Η αγωνία για το… κανόνι

Πάνω από το νερό διατηρεί το… κεφάλι του ο γνωστός μεγαλοεισαγωγέας αυτοκινήτων, που βρέθηκε πρόσφατα με ακάλυπτες επιταγές της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ σε τράπεζα, η οποία αποφάσισε να τον διευκολύνει προσωρινά για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση πρόλαβε να μειώσει τα τέλη ταξινόμησης, ο εισαγωγέας μας άρχισε να διαφημίζει προσφορές που μόνο… ένα τοπ μόντελ δεν υπόσχονται στους ενδιαφερόμενους αγοραστές για να τους προσελκύσουν. Αισίως μάλιστα άρχισαν να «ξεφορτώνονται» κάποια από τα αυτοκίνητα του στοκ, για να προχωρήσουν σιγά-σιγά και οι εξοφλήσεις των επιταγών στην τράπεζα.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας, όμως, είναι η ταυτότητα της τράπεζας που αγωνιά για τον κίνδυνο εκπυρσοκρότησης του… κανονιού. Γιατί οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μεσαία τράπεζα, που όμως ανήκει σε ιδιαίτερα προβεβλημένο εσχάτως επιχειρηματικό όμιλο. Ποιος ξέρει, ίσως αν καταλήξουν στραβά τα πράγματα, ο εν λόγω όμιλος να προσθέσει στις ήδη πλούσιες, ετερόκλητες δραστηριότητές του και την εισαγωγή αυτοκινήτων….

Κατά τα άλλα, η κατάσταση στην αγορά αυτοκινήτων φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, λόγω κρίσης, καθίζησης πωλήσεων και κατάρρευσης των τιμών στα μεταχειρισμένα, όπου τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα με τη μείωση των τελών ταξινόμησης στα καινούργια και τις μεγάλες προσφορές από τις εταιρείες.

Οι τράπεζες, που βλέπουν τα γκαράζ τους να έχουν γεμίσει οχήματα, λόγω έξαρσης των κατασχέσεων, έχουν «παγώσει» εντελώς τις χρηματοδοτήσεις αγοράς μεταχειρισμένων, ενώ με το «σταγονόμετρο» δίνονται τα δάνεια και για καινούρια. Μάλιστα, φαίνεται ότι σκέφτονται και να «ανοίξουν το παιχνίδι» με τις πωλήσεις των κατασχεθέντων, επιτρέποντας στους ιδιώτες να κάνουν απευθείας τις αγορές τους, ενώ ως τώρα το κύκλωμα είναι κλειστό, με μόνους πελάτες τους εμπόρους. Αν γίνει κι αυτό, η διάβαση γύρω από γραφεία εμπόρων μεταχειρισμένων θα γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο σπορ, με τις πτώσεις επιχειρηματιών από τα παράθυρα που θα ακολουθήσουν…

Το Χρηματιστήριο, περιέργως, δεν φαίνεται να καταλαβαίνει από κρίση. Αίφνης αυτήν την εβδομάδα, χωρίς αντίστοιχες εντυπωσιακές κινήσεις διεθνώς, ο δείκτης έκλεισε με τεράστια κέρδη, αφήνοντας με γλυκιά γεύση τους ουκ ολίγους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές που έχουν αρχίσει να επιστρέφουν. Μόνο που, όπως λένε έμπειροι παράγοντες της αγοράς, ίσως η άνοδος των τελευταίων ημερών να είναι μια καλοστημένη παγίδα από ξένους που θέλουν να «ξεφορτώσουν» μετοχές και δημιουργούν κατάλληλο κλίμα για την… υποδοχή τους από τους Έλληνες. «Τα κόλπα που κάναμε εμείς σε μετοχές μικρών εταιρειών, τα κάνουν τώρα οι μεγάλοι ξένοι στα πιο βαριά χαρτιά της αγοράς», έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρος χρηματιστής. Οι καιροί είναι πονηροί, λοιπόν, και χρειάζεται προσοχή…


Σχολιάστε εδώ