Την Πρωτομαγιά η επόμενη κόντρα κυβέρνησης – συνδικάτων

Η «μάχη της Πρωτομαγιάς» βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της προσοχής για τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ μετά την 24ωρη γενική απεργία της Πέμπτης, στην οποία σημειώθηκε μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων τόσο στα συλλαλητήρια όσο και στην κινητοποίηση, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το κύρος των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τις πρωτοβουλίες που θα αποφασιστούν στο μέλλον για να μπει φραγμός στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες αλλά και να πιεστεί η κυβέρνηση να σταματήσει τα αντεργατικά μέτρα.
Τόσο η συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως με πρωτοβουλία των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ όσο και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν διοργανωθεί τα τελευταία χρόνια. Όμως η γενικευμένη επίθεση κατά των εργασιακών, ασφαλιστικών και οικονομικών δικαιωμάτων, είναι βέβαιο ότι απαιτούσε ακόμη πιο ισχυρή παρουσία των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων και των νέων.
Σκληρές προειδοποιήσεις απηύθυναν προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία τα συνδικαλιστικά στελέχη που απευθύνθηκαν στους απεργούς. Στο Πεδίον του Άρεως μίλησαν οι κ. Γ. Παναγόπουλος (πρόεδρος ΓΣΕΕ), Κ. Πουπάκης (γεν. γραμματέας), Αλ. Καλύβης (αναπληρ. πρόεδρος) και Σπ. Παπασπύρος (πρόεδρος ΑΔΕΔΥ).
«Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν: Τραπεζίτες, κυβερνήτες, επιχειρηματίες. Τα προβλήματα της οικονομίας και τα αδιέξοδα της κοινωνίας τα δημιούργησε ο νεοφιλελευθερισμός και οι ασκούμενες πολιτικές γι’ αυτό αρνούμαστε να αποδειχθούμε τις ίδιες χρεοκοπημένες και αντεργατικές συνταγές».
Αυτή είναι η θέση των συνδικάτων και αυτή μετέφερε αντιπροσωπεία στον πρόεδρο της Βουλής Δημ. Σιούφα που υποσχέθηκε «να μεταφέρει στους εκπροσώπους των κομμάτων» την αγωνία των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προστατευτούν οι αδύναμοι και οι εργαζόμενοι, τις ώρες αυτές της οικονομικής κρίσης.
Στη συγκέντρωση ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον γραμματέα Γ. Ραγκούση και του νομάρχη Πειραιά Γ. Μίχα, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής ήταν ο γραμματέας Ν. Χουντής και ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ Δημ. Στρατούλης.
Στην Ομόνοια κεντρική εισηγήτρια ήταν η συνδικαλίστρια κ. Αγγελ. Σουλτανιά, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο αναπληρωτής γραμματέας της ΠΣΟ Βαλ. Πάντσιο από το Περού.
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα παραβρέθηκε στη συγκέντρωση και συμμετείχε στην πορεία η οποία μετά το Σύνταγμα κατευθύνθηκε και τερμάτισε στο «Φιξ».
Στα αιτήματα των εργαζομένων περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:
= Απαγόρευση των απολύσεων, διαθεσιμοτήτων, υποχρεωτικών αδειών, ελαστικών μορφών απασχόλησης κ.ά. στις επιχειρήσεις που πήραν επιχορηγήσεις ή οικονομική βοήθεια από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ.
= Έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων για να τονωθεί η αγοραστική δύναμη, η ζήτηση στην αγορά και η πραγματική οικονομία.
= Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά και στοιχειώδη καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, για να ανακουφιστούν τα λαϊκά εισοδήματα.
= Πάγωμα ή και μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και των οργανισμών κοινής ωφέλειας.
= Στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων ανδρών και γυναικών.
= Να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ασφάλιση στο Δημόσιο και την αλλαγή του χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.


Σχολιάστε εδώ