Έδωσε ο Ομπάμα όσα η Άγκυρα δεν ήλπιζε στο Κυπριακό!

Πρέπει εν προκειμένω να σημειωθεί ότι: Δεν επρόκειτο περί τυπικών συνεννοήσεων, αλλά για καλά προετοιμασμένες προσεγγίσεις, οι οποίες είχαν οριοθετηθεί κατά τις πρόσφατες επαφές της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον και των στενών συνεργατών της με την τουρκική κυβέρνηση. Οι οποίοι συνεργάτες της διακρίνονται για τις υπέρ της Τουρκίας τοποθετήσεις τους, στα πλαίσια των ευρύτερων στρατηγικών της υπερδυνάμεως.

Όπως προκύπτει από τα διαρρέοντα και σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες διεβιβάσθησαν με τη μορφή απορρήτων εκθέσεων της διπλωματικής αποστολής της Ελλάδος στην Άγκυρα:

1. Ο Μπαράκ Ομπάμα αφενός υπογράμμισε την προσήλωσή του σε λύση διζωνικής ομοσπονδίας (της πλήρους πολιτικής ισότητος των Τουρκοκυπρίων) και αφετέρου έκαμε αναφορά σε «αναθεωρημένο σχέδιο λύσεως», εξυπονοώντας σαφώς επιστροφή στο Σχέδιο Ανάν.

2. Ο αμερικανός Πρόεδρος έδωσε σαφείς διαβεβαιώσεις προς την Άγκυρα (και προσωπικά προς τον Γκιουλ) ότι η υπερδύναμη αναγνωρίζει τα «στρατηγικά δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή», εννοώντας την Κύπρο κατά πρώτον λόγο (αφού αυτήν του τη θέση τη συναρτούσε προς το Κυπριακό) και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα.

3. Παρόλο που τίποτε δεν ανακοινώθηκε όσον αφορά τις λεπτομέρειες των διαμειφθέντων, η ελληνική διπλωματική αποστολή έχει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες: Ο Μπαράκ Ομπάμα διεβεβαίωσε ότι αναγνωρίζει και υποστηρίζει συνέχιση των Συνθηκών Εγγυήσεως, αναφέροντας ακόμη προς τους τούρκους συνομιλητές του ότι αντιλαμβάνεται πως και η Βρετανία «εμμένει στο ίδιο θέμα με αμετακίνητη προσήλωση»!

4. Έδωσε σαφείς διαβεβαιώσεις ότι θα επανεξετάσει επί το θετικότερον και «θα προωθήσει ενέργειες για την άρση της απομονώσεως των Τουρκοκυπρίων», στη βάση της προηγούμενης και πάγιας πολιτικής των ΗΠΑ. Κάτι που είχε τεθεί προς τη Χίλαρι Κλίντον από τον Ερντογάν. Η οποία και το υιοθέτησε και διεβίβασε τις θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Λευκό Οίκο με σχετικές εισηγήσεις για ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Υπό το φως αυτών των επιβεβαιωμένων από άριστα ενημερωμένους διπλωματικούς κύκλους πληροφοριών, οι εξελίξεις που θα υπάρξουν (και μάλιστα συντόμως) θα είναι και ραγδαίες και κρίσιμες για την ελληνική πλευρά. Η οποία και θ’ αντιμετωπίσει κατάσταση εκβιαστικών πιέσεων στο αμέσως προσεχές μέλλον δεδομένου ότι όλοι επείγονται και απαιτούν κλείσιμο του Κυπριακού πριν από το τέλος του χρόνου. Ή τουλάχιστον μια δεσμευτική «κατ’ αρχήν συμφωνία», ώστε να διευκολυνθούν οι ενταξιακές προοπτικές για την Άγκυρα.

Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν αμέσως μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα, των οποίων όμως θα προηγηθούν επαφές του κατοχικού εγκαθέτου Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην Ουάσινγκτον, οι οποίες και θα διευθετηθούν, με βάση τις υποσχέσεις που έχουν ήδη δεσμευτικώς δοθεί στην Άγκυρα, ως μέρος της «άρσεως του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων»! Και οι Αμερικανοί και κάποια κέντρα στην Ευρώπη επενδύουν στον Ταλάτ, ο οποίος και περνά τις θέσεις του για συνομοσπονδιακή ρύθμιση, με ψευδώνυμη κάλυψη την ομοσπονδία.

Η Αθήνα είναι αρκούντως ενήμερη για όλα. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει αντιδράσει, τουλάχιστον αποτελεσματικά, ούτε και αποκαλύπτει σχεδιασμούς -εάν βεβαίως υπάρχουν- για την αντιμετώπιση αυτών που επέρχονται. Γίνεται όμως αντιληπτό ότι θα υπάρξουν συνεννοήσεις κατά την επικείμενη επίσκεψη Καραμανλή στη Μεγαλόνησο, στην οποία και θα συνοδεύεται από την υπουργό Εξωτερικών και ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Η Λευκωσία δεν κρύβει εν πάση περιπτώσει τις ανησυχίες της για όσα τεκταίνονται, παρά την προσπάθεια να εμφανισθεί αισιόδοξη.


Σχολιάστε εδώ