Βυζάντιον

Το Πάσχα, λοιπόν, είναι μια παραλλαγή της ομώνυμης εβραϊκής γιορτής. Οι Εβραίοι γιορτάζουν στο Πάσχα τους την άφιξη από την Αίγυπτο, τότε δηλαδή που ο Κύριος ανέλαβε να ανοίξει στα δύο τη θάλασσα και να διαβεί ο εκλεκτός λαός, γεγονός αναμφισβήτητο και στη χριστιανική διδασκαλία. Ποτέ μου, λοιπόν, δεν μπόρεσα να καταλάβω για ποιον λόγο υπάρχει αυτή η αποστροφή προς τους Εβραίους. Θα τη δεχόμουν αν ξεκινούσε από την άποψη της Λιλής Ζωγράφου που λέει ότι ο χριστιανισμός είναι η εβραϊκή απάντηση στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Δεν είναι αυτό. Τότε προς τι η έχθρα; Αν ο Έλληνας προσδιορίζεται από τη χριστιανική πίστη, αυτό σημαίνει ότι έχουμε στηρίξει την ύπαρξή μας πάνω στην ατόφια ιουδαϊκή σκέψη, κλαδί της οποίας είναι ο χριστιανισμός. Και τώρα δείτε πώς ο δρόμος μου για την Κόλαση γίνεται λεωφόρος.
•••
Ας υποθέσουμε, λοιπόν, πως όλοι εμείς είμαστε παρόντες στα Ιεροσόλυμα την ημέρα που ο Ιησούς μπαίνει στην πόλη μετά βαΐων και κλάδων. Ο Ιησούς μπαίνει στον ναό (δεν γνωρίζει αν ίσχυε καθεστώς ασύλου) και τα σπάει όλα, καταγγέλλοντας την εμπορευματοποίηση του πνεύματος. Τι θα λέγαμε; Κατά πάσα πιθανότητα θα ζητούσαμε να λειτουργήσει το ρωμαϊκό κράτος, το οποίο, μεταξύ μας, κινήθηκε αποτελεσματικά και πάταξε κάθε διάθεση αμφισβήτησης της κατεστημένης άποψης για τη βασιλεία στη γη και στον ουρανό. Σας θυμίζουν τίποτα όλα αυτά; Τα σπασίματα στον ναό, η καταγγελία του στυγνού εμπορίου, η παρέμβαση των Ρωμαίων… Όχι δεν θα το πω, βλέπω όραμα με τη μορφή του Τάσσου Παπαδόπουλου να έρχεται κρατώντας τη σούβλα. Τέλος πάντων, είναι γνωστή η ιστορία… Πόνος, οδύνη, ελπίδα για έναν κόσμο που βρίσκεται στους ουρανούς και σίγουρα όχι έξω από την πόρτα μας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει ζωή πριν από τον θάνατο, αλλά δεν θέλω να σας χαλάσω τα πασχαλινά ψώνια.
•••
Δεν ξέρω αν τα Jumbo έχουν προλάβει να τελειώσουν με τους μαύρους μετανάστες, αλλά πραγματικά θα ήθελα να κρατήσω στην Ανάσταση μια λαμπάδα-Παυλίδης, με λιγότερες τριχούλες στα αυτάκια. Αν μη τι άλλο ο Αριστοτέλης Παυλίδης είναι ο σύγχρονος ήρωάς μου, αποκαθήλωσε ακόμα και τον Batman από την κλίμακα των προτύπων μου. Οι ήρωες σε διδάσκουν πώς πρέπει να ζεις. Ο Παυλίδης σε διδάσκει και πώς πρέπει να επιβιώνεις. Με κυνισμό, μάτια που γυαλίζουν, φωνή που σέρνεται σαν ξυράφι πάνω σε φλέβα. Δεν επρόκειτο απλώς για μια ομιλία. Ήταν κείμενο που πρέπει να διδάσκεται σε σχολές πολιτικών επιστημών, γραφή που θα έκανε τον Μακιαβέλι να γονατίσει από δέος. Άξιος. Θα απαλλαγεί θριαμβευτικά, δεν θα είναι στις λίστες, θα μείνει να απολαμβάνει αναμνήσεις τριών δεκαετιών στην αρένα των λεόντων. Είναι ο ήρωάς μου…
•••
Χρήσιμα πράγματα με διδάσκει και η αισιοδοξία του Κώστα Καραμανλή. Οι παπαγάλοι του Μαξίμου έχουν ανέβει στη νεραντζιά και λένε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα τα πάει μία χαρά στις ευρωεκλογές, συνεπώς, αν υπάρχει ανάγκη, θα βρεθεί ένας καλός ευρωπαϊκός ρόλος για τον μεγάλο. Θυμίζω πως η ίδια ανοησία είχε ακουστεί και για τον Σημίτη, αλλά, δυστυχώς, η Ευρώπη συμπεριφέρθηκε ως αυτό που ήταν στην αρχαιότητα, η αγελάδα που δεν είχε πολιτικό κριτήριο. Κοίτα όμως που η ρηχότητα της πολιτικής μας ζωής διατηρεί και τους δύο ενεργούς σε σενάρια για την προεδρία της Δημοκρατίας. Από το Μαξίμου λένε ότι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα πρότεινε, ευχαρίστως, τον Καραμανλή για την προεδρία της Δημοκρατίας. Από το περιβάλλον της Ντόρας λένε πως αν η κυρά πάρει το κόμμα θα προτείνει τον Σημίτη. Αν παίζετε Στοίχημα σημειώστε πως το όνομα «Κώστας» έχει βγει τρεις φορές στην προεδρία της Δημοκρατίας τα τελευταία 35 χρόνια. Θα αλλάξει τίποτα στη ζωή σας; Η μοναδική διαφορά θα βρίσκεται στο ένδυμα της πρώτης κυρίας στις δεξιώσεις του Ιουλίου. Η Νατάσα θα έχει πιο ενδιαφέρουσες επιλογές από τη Δάφνη.
•••
Ο Καραμανλής πάντως μετά το Πάσχα θα αρχίσει να παριστάνει τον ηγέτη με διεθνές κύρος και εμβέλεια. Σωστό, αυτά πλέον μπορεί να τα κάνει μόνον εκτός Ελλάδος και μέσα στο σπίτι της Ραφήνας. Προσέξτε πού πάει: Κύπρο, Σόφια (θα είναι και ο Πούτιν, θα έχουμε και πάλι φωτογραφίες), ακολουθεί επίσκεψη στα Τίρανα και η τουρνέ ολοκληρώνεται με μία Βαρσοβία. Στόχος μας είναι να πάμε στον Λευκό Οίκο τον Μάιο. Αυτό που ακόμα δεν ξέρουμε, αλλά το μαθαίνουμε από τον Προκόπιο, είναι πως αν οι Αμερικανοί μας καλέσουν στον Λευκό Οίκο, τότε θα προσκληθεί λίγο αργότερα και ο Γιώργος, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Αυτό κρατήστε το ως σημείωση, γράψτε το στην παλάμη σας, κάντε το tatoo, ισχύει.
•••
Και τώρα επιτρέψτε μου να ασχοληθώ λίγο με τον Ομπάμα καθώς είναι ακόμα δημοφιλής και μπορεί να μου δώσει αναγνωσιμότητα. Μου κάνει εντύπωση πώς ασχολήθηκαν όλοι με την καθυστέρηση που σημειώθηκε μέχρι να δοθεί στη δημοσιότητα η φωτογραφία με τον Πατριάρχη. Πράγματι, η φωτογραφία δόθηκε με καθυστέρηση στη δημοσιότητα. Το γελοίο της υπόθεσης είναι οι ερμηνείες που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα για την υποτιθέμενη αμηχανία των Αμερικανών και τη διάθεσή τους να…κρύψουν τη συνάντηση. Τι μπούρδες Θεέ μου! Διότι αν οι Αμερικανοί ήθελαν να κρύψουν τη συνάντηση με τον Πατριάρχη, βάζοντας τη φωτογραφία στο μπλογκ του Λευκού Οίκου, τότε τι ήθελαν να κάνουν με τη συνάντηση Ομπάμα-Καραμανλή η οποία δεν υπήρχε ούτε ως φωτογραφία ούτε ως αναφορά; Απολύτως τίποτα. Και τα δύο γεγονότα δεν αξιολογήθηκαν ως συγκλονιστικά, ως τόσο σημαντικά, που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν χώρο στον δικτυακό τόπο του Λευκού Οίκου. Κατανοητό;
•••
Καλέ, θα το ξεχνούσα και είναι σπαρταριστό! Μου λένε πως η συνέντευξη που ακολούθησε τη συνάντηση Ομπάμα-Καραμανλή ήταν, φυσικά, στημένη. Κοινώς ο Αντώναρος μοίρασε τέσσερις ερωτήσεις (δύο για Ομπάμα, μία για Παυλίδη και μία για οικονομία) που έγιναν από πρόθυμους συντάκτες. Ένας εξ αυτών μου έλεγε ότι τουλάχιστον επί Ρουσόπουλου τα πράγματα ήταν πιο διακριτικά, οι ερωτήσεις είχαν και μια επιθετική χροιά, κάποιον τζόγο βρε παιδί μου.
•••
Έχω και άλλα σπαρταριστά. Ας πούμε την Ντόρα να διαδίδει ότι ξένοι συνάδελφοί της έχουν να διηγούνται πως η δικιά μας έχει γοητεύσει τόσο πολύ τη Χίλαρι για το «Μακεδονικό» που η Αμερικανίδα ετοιμάζεται για εγγραφή στο κόμμα Παπαθεμελή. Οι άνθρωποί μου που βρέθηκαν στην Τουρκία είχαν να μου λένε ότι η υπουργός ήταν μέσα στη γλύκα με τον πρέσβη Ξύδα καθώς υιοθετούν και οι δύο το δόγμα των χαμηλών τόνων με τους Τούρκους, ενώ δεν έγινε το ίδιο με τον πρόξενο Μπορνόβα που έχει εντελώς αντίθετη άποψη.
•••
Νεώτερα από τα charts του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας. Στους σίγουρους, Κράτα και Μαυρομμάτη, προσθέστε και τον Αγγελάκα. Καλές πιθανότητες έχει και ο Κουμουτσάκος, όχι λόγω Ντόρας, αλλά λόγω πεθερού, του Καρρά που είναι γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου.
•••
Μώρε έχω και άλλα που θα μπορούσα να σας πω, αλλά λέω να κάνω οικονομία γιατί μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα που σημαίνει ότι αύριο θα χτυπήσει το τηλέφωνο, θα είναι η καλή κυρία από τη σύνταξη και θα μου πει ότι πρέπει να δώσω τη στήλη Μεγάλη Τετάρτη γιατί θα κλείσουμε νωρίτερα λόγω του Πάσχα. Ω τι κουπί τραβάω, που λέει και η διαφήμιση. Τέλος πάντων, αν με αναζητήσετε αυτές τις μέρες θα με βρείτε κάθε βράδυ στη Μητρόπολη Πειραιά, έχω κλείσει για όλα τα βράδια με την ελπίδα ότι ο Μητροπολίτης θα κάνει κήρυγμα. Και όποιος έχει ακούσει μία φορά τον Πειραιώς, γίνεται fan!


Σχολιάστε εδώ