Γυρίζουν σελίδα στις σχέσεις τους με τον ισλαμικό κόσμο οι ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις της με τον ισλαμικό κόσμο και από την περίοδο Μπους, που κάθε μουσουλμάνος θεωρείτο τρομοκράτης, να περάσει στη φάση της προσέγγισης και εξομάλυνσης των διαφορών.

Στην προσπάθεια αυτή η Τουρκία, λόγω γεωγραφικής θέσης, αλλά και των στενών σχέσεών της με ισλαμικές χώρες, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. «Η Άγκυρα του πρόσφερε τη σκηνή για να βγει στο παλκοσένικο» σημειώνουν διπλωμάτες, αναφερόμενοι στην επίσκεψη του αμερικανού προέδρου. Μέσω της γειτονικής χώρας οι ΗΠΑ θα βελτιώσουν τις σχέσεις τους τόσο με τη Συρία όσο και με το Ιράν, αλλά και τις χώρες της Μ. Ανατολής, ενώ θα παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου, όπου υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου. Παράλληλα η Τουρκία παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια για τους αγωγούς που περνούν από το έδαφός της, σε σχέση με αυτούς που διέρχονται από τη Γεωργία. Παράλληλα, με τη μεσολάβηση των Αμερικανών αρχίζουν να βελτιώνονται οι σχέσεις της γειτονικής χώρας με την Αρμενία και ήδη επιχειρηματίες από τις δύο χώρες αναπτύσσουν συνεργασία. Έτσι δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι ο Ομπάμα φρόντισε να καταστήσει σαφή με πολλούς τρόπους την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναβαθμίσει τον ρόλο της Τουρκίας. Πρώτον, δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί με ισχυρές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία ζητώντας την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεύτερον, δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι η Τουρκία αποτελεί πλέον στρατηγικό εταίρο για τις ΗΠΑ. Τρίτον, η γειτονική χώρα ήταν η μοναδική που επισκέφθηκε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας του, εκτός εκείνων όπου πήγε λόγω της συμμετοχής σε οργανισμούς (G20, ΝΑΤΟ, ΕΕ). Όπως επίσης και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον πήγε η ίδια στην Τουρκία. Εξάλλου, με την υποστήριξη των Αμερικανών η Τουρκία εξασφάλισε δάνειο με ευνοϊκούς όρους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ σημαντική οικονομική βοήθεια θα προσφέρουν οι ΗΠΑ που θα διατεθεί στους τομείς της Παιδείας και της Περίθαλψης. Όσο για την προτροπή του Ομπάμα προς τον Ερντογάν να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ήταν για λόγους εντυπώσεων και μόνο, για να κάμψει τη δυσαρέσκεια της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.

Η αναβάθμιση της Τουρκίας από την Ουάσινγκτον, όσο κι αν δεν στρέφεται ευθέως εναντίον της Ελλάδας, το βέβαιο είναι ότι καθιστά πιο δυσχερή τη θέση της χώρας μας. Η στήριξη που παρέχουν στον Κ. Καραμανλή οι Σαρκοζί και Μέρκελ είναι σημαντική, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα μετά από 4-5 χρόνια, όταν οι δυο τους ενδεχομένως να έχουν αποχωρήσει από το προσκήνιο. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να βρεθεί σε κλοιό πιέσεων στο τέλος του 2009 όταν και θα κληθεί να συναινέσει στο να ανοίξουν και νέα κεφάλαια στις συνομιλίες Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Αθήνα και Λευκωσία θέτουν ως προϋπόθεση την εφαρμογή εκ μέρους της Άγκυρας των κοινοτικών κανονισμών που προβλέπουν το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Η γειτονική χώρα όμως αρνείται κατηγορηματικά να το πράξει. Το βέβαιο είναι ότι αν Ελλάδα και Τουρκία βάλουν «βέτο» στις ενταξιακές διαδικασίες θα προκαλέσουν τις έντονες αντιδράσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη στάση της Άγκυρας.

Άνοιγμα στη Ρωσία…

Μέσα στο κλίμα αυτό υπάρχουν ορισμένοι στην Ελλάδα που πιστεύουν ότι η χώρα μας μπορεί να ενισχύσει τον ρόλο της ανεξάρτητα από τις κινήσεις των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών και ο Β. Μαρκεζίνης, τακτικό μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, που σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε προ ημερών στο «Βήμα» προτρέπει τον πρωθυπουργό να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες.

Αφενός να εκμεταλλευθεί τις καλές σχέσεις της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει στα Βαλκάνια, και αφετέρου να επιδιώξει μεγαλύτερη προσέγγιση με τη Ρωσία, έτσι ώστε να ωφεληθεί από την ισχύ που έχει παγκοσμίως η Μόσχα. Τον ρόλο που παίζει η χώρα μας στα Βαλκάνια θέλει να εκμεταλλευθεί ο κ. Καραμανλής με τα ταξίδια του, αμέσως μετά το Πάσχα, σε Σόφια και Τίρανα.


Σχολιάστε εδώ