λαμβάνει υπόψη όλα τα πιθανά (έως και απίθανα!) ενδεχόμενα. Επʼ αυτών ένας εκ των τακτικών συνομιλητών του Καραμανλή μάς υπογράμμισε ότι και πρωτοβουλίες θα αναληφθούν και στρατηγική υπάρχει.

Και μάλιστα στρατηγική που εκτείνεται απʼ τον Ιούνη μέχρι και τον Μάρτη του 2010. Δηλαδή δεν αποκλείει και τις διπλές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, ενώ –φυσικά– θεωρεί απώτατο όριο εκλογών τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, οπότε και μπορεί το ΠΑΣΟΚ (αν δεν έχουν προηγηθεί εκλογές) να προκαλέσει εκλογές αρνούμενο να ψηφίσει ακόμα και τον Κάρ. Παπούλια.

…ο Καραμανλής
είναι παρών!

Αυτό δείχνει και κάτι άλλο: Ότι ο Καραμανλής έμπρακτα διαψεύδει τα σενάρια αποχώρησής του πριν από τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Και υπογραμμίζει ότι θα είναι παρών και θα είναι αυτός που θα οδηγήσει τη ΝΔ στις εκλογές.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο των διπλών εκλογών τον προσεχή Ιούνη, συνεργάτες του, οι οποίοι έχουν γίνει και κοινωνοί των απόψεών του, θεωρούν αυτήν τη στρατηγική σωστή. Δηλαδή να μη διστάσει ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε διπλές εκλογές, εφόσον προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία για τον Αρ. Παυλίδη που να οδηγούν στην παραπομπή του και ο πρώην υπουργός αρνηθεί να παραιτηθεί, ώστε να διευκολύνει τον Καραμανλή και το κόμμα του.

Βέβαια η εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι ότι μέχρι στιγμής τέτοια επιβαρυντικά στοιχεία για τον Παυλίδη δεν υπάρχουν. Αλλά προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Ενώ, σύμφωνα με ορισμένες άλλες εκτιμήσεις, δεν υπάρχουν μεν στοιχεία που να τεκμηριώνουν παραπομπή για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση, αλλά δεν αποκλείεται να του απαγγελθεί άλλη κατηγορία, για τις παράνομες αναθέσεις των άγονων γραμμών.

Σε περίπτωση διπλών εκλογών τον Ιούνιο και νίκης του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν εισηγήσεις στον Καραμανλή ότι θα πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ και τότε να πάει στην Προεδρική εκλογή του Μάρτη του 2010 με στρατηγική παρόμοια με αυτήν που έχει επιλέξει το ΠΑΣΟΚ.

Δηλαδή να προκαλέσει τότε ο ίδιος εκλογές, αρνούμενος να ψηφίσει την όποια πρόταση του ΠΑΣΟΚ, με τα ίδια επιχειρήματα που επικαλείται σήμερα ο Γ. Παπανδρέου προκειμένου να μην ψηφίσει ακόμα και τον Κάρ. Παπούλια.

Οι εισηγήσεις αυτές έχουν αφετηρία το ότι μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης ο Γ. Παπανδρέου θα έχει έως τότε αποτύχει, οπότε θα υπάρχουν ξανά ευνοϊκές συνθήκες για επανάκαμψη του Καραμανλή.

Είναι το λεγόμενο σενάριο της «πράσινης παρένθεσης», το οποίο βέβαια αγνοεί πως και το 2004 υπήρχε, ως σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης», αλλά δεν υλοποιήθηκε…

Απʼ την άλλη μεριά, αν δηλαδή δεν έχουν διεξαχθεί εκλογές ως τον Μάρτη του 2010 και τότε τις προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ, τότε –κατά τις ίδιες εισηγήσεις– ο πρωθυπουργός σε περίπτωση ήττας καθοδηγεί τις διαδικασίες διαδοχής του και αποσύρεται…

Δηλαδή παραμένει σε κάθε περίπτωση ως τον Μάρτη του 2010.

Υπάρχει πάντως και ένας αντίλογος, αν και δεν αφορά άμεσα τα παραπάνω σενάρια. Συγκεκριμένα υπάρχει μια απαισιόδοξη προσέγγιση για τις εξελίξεις που μάλιστα έχει φορείς ακόμα και κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με αυτήν, η εκλογική ήττα είναι πλέον αναπόφευκτη και ζητούμενο είναι μόνο το μέγεθός της, αφού η κυβερνητική φθορά είναι ραγδαία παρά την ανεπάρκεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την αναξιοπιστία της.

Σε κάθε περίπτωση και για το επόμενο διάστημα ο Καραμανλής και πρωτοβουλίες θα αναλάβει και περιοδείες θα κάνει. Στον βαθμό βέβαια που του επιτρέπουν οι διεθνείς του υποχρεώσεις, αφού είναι προγραμματισμένα ταξίδια του στη Λευκωσία, τη Σόφια, τα Τίρανα, τη Βαρσοβία, ίσως και στη Στοκχόλμη. Στα μεσοδιαστήματα θα συνεχίσει τις περιοδείες ανά την Ελλάδα. Μάλιστα μια ενδιαφέρουσα περιοδεία θα είναι στη Θεσσαλία, μια περιοχή που ήταν προνομιακή για τη ΝΔ, αλλά την τελευταία περίοδο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους αγρότες.

Πέραν αυτών υπάρχουν εισηγήσεις για ανάληψη μιας σειράς πρωτοβουλιών, όπως ένας νέος νόμος για το άσυλο, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών κ.α.

Εκλογές και ΠΑΣΟΚ…

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και αυτό το σκηνικό έχει ενδιαφέρον η στάση του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα έναντι των εκλογικών σεναρίων.

Όλες οι ενδείξεις και οι πληροφορίες οδηγούν στην εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει τις διπλές εκλογές τον Ιούνιο. Και αυτό επειδή υπάρχει η εκτίμηση ότι αν γίνουν τον Ιούνη εκλογές, η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ δεν είναι εξασφαλισμένη, οπότε δημιουργούνται άλλα δεδομένα, τα οποία ενδεχομένως ξεπερνούν και τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου…

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Π», και ο Κ. Λαλιώτης έχει εισηγηθεί ότι τον Ιούνιο η αυτοδυναμία δεν έχει «κλειδώσει», ενώ αυτό είναι εφικτό απʼ το φθινόπωρο και μετά, επειδή θα είναι αναγκασμένη η κυβέρνηση να λάβει ακόμα πιο σκληρά μέτρα για την οικονομία μετά το καλοκαίρι.

Βέβαια ο Γ. Παπανδρέου έχει να αντιμετωπίσει, διατυπώνοντας (αν και διακριτικά είναι αλήθεια…) το αίτημα για πρόωρες εκλογές, ορισμένα αντιφατικά στοιχεία, όπως:

• Την απόρριψη του αιτήματος για πρόωρες εκλογές απʼ την πλειοψηφία του λαού, όπως προκύπτει απʼ τις δημοσκοπήσεις.

• Επίσης την άποψη της πλειοψηφίας του λαού ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ακόμα έτοιμο να ξανακυβερνήσει…


Σχολιάστε εδώ