2,68 δισ. ευρώ έφτασαν τα χρέη των νοσοκομείων για φάρμακα
Το πρόβλημα των οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους έχει προ πολλού ξεπεράσει το όριο αντοχής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική κρίση εξελίσσεται σε γάγγραινα, που πλήττει όχι μόνο τον κλάδο, αλλά απειλεί τα θεμέλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Οι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο:
= Τα χρέη των νοσοκομείων αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη και ανέρχονται μόνο για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις στο αστρονομικό ποσό των 2,68 δισ. ευρώ έως τις 31-12-2008!
= Ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξόφληση των οφειλών φθάνει τις 820 ημέρες.
Με άλλα λόγια, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν σχεδόν 2,5 χρόνια να πληρωθούν για τα φάρμακα που έχουν προμηθεύσει στα νοσοκομεία! Έχοντας μάλιστα πληρώσει τον σχετικό ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος που αναλογεί. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε ασφυξία τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα εκείνες που έχουν ως κύρια δραστηριότητά τους τις νοσοκομειακές προμήθειες.
Να σημειωθεί ότι το φάρμακο διατίθεται στα κρατικά νοσοκομεία σε προκαθορισμένη τιμή, η οποία ορίζεται από το κράτος. Η τιμή αυτή προκύπτει από τον μέσο όρο των 3 φθηνότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρόσθετη, υποχρεωτική έκπτωση 13% και επίσης υποχρεωτική παρακράτηση επιπλέον 6%.
Το φαινόμενο των χρεών στο ΕΣΥ δεν είναι νέο. Είναι η τέταρτη φορά που συσσωρεύονται οφειλές στα κρατικά νοσοκομεία. Η πρώτη ρύθμιση έγινε το 1997 και αφορούσε περίπου 570 εκατ. ευρώ, η δεύτερη το 2001 για χρέη ύψους 1,05 δισ. και η τρίτη το 2004, για πάνω από 2,7 δισ. ευρώ.
Ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην αποπληρωμή των οφειλών αυξήθηκε από 20 μήνες πέρυσι σε 27 μήνες σήμερα!