Ενωμένοι μπορούμε τα πάντα…

Κύριε Διευθυντά,
Στη μαχητικά αγωνιζόμενη εφημερίδα «Το ΠΑΡΟΝ» εδιάβασα (νιώθοντας μεγάλη ηθική ικανοποίηση αλλά και προσωπική δικαίωση κι ας ξέμεινα σ’ ένα χωριό μηδαμινός και πληγεί από ποικιλόμορφα δεινά και δυστυχήματα) από τον συνεργάτη σας ΔΑΜΩΝΙΔΗ για όσα έγραψε αποσπασματικά για το εξ 825 σελίδων φοβερά (και σε μερικά σημεία ανατριχιαστικά, επιφανειακά απίστευτα) και συνταρακτικά αποκαλυπτικού βιβλίου του ε.τ. πρέσβη και πρ. ευρωβουλευτή Χρήστου Ζαχαράκι (την ηθική ακεραιότητα και τον φλογερό και τίμιο πατριωτισμό του οποίου προσωπικά γνωρίζω από το 1982 στη Λευκωσία) «Άκρως απόρρητο – Ειδικού χειρισμού (Εκδ. Λιβάνη).
Είστε άξιοι συγχαρητηρίων διότι δεν αγνοήσατε το πριν από περίπου έναν χρόνο εκδοθέντα απομνημονευματικό τόμο του λαμπρύναντος την ελλαδική διπλωματία κ. Ζαχαράκι. Εδιάβασα δύο φορές το ανωτέρω βιβλίο. Ερωτώ, δικαιολογημένα πιστεύω. Γιατί επί έναν χρόνο τώρα το ογκώδες βιβλίο του κ. Ζαχαράκι δεν αναφέρεται από τις γνωστές μεγάλες εφημερίδες εκεί όπου παρουσιάζονται οι κυκλοφορίες των βιβλίων κάθε Σάββατο και Κυριακή;
Οι πληροφορίες από την Αθήνα ομιλούν για τη μεγάλη απήχηση του βιβλίου και για την κυκλοφοριακή του επιτυχία. Γιατί κανείς από τους βιβλιοκριτικούς δεν επαρουσίασε το συνταρακτικό βιβλίο; Γιατί κανείς από τους πολιτικούς αδελφούς της Κύπρου δεν απάντησε στα όσα αναφέρει ο κ. Ζαχαράκις για την εσωτερική πολιτική, τα κόμματα κ.λπ. της Κύπρου; Μήπως για να μη διαταραχθούν οι εξωτερικές μας σχέσεις; Ο γράφων είναι υπέρ της ύπαρξης καλών στο ανώτατο επίπεδο σχέσεων με τους ξένους. Αλλά το μήνυμα του βιβλίου του εμπειρότατου και τόσων γνωρίζοντα κ. Ζαχαράκι είναι ξεκάθαρο: Ανάγκη αξιοπρεπούς αντιμετώπισης των αλλοεθνών.
Καμία εξωτερική πολιτική άλλου κράτους δεν είναι φιλελληνική ή μισελληνική (κάποιων το μίσος αιώνες τώρα φαίνεται δυσθεράπευτο) αλλά πολιτική αυστηρά κρατικών συμφερόντων.
Δεν υπάρχουν φιλέλληνες σε άλλες χώρες στη διαμόρφωση των εξωτερικών σχέσεων. Και τα εκατομμύρια των ομογενών μας στις ΗΠΑ αδυνατούν να παραγνωρίσουν το γεγονός ότι είναι αμερικανοί πολίτες. Ούτε στη Μόσχα ούτε στο Πεκίνο υπάρχουν φιλέλληνες. Γι’ αυτό οι πειραματισμοί στην ελλαδική εξωτερική πολιτική είναι επικίνδυνοι. Μόνον ηνωμένοι θα μπορέσουμε να αμυνθούμε και να αντεπιτεθούμε στους εχθρούς.

Διον. Αγραπίδης
Ανδραβίδα Ηλείας


Σχολιάστε εδώ