υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

DΔεν προχωράει το μεγαλόπνοο σχέδιο της κ. Μπακογιάννη για μια πανηγυρική, έστω και άτυπη, συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ σε κάποιο ελληνικό νησί τον Ιούλιο.
Οι «μεγάλοι» του ΟΑΣΕ μάλλον θα έστελναν κάποιον υφυπουργό ή γενικό γραμματέα. Το χειρότερο όμως είναι ότι στο ΥΠΕΞ το σκέφτονται ακόμα, έστω και αν οι συμμετέχοντες περιορισθούν σε ορισμένους Κεντροασιάτες ή Κεντροευρωπαίους που με χαρά θα έκαναν ένα πληρωμένο διήμερο ριλάξ στα ελληνικά νησιά. Από την γκλαμουριά της Χίλαρι θα ξεπέσουμε στον κιργίσιο υπουργό…
-Τις επόμενες εβδομάδες συνέρχεται στη Δαμασκό η ιδιαίτερης βαρύτητας Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Καθώς στις συνεδριάσεις αυτές εγείρονται θέματα όχι μόνο για τα κατεχόμενα στην Κύπρο, αλλά και για τη Θράκη, θα έπρεπε το ΥΠΕΞ να έχει ήδη πάρει τα μέτρα του. Αλλά βάζουμε και στοίχημα ότι η εκεί πρεσβευτής ακόμη περιμένει απάντηση στα τηλεγραφήματά της, με τα οποία απεγνωσμένα ζητά οδηγίες από την Αθήνα;
8Για την Τιφλίδα αναχώρησε ο σύμβουλος πρεσβείας κ. Αδαμίδης προκειμένου να συνδράμει τον εκεί πρέσβη που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Είναι τραγικό ότι χρειάσθηκαν μήνες για να σταλεί ένας διπλωμάτης στην κρίσιμη αυτή περιοχή του Καυκάσου και να έχει εγκαταλειφθεί ουσιαστικά ακέφαλη η ελληνική πρεσβεία.
DΕίναι θαυμαστός ο τρόπος που δουλεύει η τουρκική διπλωματία: Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, κατόπιν οδηγιών του υπουργείου Εξωτερικών, έδωσε εντολή σε όλους τους δήμους της Τουρκίας να αποφύγουν τις αδελφοποιήσεις με δήμους της Βουλγαρίας. Όχι όλους, αλλά μόνο με αυτούς που έχουν αναγνωρίσει την Αρμένικη Γενοκτονία. Εδώ μερικοί τοπικοί άρχοντες στη Θράκη και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων θα έδιναν και την… ψυχή τους προκειμένου να πάρουν πρόσκληση από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου.
-Το γενικό προξενείο Λονδίνου έμεινε και πάλι εκτός Υπηρεσιακού, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να δίνουν και να παίρνουν τα σχόλια ότι μένει έτσι για να αποτελεί αποκούμπι για τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, εάν τελικά δεν ευδοκιμήσει η προσπάθεια να είναι στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.
8Γέμισαν οι κολώνες πέριξ του υπουργείου Εξωτερικών με αυτοκόλλητες φωτογραφίες από πρόσφατη συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με τον αλβανό Πρόεδρο Σ. Μπερίσα και τη δήλωσή της για την πρόοδο που έχει κάνει η Αλβανία. Της υπενθύμιζαν όμως ότι η «πρόοδος» δεν ήταν για όλους και η μειονότητα έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της, με τις περιουσίες να συνεχίζουν να προσφέρονται βορά στην κρατική μαφία της Αλβανίας. Αλλά, βλέπετε, ο κ. Μπερίσα είναι παλιός φίλος της οικογενείας…
DH αποχώρηση του Κώστα Μπακογιάννη από τη θέση συμβούλου της μητέρας του στο υπουργείο Εξωτερικών έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα, μια και όπως φαίνεται δεν θα είναι στις επόμενες εκλογές υποψήφιος με τη ΝΔ στην Ευρυτανία. Κάτι η εμπλοκή του αδελφού της συζύγου του με τις εκτάσεις στις Νιες που θα γίνει το γήπεδο γκολφ για τους Μεσογειακούς, κάτι τα πυρά που δεχόταν ως βασικός χειριστής σημαντικών ζητημάτων του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ως γνωστό διαχειρίζεται μεγάλα κονδύλια, φανερά και μυστικά, μάλλον οδήγησε στην απόφαση της αποχώρησής του από το ΥΠΕΞ. Είναι νέος, έχει το όνομα, την οικογενειακή παράδοση, οπότε έπρεπε να προστατευθεί από πρόωρο… κάψιμο.
8Το «κενό» που άφησε ο Κ. Μπακογιάννης προκάλεσε… αποσταθεροποίηση στον πρώτο όροφο του νεοκλασικού, μια και διάφοροι συνωστίζονται να αναλάβουν ρόλο μυστικοσυμβούλου κοντά στην υπουργό Εξωτερικών. Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο όμως, επειδή και το σύστημα εξουσίας στο ΥΠΕΞ είναι «κλειστό». Έτσι ο κ. Μπακογιάννης εκ των πραγμάτων θα συνεχίσει να έχει ρόλο, οι καθημερινοί χειρισμοί παραμένουν στον πρέσβη Κ. Χαλαστάνη, σε σημαντικότερα θέματα ανατίθεται στον Γ. Σαββαΐδη να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά (ώστε να μην… καεί και κανένας άλλος), ενώ συνεχή παρουσία στον πρώτο όροφο του νεοκλασικού έχουν οι φίλοι και οι συνεργάτες της υπουργού, κ. Κατσούδας και Σκυλακάκης. Δεν θέλουμε πάντως να πιστέψουμε ότι ρόλο σε θέματα του υπουργείου έχει και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Δ. Ζαφειριάδης.

3Ακούσαμε τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημιτη να ομιλεί ορθώς, αν και με τεράστια καθυστέρηση, περί ανάγκης συζήτησης και εξέτασης της προοπτικής της ειδικής σχέσης με την Τουρκία. Απλώς δεν μας εξήγησε πώς η Ελλάδα θα εξασφαλίσει κάτι από την Τουρκία, εκεί που μας έφθασαν με την πλήρη και φανατική υποστήριξη για τόσα χρόνια της πλήρους ένταξής της στην ΕΕ.

3Σας το μεταφέρουμε για να μαθαίνετε και εσείς την αργκό του ΥΠΕΞ. Ποιους αποκαλούν «σαμπλήδες» και γιατί; Και βεβαίως δεν εννοούμε αυτούς που έχουν αίμα μαλτέζικο ή λιβανέζικο. Τη φιλοσοφία εννοούμε.

3Με το τελευταίο μικρό υπηρεσιακό έδωσαν και πήραν τα κουτσομπολιά, καθώς όλοι θυμήθηκαν παλιές (τρυφερές) ιστορίες. Τότε που στον Αστέρα της Βουλιαγμένης ο φτασμένος και ισχυρός πρέσβης χτένιζε τα μαλλιά της νεαρής ακολούθου με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Έστω και καθυστερημένα ήρθε η… αναγνώριση και η νεαρά, σύμβουλος πια, κέρδισε μια πολύ καλή μετάθεση…


Σχολιάστε εδώ