Το πολυτονικό είναι η Ιστορία μας
Κύριε Διευθυντά,
Σας συνεχάρην μία φορά για την ιστορική σας απόφαση να διαθέσετε στους αναγνώστες σας -και σε ξεχωριστά τεύχη- τα απομνημονεύματα των Ηρώων μας του 1821.
Τώρα αισθάνομαι την ανάγκη να σας συγχαρώ για δεύτερη φορά, διότι προνοήσατε τα αυθεντικά αυτά κείμενα του ιστορικού μας θησαυρού να κυκλοφορήσουν στο πολυτονικό.
Θα ήταν ασυγχώρητο λάθος αν τέτοια διαχρονικά κείμενα κυκλοφορούσαν στο αιρετικό μονοτονικό, το όποιον διασπά την αυθεντική γλωσσική μας συνέχεια, κάνει ασαφή τη γραφή μας και μας απομακρύνει από τις εθνικές μας καταβολές, κάτι που το επιδιώκουν κάποιοι για να μας οδηγήσουν στη χρήση του λατινικού αλφαβήτου!
Άλλοι δεν δείχνουν αυτόν τον απαραίτητο σεβασμό προς τα έργα των προγόνων μας του εγγύς και απωτέρου παρελθόντος και τα κυκλοφορούν μονοτονισμένα. Με ποιο δικαίωμα όμως προχωρούν σ’ αυτήν τη μεταμόρφωση των κειμένων τους;
Ρώτησαν τον Κοραή, τον Κόντογλου, τον Παλαμά, τους αστερισμούς των συγγραφέων μας εάν θέλουν τα γραπτά τους να υποστούν τέτοια παραμόρφωση;
Ποιες δημοκρατικές αρχές επιτρέπουν αυτήν την αυθαιρεσία;
Έπειτα στο 50/28-4-1982 Πρ. Διάταγμα δεν αναφέρεται πουθενά ότι η ισχύς του μονοτονικού θα έχει… αναδρομική εφαρμογή!
Αντιθέτως ορίζει ότι το μονοτονικό θα εφαρμόζεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2008 σε όλο το Δημόσιο.
Επομένως κακώς – κάκιστα γράφονται στο μονοτονικό τα κείμενα που εγράφησαν πριν από το 1982 και έτσι μεταμορφωμένα δίδονται και στους μαθητές των σχολείων μας.
Είναι ένα θέμα, κύριε Διευθυντά, που πιστεύω ότι ή δική σας γλωσσική και εθνική ευαισθησία μπορεί να το φέρει στο προσκήνιο και να βρει την ορθή του αντιμετώπιση.
Με σεβασμό στο έργο σας
Κων. Βραχνιάς
Βόλος