Δεν θα γλιτώσει το πρόστιμο η Vodafone

Κάπως έτσι, η μοναδική διοικητική κύρωση, αφού η ποινική διαδικασία κατέληξε στο… αρχείο (για να μην ενοχληθούν οι αμερικανοί φίλοι μας), υπολογίζεται από νομικούς ότι θα έχει οριστικοποιηθεί… αισίως γύρω στο 2011.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η περιορισμένη κάλυψη της ακύρωσης του προστίμου του ΣτΕ από τον Τύπο και η «σιγή» των τηλεοπτικών δικτύων, που εύκολα ανακαλύπτουν ευθύνες και στήνουν «δίκες» για ασήμαντη αφορμή, αλλά «ξέχασαν» να ασχοληθούν με την εικόνα ατιμωρησίας για ένα από τα σοβαρότερα σκάνδαλα όλων των εποχών. Τη λήθη, βέβαια, ίσως να τη διευκόλυνε η ιδιότητα της Vodafone ως κορυφαίου διαφημιζόμενου ομίλου, με νέα και πολυδάπανη, μάλιστα, καμπάνια, η οποία «τρέχει» αυτήν την περίοδο.

Οικτρά σφάλματα

Το πρόστιμο αξίζει να σημειωθεί ότι έχει καταβληθεί από την εταιρεία εντόκως, με επιβάρυνσή της. Το ύψος του φτάνει 77,8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σημείωση στον ισολογισμό της (53 εκατ. στερλίνες, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της μητρικής Vodafone Plc.). Μετά την απόφαση του ΣτΕ, το ποσό θα πρέπει να επιστραφεί στην εταιρεία!

Οι νομικές αιτίες της ακύρωσης του προστίμου αφορούν δύο θέματα:

1. Τη δυνατότητα, που δεν υπήρχε κατά τον χρόνο επιβολής του, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης που «ξέχασε» να νομοθετήσει σχετικά προσβολής (ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου) των κυρώσεων που επιβάλλει η ΑΔΑΕ για λόγους ουσίας, όπως επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μετά την επιβολή των κυρώσεων, νομοθετήθηκε αυτή η δυνατότητα, αλλά ήταν πια αργά για να «σωθεί» το πρόστιμο στη Vodafone.

2. Το σοβαρό τυπικό λάθος της ίδιας της ΑΔΑΕ να καθιερώσει κατά τη σύνταξη του εσωτερικού της κανονισμού λειτουργίας, τη μυστικότητα των συνεδριάσεων της Ολομέλειας, χωρίς αυτό να προβλέπεται από τον ιδρυτικό της νόμο του 2003. Οι νομικοί της ΑΔΑΕ και τα μέλη όφειλαν να γνωρίζουν τα τυπικά προβλήματα που θα δημιουργούνταν από το άρθρο 6 του κανονισμού και την ασυμβατότητά του με τον ιδρυτικό νόμο, ώστε να έχει αποφευχθεί ο σημερινός εξευτελισμός της Αρχής.

Ζήσε Μάη μου…

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη και αναμένεται η τυπική κοινοποίηση στην Αρχή μέσα στο επόμενο δίμηνο. Αμέσως μετά, θα αποφασισθεί πώς θα λυθεί το δεύτερο τυπικό πρόβλημα, αφού το πρώτο ήδη έχει λυθεί με νόμο. Αν, δηλαδή, θα τροποποιηθεί ο ιδρυτικός νόμος της Αρχής, ώστε να προβλεφθεί η μυστικότητα όλων των συνεδριάσεων ή αν θα αλλάξει ο εσωτερικός κανονισμός, ώστε να προβλεφθεί διαδικασία δημόσιων συνεδριάσεων, ενδεχομένως με ορισμένες εξαιρέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας κ.ά.

Ακολούθως, αναμένεται ότι θα εισαχθεί εκ νέου η υπόθεση των υποκλοπών, πιθανότατα με την ίδια εισήγηση επιβολής προστίμου στη Vodafone. Το ερώτημα σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας είναι αν θα μείνει ως έχει το σκεπτικό της απόφασης, αφού πλέον αυτή θα μπορεί να τεθεί στη βάσανο του Διοικητικού Εφετείου και να εξετασθεί επί της ουσίας, με αποτέλεσμα οι πιθανές αδυναμίες να εκθέτουν την ΑΔΑΕ σε κίνδυνο νέας δικαστικής ήττας.

Σε κάθε περίπτωση, ο προσανατολισμός είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», να επιβληθεί σημαντικό πρόστιμο, ίσως και ακριβώς ιδίου ποσού με το πρώτο, ώστε να παραμείνει ένα φύλλο συκής στην ελληνική Πολιτεία, μετά την απογοητευτική εξέλιξη της ποινικής έρευνας για το σκάνδαλο.

Ωστόσο, η Vodafone αναμένεται ότι θα προσβάλει εκ νέου το πρόστιμο στο Διοικητικό Εφετείο. Έτσι, στην καλύτερη περίπτωση για το σκάνδαλο των υποκλοπών θα έχει τιμωρηθεί μόνον η Vodafone και μάλιστα πολλά χρόνια μετά από τον χρόνο των παραβάσεων. Ελληνική μπανανία, το μεγαλείο σου!


Σχολιάστε εδώ