XΡΗΜΑτιστήριο

Στα μαλακά… Με περιοριστικούς όρους και εγγύηση 30.000 ευρώ έκαστος, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την κατάθεσή τους στον ανακριτή οι πρώην εκπρόσωποι των χρηματιστηριακών Πήγασος (Αθ. Ράμος), Άρτιον (Γ. Καλογεράκης) και ο υπεύθυνος dealing room της Marfin, που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση των ομολόγων…

>Πωλούνται όπως είναι επιπλωμένα… Η γαλάζια διακυβέρνηση, προκειμένου να ακολουθήσει τις επιταγές της Κομισιόν και να τύχει, εν όψει ευρωεκλογών, ευρύτερης στήριξης τόσο από τον μεσαίο χώρο όσο και από τα οικονομικά συμφέροντα, προχωρά σε μαζικές αποκρατικοποιήσεις χωρίς να ενδιαφέρεται για τα τιμήματα.

> Είναι και αυτό έργο της διοίκησης του κ. Άγγελου Φιλιππίδη… Παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση, τα προβλήματα ρευστότητας στο διεθνές περιβάλλον, τα συντροφικά μαχαιρώματα ορισμένων κρατικά εποπτευόμενων τραπεζών και τις τρικλοποδιές κάποιων εκ των υποψήφιων «γαμπρών» του, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατάφερε αφενός να αποτελέσει έναν από τους βασικούς χρηματοδότες της εγχώριας αγοράς, τους αιμοδότες του δημόσιου χρέους, τους στυλοβάτες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και αφετέρου να καταγράψει κέρδη 2, 61 εκατ. ευρώ, με σημαντική αύξηση των εσόδων από τόκους. Κι όλα αυτά προς όφελος των μετόχων και των εργαζομένων του, αναδιαρθρώνοντας τα στοιχεία του ενεργητικού του, αναπτύσσοντας αυστηρότερους κανόνες ανάληψης κινδύνου, προσαρμόζοντας το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεών του στις νέες συνθήκες και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγορών.

>Ακόμα δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των ανακοινώσεών της και προέβη σε επαναδημοσίευση των οικονομικών της καταστάσεων, καθώς προχώρησε σε πρόσθετη πρόβλεψη απαιτήσεων ύψους 2 εκατ. ευρώ, που επιβάρυναν ισόποσα την καθαρή της θέση. Περί της Προοδευτικής η αναφορά.

> Στο κόκκινο η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, ευθυγραμμισμένη πλήρως με τις έντονα πτωτικές τάσεις που επικράτησαν σε Αμερική και Ευρώπη, απόρροια των ανησυχιών τόσο για την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, όσο και των φημών χρεωκοπίας των General Motors και Chrysler, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 1.629, 68 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 2,52%. H αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 93,2 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 7,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν των Κατασκευών, Πετρελαίου-Αερίου και Τροφίμων-Ποτών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι δείκτες Πρώτων Υλών, Τραπεζών και Χημικών. Την επομένη, τα καλά μαντάτα από το Παρίσι, τις δόξες από το Λονδίνο, την άνοδο στη Φρανκφούρτη, τις μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές και τα θετικά μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έστρεψαν το εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον στα βαριά χαρτιά, με υπεραπόδοση σε Εθνική, Alpha Bank, Κύπρου, ΜΡΒ, εκτοξεύοντας έτσι τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 1.684,37 μονάδες, με κέρδη της τάξης του 3, 36%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα130, 8 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 8,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα. Ο Δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,10%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο 1,87%, ο FTSE/80 έκλεισε με κέρδη σε ποσοστό 1,48%, ενώ των τραπεζών πρασίνισε κατά + 6,71%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία, η άνοδος στις τιμές πετρελαίου-εμπορευμάτων στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Ευρώπη και τις επιλεκτικές ρευστοποιήσεις για την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών από τους εγχώριους επενδυτές, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε ανάκαμψη από τις αρχικές απώλειες του 1,55%, κλείνοντας, κατόπιν ενίσχυσης Εθνικής, Alpha, Marfin, στις 1.678, 72 μονάδες, με απώλειες 0,34% και τζίρο μειωμένο στα 124 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 3, 5 αφορούσαν πακέτα. Μεικτή η εικόνα στις μετοχές του 20άρη, με σημαντικά κέρδη για Μυτιληναίο, αξιοσημείωτα για Κύπρου, ΔΕΗ, θετική μεταβολή για Αγροτική, ενώ αντίθετα μεγάλες απώλειες για ΟΠΑΠ, MIG, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Τιτάνα και αρνητικό πρόσημο για Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca Cola. Την επομένη οι εγχώριοι επενδυτές, επηρεασμένοι από τα κέρδη της Wall Street λόγω των θετικών μακροοικονομικών αποτελεσμάτων και την ενίσχυση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών ελέω των θετικών εκθέσεων της Goldman Sachs για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, προχώρησαν σε τοποθετήσεις σε όλους τους κλάδους και κυρίως στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτη Τιμών να κλείσει στις 1,752.81 μονάδες, με κέρδη της τάξης του 4,41% και τζίρο πέριξ των 161 εκατομμυρίων ευρώ.

> Απίστευτο και όμως ελληνικό… Στο 148% του ΑΕΠ εκτοξεύτηκε το συνολικό εξωτερικό χρέος, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κατά τη διάρκεια του 2008, προκαλώντας έντονες ανησυχίες καθώς η αύξηση των επιτοκίων οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο ανατροφοδότησής του.

>Τελικά η «επιτήρηση» ίσως και να μην αποτελεί το χειρότερο κακό για την εταιρεία… Η Μαΐλης, αν και συνεχίζει να λογιστικοποιεί τους τόκους των κοινοπρακτικών της δανείων, εντούτοις έχει αναστείλει την εξόφληση κεφαλαίου και τόκων, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου είναι κατά 4, 2 εκατ. ευρώ υψηλότερες της συνολικής αξίας του ενεργητικού.

> Κράτος εν κράτει… Η μία μετά την άλλη οι τράπεζες λαμβάνουν τα μέτρα τους, ώστε σε περίπτωση μεταβολών στα επιτόκια αναφοράς να είναι μονίμως κερδισμένες. Έτσι διατηρούν μονομερώς το δικαίωμα αφενός να τα αυξήσουν σε κάθε ενίσχυση του euribor ή του επιτοκίου της ΕΚΤ και αφετέρου να μην περάσουν στον πελάτη τις όποιες μειώσεις τους.

>Τελικά η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό ή μέσο για να κερδίζουν οι λίγοι σε βάρος των πολλών; Για να δούμε αν τα λάθη, τις παραλείψεις και τις αστοχίες της διοίκησης της ΔΕΗ, που έχουν ως αποτέλεσμα τη διαρροή μεγάλων πελατών προς τον ανταγωνισμό, θα κληθούν να τα πληρώσουν οι μικροί καταναλωτές, μέσω του επαναπροσδιορισμού της τιμολογιακής της πολιτικής;

> Δικαιούνται φορολογική έκπτωση με πλαφόν τα 3.000 ευρώ όσοι αγόρασαν αμοιβαία κεφάλαια μέσα στο 2005 και εξακολουθούσαν να τα έχουν στην κατοχή τους την 31η Δεκεμβρίου 2008. Αναφορικά με τον τρόπο φορολόγησης των μερισμάτων σε μετοχές μετά την αφαίρεση ποσοστού 10%, θα πρέπει να γίνεται από τις εταιρείες που θα τα μοιράσουν η κεφαλαιοποίηση κερδών προς διανομήν.

> Ένας προς έναν οι «γαλάζιοι» κρατικοί αξιωματούχοι εγκαταλείπουν το καράβι… Η αποχώρηση του Αλέξη Πιλάβιου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήταν αναμενόμενη, καθώς παρά τις διοικητικές αποφάσεις και τις θεσμικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν επί προεδρίας του, η άγνοια και οι πειραματισμοί του σε θέματα χρηματαγοράς έβλαψαν σοβαρά τη Σοφοκλέους.

> Το διαβάσαμε και αυτό… Σύμφωνα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΛΑΜΨΑ, ένας από τους λόγους μείωσης των προ φόρων κερδών του ομίλου ήταν και η διαφορά του Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας ύψους 849 χιλιάδων ευρώ, έναντι του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ύψους 226 χιλιάδων ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

> Ζημίες έναντι κερδών… Αρνητικό πρόσημο κατέγραψαν κατά πλειονότητα οι εισηγμένες επιχειρήσεις, στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, γεγονός που δείχνει ότι το 2009 αναμένεται να είναι ακόμη χειρότερο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Κέκροπας, Λανακάμ, Φιερατέξ, ΑΤΤΙΚΑΤ, Μπενρουμπής, Μπήτρος, ΕΛΒΑΛ, Βιοχάλκο, Sato, Χατζηιωάννου, Sciens κ.λπ.

> Για την ταμπακέρα ούτε λόγος… Βολές εναντίον των μεσιτών, των συμβούλων ακινήτων και όσων μιλούν για επερχόμενη μείωση στις τιμές των ακινήτων εκτόξευσαν από τη γενική τους συνέλευση οι κατασκευαστές κατοικιών, επισημαίνοντας ότι διασπείρουν φήμες που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και ζημιώνουν τον κλάδο.

> Αν δεν ήταν εφέσιμο, με αυξημένο μάλιστα το ενδεχόμενο ακύρωσής του, τότε το πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ που επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης στην Citibank, η οποία δεν ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό για το ρίσκο των προϊόντων της Lehman Brothers που προωθούσε, θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά το κοινωνικό προφίλ του κουρασμένου κυβερνητικού επιτελείου.

> Πολλά τα μέτωπα στην ασφαλιστική αγορά… Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι εγχωρίων συμφερόντων μικρές επιχειρήσεις που ζητούν ήπια προσαρμογή, ενώ από την άλλη οι πολυεθνικές και οι μεγάλες θυγατρικές των τραπεζών, οι οποίες είναι έτοιμες να αντιδράσουν στην περίπτωση που τα μέτρα της ΕΠΕΙΑ κριθούν υποτονικά. Η τελευταία πάντως, προς τέρψη των δεύτερων, προχώρησε μεσοβδόμαδα σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΕΟΣ ΑΕΑΖ και δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών του ομίλου General Union.

> 6, 8 ή 12 δισ. ευρώ; Ποιο είναι τελικά το ύψος του κρυφού μας ελλείμματος; Αναφερόμαστε στο επίμαχο κονδύλι που περιλαμβάνει εξοπλιστικές δαπάνες, χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων – ΔΕΚΟ, συναλλαγματικό κόστος δανείων σε ξένο νόμισμα κ.λπ. Από τη στιγμή μάλιστα που οι αποκρατικοποιήσεις έχουν κολλήσει, υπάρχει κάποιος εναλλακτικός τρόπος μείωσής του;

> Σοβαρές αμφιβολίες ως προς τις λογιστικές καταστάσεις ορισμένων εισηγμένων επιχειρήσεων, έχουν για πολλοστή φορά οι ορκωτοί ελεγκτές… Για του λόγου το αληθές στην εταιρεία Αλυσίδα επισημαίνουν πως στο λογαριασμό του Ενεργητικού «Πελάτες και λοιπές απαιτήσεις» περιλαμβάνονται ποσά σε καθυστέρηση εισπράξεως 6,05 εκατομμύρια, για τα οποία έχουν σχηματισθεί προβλέψεις από ενδεχόμενη ζημία ύψους μόλις 350 χιλ. ευρώ.

>Μπορεί τα μέλη της να έχουν εισαχθεί με τις ελάχιστες προϋποθέσεις, μπορεί οι συμμετέχοντες να γνωρίζουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να αφήσουν την κατά τα άλλα οργανωμένη αγορά να λειτουργεί σαν ξέφραγο αμπέλι. Περί της Εναλλακτικής Αγοράς ο λόγος.

> Άλλη μια υπαναχώρηση τράπεζας, σχετικά με τη συμμετοχή της και στους τρεις πυλώνες του πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ… Η διοίκηση της Geniki Bank αποφάσισε να μην προχωρήσει στην έκδοση προνομιούχων μετοχών, κάνοντας χρήση μόνο του σκέλους της ρευστότητας.

> Από το κακό στο χειρότερο… Με λουκέτο απειλείται η μία στις τέσσερις κατασκευαστικές επιχειρήσεις της χώρας, ενώ σημαντικός αριθμός εταιρειών έχουν αναστείλει ήδη τη λειτουργία τους, καθώς η έλλειψη νέων έργων και η καθυστέρηση πληρωμών από το Δημόσιο έχει δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στον κλάδο.

> Διά της πλαγίας οδού… Με το μάτι στραμμένο στην ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται εδώ και καιρό οι διαχειριστές της ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ, γεγονός που ενισχύεται και με την επικείμενη τροποποίηση του καταστατικού της, προκειμένου να επεκτείνει την επενδυτική της δραστηριότητα και σε αυτόν τον τομέα.

> Forthnet, Αστήρ Παλλάς, ΑΕΓΕΚ και Plias… Δεκαπέντε εταιρείες προχώρησαν σε αύξηση κεφαλαίου το 2008, έναντι 29 της προηγούμενης χρήσης, με το σύνολο των αντληθέντων χρημάτων να ανέρχεται στα 664, 08 εκατ. ευρώ, από τα 10.186, 53 εκατ. του 2007, ενώ μόλις 4 εισηγμένες απορρόφησαν το 76, 88% του συνόλου αυτών.

> Τα προβλήματα στις χώρες των Βαλκανίων και της Νέας Ευρώπης δεν έχουν τελειώσει, ενώ το ενδεχόμενο να υπάρξουν χρεοκοπίες κρατών παραμένει ακόμη ανοιχτό. Οι επόμενοι μήνες κρίνονται σημαντικοί λόγω της κάθετης πτώσης του ΑΕΠ που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης.

> Οι τακτικοί έλεγχοι των εισηγμένων ενισχύουν τα δημόσια ταμεία… Φορολογική επιβάρυνση ύψους 685 χιλιάδων ευρώ της θυγατέρας Εθνικής Αξιοποίησης Ακινήτων για τις χρήσεις 2001- 2005 και συμψηφισθέν ποσό ύψους 36,896 εκατ. ευρώ της μητρικής Εθνικής Τράπεζας, για τις χρήσεις 2005 -2007.

> Προς όφελος ποιών; Αληθεύει ότι το υπουργείο Οικονομικών, υπό αυτές τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, εξετάζει ακόμα και την αλλαγή στον τρόπο υλοποίησης των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων σε μετρητά με κοινές μετοχές, έτσι ώστε να πραγματοποιούνται χωρίς δέσμευση από την ονομαστική τους αξία.

> Αν και η επικείμενη εξαγορά αναμένεται να γίνει με αντάλλαγμα μετοχές, εντούτοις η επιχειρηματική αυτή εξέλιξη δημιουργεί καλό κλίμα στον κλάδο… Σε προχωρημένο στάδιο φαίνεται να βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της On Telecoms και των Argonet – Net One.

> Κατά λάθος ή εκ του πονηρού… τα αγνώστου διαμονής; Η ακυρότητα στην επίδοση της κλήσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που είχε να κάνει με την απολογία του κ. Frattali της Alsinco, σχετικά με την επιβολή προστίμου ύψους 100.000 ευρώ περί διασποράς παραπλανητικών ειδήσεων, ανάγκασε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών να κάνει δεκτή την προσφυγή του.

> Στα εταιρικά ομόλογα αναζητούν αποδόσεις οι επαγγελματίες διαχειριστές… Μπορεί οι τιμές τους να παρασύρονται από την πτώση των μετοχών, σε συνδυασμό όμως με το ότι προσφέρουν σταθερό μέρισμα δημιουργούν ενδεχομένως συνθήκες για διψήφιες αποδόσεις.

> Υπό αυτές τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, οι συνεργασίες ορισμένων εισηγμένων, με τις πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να βελτιώσουν τα οικονομικά τους στοιχεία, αποτελούν προσωρινή λύση… Πρόσφατα παραδείγματα οι Altec, ΔΙΑΣ Ιχθυοκαλλιέργειες και Μεσοχωρίτης.

> Διεύθυνση Περιουσίας ή ΑΤΕ Τεχνική – Πληροφορική; H καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία της τράπεζας ή η ειδικών αποστολών θυγατρική εταιρεία του ομίλου της ATEbank, είναι τελικά αυτή που θα αναλάβει να αξιολογήσει τις προσφορές του επικείμενου διαγωνισμού, για την εκποίηση ακινήτου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης; Σε ποιες εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας μπήκε η προκήρυξη; Ενημερώθηκαν άραγε τα Ταμεία, οι επιχειρήσεις του ομίλου και το δίκτυο των καταστημάτων της τράπεζας;

> Σε μια πρωτοφανή για τα χρονικά της ελεύθερης οικονομίας παρέμβαση, με εντολή του ίδιου του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, «πήρε πόδι» ο διευθύνων σύμβουλός της General Motors… Αλήθεια πόσοι από τους «γαλάζιους» κρατικούς αξιωματούχους, οι οποίοι έβλαψαν τις δημοσίου συμφέροντος επιχειρήσεις που διοικούσαν, είδαν την πόρτα της εξόδου από τον κ. Καραμανλή;

> Προς όφελος των επιχειρήσεων! Ευνοϊκές ρυθμίσεις μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου τόσο για τις ΑΕΠΕΥ, όσο και για τις ανώνυμες εταιρείες προς ενίσχυση των αποθεματικών τους, αλλά και παράταση της προθεσμίας για την αύξηση του εγγυητικού κεφαλαίου των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, προβλέπουν ειδικές διατάξεις του νομοσχεδίου που κατέθεσε την τελευταία στιγμή στη Βουλή ο κ. Παπαθανασίου.

> Λίγη προσοχή δεν βλάπτει! Το κώδωνα του κινδύνου για τις εκταμιεύσεις του ΤΕΜΠΜΕ έκρουσε σε πρόσφατη ομιλία του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος τη Eurobank κ. Καραμούζης, επισημαίνοντας ότι «…το πρόγραμμα εκλαμβάνεται ατυχώς από τους πελάτες πιο πολύ ως εφάπαξ ενίσχυση, παρά ως δάνειο προς επιστροφή…».

δΌλα στο φώς, ονόματα, διευθύνσεις,… Αλήθεια, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, σε ποιες κρατικές τράπεζες αναφέρεστε όταν κάνετε λόγο για αδιαφανή διαχείριση του ΤΕΜΠΜΕ, ρουσφετολογική διασωλήνωση βουλευτικών γραφείων της ΝΔ με ορισμένους διευθυντές και αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων λόγω των «κοινωνικών τους φρονημάτων»;


Σχολιάστε εδώ