Εδώ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Στην οικονομική βοήθεια που παρέχει μέσω των προγραμμάτων της η ΕΕ για έργα που εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και στο γεγονός ότι η Κομισιόν στηρίζει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για τα άτομα με αναπηρία, αναφέρθηκε ο αρμόδιος για θέματα απασχόλησης και ίσων ευκαιριών επίτροπος Βλαντιμίρ Σπίντλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Μαυρομάτη. Αφορμή για την ερώτηση του έλληνα ευρωβουλευτή αποτέλεσε έρευνα της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro» που έδειξε ότι πολλά άτομα με αναπηρία αναγκάζονται να διαμένουν σε γειτονικό κράτος μέλος της ΕΕ εξαιτίας της έλλειψης συνθηκών που θα διευκόλυναν την καθημερινότητά τους, όπως η περίπτωση 6.500 Γάλλων που διαμένουν στο Βέλγιο.

Διαλύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έντονη φημολογία για επαναλειτουργία επισφαλών πυρηνικών αντιδραστήρων στα Βαλκάνια, με την απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα ενέργειας Andris Piebalgs στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Αγγελάκα. Πιο συγκεκριμένα ο ευρωπαίος επίτροπος σημειώνει στην απάντησή του ότι «η στάση της ΕΕ παραμένει αμετάβλητη σχετικά με τη μη επαναλειτουργία των δύο απαρχαιωμένων πυρηνικών αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας και στο Γιάσλοβσκε της Σλοβακίας».

Τη μεγάλη της έκπληξη και την απογοήτευση των αναπήρων και των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, που περίμεναν να τους δοθεί η δυνατότητα κατά την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο να καλυφθούν από μια ειδική Οδηγία-Πλαίσιο, εξέφρασε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, σχολιάζοντας τη νέα Οδηγία για την καταπολέμηση των διακρίσεων, την οποία χαρακτηρίζει μερικώς ικανοποιητική, δεδομένου ότι με την αοριστία των εννοιών που περιλαμβάνει καθίσταται ανεφάρμοστη και νομικά αναποτελεσματική.

Σημαντική υστέρηση της Ελλάδας στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προειδοποιεί με λήψη μέτρων, σύμφωνα με απάντηση του αρμοδίου για την Ενέργεια επιτρόπου Andris Piebalgs σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά.

Με αφορμή την πρωτοβουλία της UNEP (οργανισμός του ΟΗΕ για το περιβάλλον) για τη θέσπιση του «πράσινου διαβατηρίου», η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν για το πώς στοχεύει να αξιοποιήσει την πρωτοβουλία αυτή για την προώθηση της πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης στον κλάδο του τουρισμού. Άξονες της πρωτοβουλίας είναι η πολιτική σηματοδότησης και πιστοποίησης «πράσινων» τουριστικών προϊόντων, η βράβευση της καινοτομίας στην παροχή «πράσινων» υπηρεσιών, η μετάφραση και διάχυση της πλατφόρμας greenpassport κ.ά.

Το χαμηλό επίπεδο δαπανών του κοινοτικού προϋπολογισμού επισημαίνει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Μποτόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 0,89% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και ότι εμφανίζεται ανεπαρκές ιδιαίτερα σε εποχή κρίσης. Κατόπιν αυτού ερωτά την Επιτροπή εάν «εξετάζει τη διεύρυνση του ύψους των δαπανών του κοινοτικού προϋπολογισμού με στόχο την πιο αποτελεσματική χρηματοδότηση των πολιτικών της ΕΕ και την πιο συντονισμένη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας».


Σχολιάστε εδώ