Η άλλη Ελλάδα

Σηκώνουν τα χέρια ψηλά για τα νεκρά ψάρια

Η νομαρχία, οι παράλιοι δήμοι του Μαλιακού κόλπου, οι επαγγελματίες που διατηρούν ψαροταβέρνες, οι ιδιοκτήτες ιχθυοτροφείων, αλλά και οι ψαράδες της περιοχής σηκώνουν τα χέρια ψηλά μπροστά στο φαινόμενο των νεκρών ψαριών που έχουν κατακλύσει τα νερά του κόλπου και τα οποία εκβράζονται κατά χιλιάδες καθημερινά στις ακτές! Σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγόντων της περιοχής τα νεκρά ψάρια που έχουν βγει στην επιφάνεια ή τις ακτές φτάνουν τις 150.000 και το βάρος τους κυμαίνεται από 200 γραμμάρια μέχρι… 30 κιλά! Κάτι που σημαίνει πως η αιτία που προκαλεί τον θάνατό τους είναι ευρέως φάσματος και δεν επηρεάζει μόνο ορισμένες κατηγορίες ηλικίας και είδους ψαριών.
Το φαινόμενο άρχισε να παρατηρείται στις αρχές του μήνα, αλλά μέχρι το πρώτο εφταήμερο είχε πάρει δραματικές διαστάσεις!
Οι επιχειρηματίες των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας προσπαθούν αλλόφρονες να μεταφέρουν τους κλωβούς με τα ψάρια τους σε άλλες θάλασσες, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο.
Λέγεται μάλιστα ότι έχουν εντοπιστεί πολλά νεκρά ψάρια και στα ιχθυοτροφεία, καθώς δεν κατέστη δυνατόν να απομακρυνθούν έγκαιρα. Ωστόσο σε αρκετές μονάδες δεν έχουν εντοπιστεί νεκρά ψάρια, κάτι που οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η αιτία θανάτου των ψαριών δεν βρίσκεται στα νερά της παραλιακής ζώνης αλλά βαθύτερα.
Οι έρευνες πάντως απέδειξαν πως δεν υπάρχουν τοξικές ουσίες στα νεκρά ψάρια και τα αίτια του θανάτου τους οφείλονται μάλλον σε φερτές ουσίες που μετέφεραν τα νερά του Σπερχειού, που ήταν ιδιαίτερα ορμητικά τις τελευταίες ημέρες.
(Από τη «ΣΕΝΤΡΑ» της
Κεντρικής Ελλάδος)
***

Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Επισκοπής, καθώς ο δρόμος που συνδέει την περιοχή με τον Καρτερό καρκινοβατεί εδώ και χρόνια και δεν… λέει να τελειώσει! Ο δρόμος αυτός είναι ζωτικής σημασίας για την Επισκοπή γιατί θα γίνει ευκολότερη η διάθεση των προϊόντων της και η διακίνησή τους, ενώ θα γίνει προσπελάσιμη για τους επισκέπτες. Ο δρόμος έπρεπε να είχε τελειώσει μέσα στο 2008, αλλά μέχρι σήμερα μόλις 1.100 μέτρα, από τα 8.500 συνολικά, είχαν ασφαλτοστρωθεί! Η Νομαρχία Ηρακλείου σχεδιάζει να κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο, αλλά μέχρι να γίνει επαναπροκύρηξη του έργου και επαναδημοπράτησή του, τα κοινοτικά κονδύλια θα έχουν χαθεί και το έργο θα μείνει ημιτελές. Οπότε, θέλοντας και μη, ο ίδιος εργολάβος θα ολοκληρώσει το έργο. Το ζητούμενο είναι γιατί… ξύπνησε τώρα η νομαρχία και δεν άρχισε να… ανησυχεί νωρίτερα, βλέποντας τον εργολάβο να κωλυσιεργεί. Εκτός κι αν δεν τον… έβλεπε!
(Από τη «ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ»)
***

Εφιάλτης τέλος
για τους μελισσοκόμους

Ανάσαναν με ανακούφιση οι μελισσοκόμοι της Αργολίδας, καθώς προ περίπου 10 ημερών συνελήφθη ένας αλλοδαπός ο οποίος τον τελευταίο χρόνο είχε δηλητηριάσει περίπου 100 μελίσσια του νομού. Για τα 27 είχαν γίνει επίσημες καταγγελίες από τους παθόντες, που ανέφεραν και 2.500 θανάτους μελισσών! Πρόκειται για έναν 43χρονο Βούλγαρο ο οποίος έμενε επί 10 χρόνια σε αγροτική περιοχή του Άργους καλλιεργώντας ένα μποστάνι με κηπευτικά.
Επειδή όμως οι τιμές που του έδιναν οι έμποροι για τα προϊόντα του ήταν χαμηλές, αποφάσισε να… εκδικηθεί καταστρέφοντας μελίσσια!
Έτσι, όπου έβρισκε μελίσσι το ψέκαζε με παρασιτοκτόνο, με αποτέλεσμα να θανατώνονται οι μέλισσες!
Πιάστηκε τυχαία σε μπλόκο της Αστυνομίας στη γέφυρα του Αλφειού, γιατί θεωρήθηκε ύποπτο ότι είχε μαζί του ψεκαστήρα με παρασιτοκτόνο χωρίς να έχει ζώα.
Στην ανάκριση ομολόγησε όλες τις πράξεις του!
(Από τον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ»
Αργολίδας)
***

Χωρίς «γαλάζιες σημαίες»
η Λευκάδα

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Η Λευκάδα, το νησί που κατά τεκμήριο διαθέτει ορισμένες από τις ομορφότερες και καλύτερες παραλίες της Ευρώπης (Νυδρί, Πόρτο Κατσίκι, Κάθισμα κ.λπ.) φέτος, όπως και πέρσι, μένει έξω από τον κατάλογο των περιοχών με ακτές βραβευμένες με «γαλάζιες σημαίες»!
Αιτία είναι το ότι για να ενταχθεί κάποια παραλία στον κατάλογο αυτό, απαιτείται μια διαδικασία, κάποια χαρτιά, κάποιες απεικονίσεις κ.λπ., τα οποία ο δήμος Λευκάδας ισχυρίζεται ότι αδυνατούσε να συγκεντρώσει λόγω… φόρτου εργασίας!
Το χειρότερο όμως δεν είναι πως ο δήμος Λευκάδας «έκλεισε τα μάτια» φέτος στις «γαλάζιες σημαίες»: Είναι πως τα είχε… κλείσει και πέρυσι και είχε επικριθεί γι’ αυτό. Είχε δεσμευθεί όμως ότι φέτος δεν θα επαναλάβει το λάθος του περασμένου καλοκαιριού.
Να όμως που το επαναλαμβάνει και μάλιστα με μια δικαιολογία που μόνο «αστεία» μπορεί να χαρακτηρισθεί.
(Από τον «ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΟ ΛΟΓΟ»)
***

Ανάκτορο του Μ. Αλεξάνδρου
αποκαλύπτεται στην Πέλλα

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο κόσμος της Πέλλας πληροφορήθηκε ότι οι ανασκαφές που γίνονται εδώ και τρία χρόνια στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, αποκαλύπτουν ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της μακεδονικής περιόδου, εφάμιλλο με τα ανάκτορα του Φιλίππου που ανακαλύφθηκαν στη Βεργίνα! Πρόκειται για το εντυπωσιακότερο και μεγαλύτερο ανάκτορο των μακεδόνων βασιλέων, στο οποίο γεννήθηκε, εκπαιδεύτηκε και ανδρώθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Το ανάκτορο καλύπτει έκταση 70 στρεμμάτων και το κτιριακό του συγκρότημα έχει μήκος 400 μέτρων και πλάτος 160 μέτρων. Υπάρχουν και δεκάδες άλλα κτίσματα ανάλογων διαστάσεων που περιλαμβάνουν χώρους συμποσίων, δεκάδες κοιτώνες, εστιατόρια, λουτρά, πισίνες, παλαίστρες με ψηφιδωτά δάπεδα και γυμναστήρια.
(Από τη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ» του Νομού Πέλλας)
***

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι
στον Δήμο Κερκυραίων

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον Δήμο Κερκυραίων, οι οποίοι πληρώνονται με το… σταγονόμετρο! Όπως υποστηρίζουν, παρότι πλησιάζει το Πάσχα και όλες οι οικογένειες έχουν αυξημένα έξοδα, ο δήμος εξακολουθεί να τους οφείλει πάνω από 600.000 ευρώ συνολικά, ενώ μόλις την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή μοίρασε 87.000 ευρώ σε 80 εργαζόμενους. Ο δήμαρχος κ. Μικάλεφ σε δηλώσεις του απέδωσε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε «πολιτικούς λόγους και σκοπιμότητες» και χαρακτήρισε το θέμα ως «απλή εργατική διαφορά».
(Από την «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Κέρκυρας)
***

Ξεσηκωμός στην Κόνιτσα για τη Σχολή Δημοτικών Αστυνομικών

Στο… πόδι βρίσκεται η Κόνιτσα μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες σύμφωνα με τις οποίες, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, θα ανασταλεί η λειτουργία της Σχολής Δημοτικών Αστυνομικών που λειτουργεί εκεί εδώ και δύο χρόνια. Οι τοπικοί φορείς, ο Εμπορικός Σύλλογος και ΟΤΑ της περιφέρειας με ανακοινώσεις τους εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην προοπτική αυτή, τονίζοντας ότι η Σχολή συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Σήμερα η Σχολή φιλοξενεί για εκπαίδευση 164 δημοτικούς αστυνομικούς απ’ όλη τη χώρα, οι οποίοι δημιουργούν κίνηση στα μαγαζιά και δίνουν ζωντάνια στην πόλη.
(Από την «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
της Ηπείρου)
***

Απέκλεισαν την Εγνατία

Την Εγνατία οδό στο ύψος της Αλεξανδρούπολης απέκλεισαν οι κάτοικοι των Δικέλλων, της Μάκρης και της Μεσημβρίας, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της εταιρείας Εγνατία ΑΕ να αποκλείσει τον κόμβο Δικέλλων. Οι οικισμοί Δικέλλων και Μεσημβρίας μετά την κατάργηση του κόμβου έχουν απομονωθεί από την Αλεξανδρούπολη, αφού είναι δύσκολο να διασχίσουν την Εγνατία χωρίς να κινδυνεύουν να γίνουν θύματα κάποιου τροχαίου, ενώ τα λεωφορεία ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο δεν σταματούν καθώς πάνε στην Αλεξανδρούπολη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναμένουν την τοπική συγκοινωνία που έχει περιορισμένα δρομολόγια. Στη συγκέντρωση των κατοίκων που απέκλεισαν την Εγνατία, επικεφαλής ήταν ο Μητροπολίτης Άνθιμος, ο οποίος τόνισε πως εκτός από τον κίνδυνο ατυχημάτων υπάρχει και ο κίνδυνος του οικονομικού μαρασμού των δύο περιοχών, καθώς θα είναι δύσκολο να μεταβούν εκεί οι τουρίστες που πηγαίνουν κυρίως για ημερήσιες εκδρομές και ανέρχονται σε 50.000 καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Γι’ αυτό ένωσε κι αυτός τη φωνή του με εκείνη των κατοίκων, απαιτώντας να μην καταργηθεί αλλά να επαναλειτουργήσει ο κόμβος Δικέλλων.
(Από την «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ»)
***

Ούτε φέτος ΤΕΙ
στα Γιαννιτσά

Νέες διαμαρτυρίες των τοπικών αρχών και των φορέων των Γιαννιτσών προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μην περιλαμβάνεται η πόλη τους σε εκείνες στις οποίες θα ιδρυθούν σχολές ή τμήματα ΤΕΙ κατά τη διάρκεια της τριετίας 2009-2011. Ο Δήμος Γιαννιτσών, σε συνεργασία με το σύνολο των εμπορικών και βιοτεχνικών συλλόγων, αλλά και των τοπικών φορέων, είχε υποβάλει εμπεριστατωμένη μελέτη για τους λόγους που πίστευε ότι θα έπρεπε να ιδρυθεί σχολή ΤΕΙ στην περιφέρειά του και μάλιστα είχε και τη σύμφωνη γνώμη της ολομέλειας του ΔΣ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αλλά το αποτέλεσμα δεν τον δικαίωσε.
(Από τα «ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ»)
***

Αναστάτωση
από πορνό με μαθήτρια στο ίντερνετ

Αναστάτωση επικρατεί στην κοινωνία του Άργους και ιδιαίτερα στη μαθητική κοινότητα, μετά τη διαπίστωση ότι σκηνές από τη σεξουαλική συνεύρεση δεκαπεντάχρονης μαθήτριας με δεκαοχτάχρονο αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο! Οι σκηνές είχαν αποτυπωθεί σε προσωπικό αρχείο στον υπολογιστή της μαθήτριας, αφού ο φίλος της δεν διαθέτει υπολογιστή, αλλά τον περασμένο μήνα το αρχείο αυτό, κατά τη διάρκεια της σχολικής εκδρομής, αντιγράφηκε σε φορητή μνήμη χωρίς να το αντιληφθεί η δεκαπεντάχρονη, με αποτέλεσμα σε λίγες ημέρες να «βγει» στο ίντερνετ και να κυκλοφορήσει στα κινητά των συμμαθητών της!
(Από την «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» Πελοποννήσου)
***


Σχολιάστε εδώ