Δώστε σε επιχειρηματίες και εφοπλιστές όλες τις ΔΕΚΟ!
Με τον εύγλωττο τίτλο «Προτάσεις και ιδέες για την Ελλάδα του αύριο» και τον χαρακτηριστικό υπότιτλο «οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτες προτάσεις», ο κ. Δούκας καταθέτει τις προτάσεις του για την υπέρβαση της κρίσης, ίσως και με τη σκέψη ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και για το νέο εκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, από τους επιφανέστερες θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού στο κυβερνών κόμμα, επιμένει ότι η οικονομική κρίση δεν απέδειξε την κατάρρευση του καπιταλισμού και εισηγείται ακόμη περισσότερη απελευθέρωση των αγορών για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Ο Άγιος και σαν ξεπέσει, για δέκα δεσποτάδες κάνει», αναφέρει χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο του κειμένου, θέλοντας να καταδείξει την «υπεροπλία» της ελεύθερης αγοράς έναντι του κράτους, στην αποτελεσματικότητα παραγωγής πλούτου και εισοδημάτων. Στο εκτενές κείμενό του, όπου αναπτύσσει ευρύτερους προβληματισμούς, ξεφεύγοντας από το στενό γνωστικό αντικείμενο του οικονομολόγου, ο κ. Δούκας εισηγείται μεταξύ πολλών άλλων:
1. Την άμεση προώθηση σχεδίων πόλεως με την ένταξη όλων των οικισμών που βρίσκονται σήμερα εκτός σχεδίου και την «τακτοποίηση» όλων των πολεοδομικών μικροπαραβάσεων, με τελικό στόχο «κάθε σπιτικό να έχει καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας».
2. Την κατάργηση όλων των τεκμηρίων, με παράλληλη καθιέρωση αυστηρών φορολογικών ελέγχων σε όσους εμφανίζουν τρόπο διαβίωσης που δεν συνάδει με τα δηλωμένα εισοδήματά τους. Επίσης, προτείνει τον αφορολόγητο και χωρίς έλεγχο πόθεν έσχες επαναπατρισμό κεφαλαίων, την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, καθώς και τη μείωση του ποσοστού προείσπραξης φόρων για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων.
3. Τη δραστική μείωση των αμυντικών δαπανών και τη χρονική καθυστέρηση των παραγγελιών οπλικών συστημάτων.
4. Την άμεση πώληση σε 100 μεγάλους επιχειρηματίες και εφοπλιστές της συμμετοχής του Δημοσίου σε 14 μεγάλες ΔΕΚΟ, με παράλληλη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο όλων των αεροδρομίων της χώρας, υπό τη μορφή δύο μεγάλων εταιρειών.
5. Την παροχή κρατικών εγγυήσεων δανεισμού για τη διάσωση μεγάλων επιχειρήσεων που κινδυνεύουν από την κρίση.
6. Την καθιέρωση εθνικής σύνταξης στο επίπεδο των σημερινών χαμηλότερων συντάξεων πλέον του ΕΚΑΣ.
7. Την καθιέρωση δύο «ταχυτήτων» στις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, με χαμηλές για τους υψηλόμισθους (όσοι λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ) και υψηλότερες για τους χαμηλόμισθους.
8. Τη μείωση αμοιβών στα στελέχη του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με παράλληλη αυστηρή εφαρμογή της αρχής, σύμφωνα με την οποία καμία νέα δαπάνη δεν θα εγκρίνεται, χωρίς πρόβλεψη μέτρων για αντίστοιχη αύξηση εσόδων.
9. Την υιοθέτηση αναπτυξιακών προγραμμάτων συμβατών με τη διάσωση του περιβάλλοντος («Πράσινη Ανάπτυξη»), αλλά και προγραμμάτων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, κυρίως των νέων, και της διάδοσης των νέων τεχνολογιών.