Τα πήρε… το κύμα τα 2 εκατ. ευρώ

Παράλληλα, θέλησε να καλύψει τον καθηγητή και πρύτανη Κ. Μουτζούρη, επιστημονικό υπεύθυνο στο Εργαστήριο Λιμενικών Έργων του ΕΜΠ, που είχε αναλάβει τα προγράμματα. Η απάντηση όμως του γραφείου Τύπου του νομάρχη κ. Ταγαρά δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα, όπως θα δούμε και στη συνέχεια, που θα πρέπει να απαντηθούν πιο πειστικά.
Το χειρότερο μάλιστα, είναι ότι το «έργο» σχεδόν καταστράφηκε, ήδη από τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του!
Προφανώς, όπως ισχυρίζεται και η νομαρχία, η διάβρωση των ακτών δεν είναι ένα συνηθισμένο τεχνικό πρόβλημα και όντως δεν αντιμετωπίζεται με έτοιμες λύσεις. Ωστόσο οι πιο έγκυροι ευρωπαϊκοί και διεθνείς φορείς και οργανισμοί (IPCC, UNESCO, Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Περιβάλλον, Ευρωπαϊκή Αρχή Προστασίας του Περιβάλλοντος – EPA), σε αντίθεση με το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων του ΕΜΠ και τον κ. Μουτζούρη, προτείνουν την υιοθέτηση τεχνικών λύσεων ήπιου περιβαλλοντικού χαρακτήρα, ενώ συγχρόνως συστήνουν την απομάκρυνση από τα παραδοσιακά τεχνικά έργα λιθορριπών-ογκόλιθων, που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα διάβρωσης από αυτά που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Ποια είναι όμως σήμερα τα αποτελέσματα; Δεν θα έπρεπε άραγε να είναι διαθέσιμα στο κοινό, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τι μελέτες έχουν πληρώσει για την προστασία των ακτών και ποιες λύσεις έχουν προταθεί; Πού μπορεί να βρει ο ενδιαφερόμενος πολίτης τα κείμενα με τα αποτελέσματα των ερευνητικών προγραμμάτων που πλήρωσε η Νομαρχία Κορινθίας; Επίσης, εφόσον οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν από τις τεχνικές υπηρεσίες, γιατί οι μελέτες των τεχνικών έργων υπογράφονται από τον κ. Μουτζούρη και τους συνεργάτες του στο ΕΜΠ; Πώς εγκρίθηκαν αυτές οι μελέτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΕΥΠΕ), δεδομένου του περιβαλλοντικού κόστους (αναμενόμενη διάβρωση παρακείμενων ακτών, σημαντική αισθητική υποβάθμιση της παραλιακής ζώνης, αδυναμία πρόσβασης στη θάλασσα);
Από τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στις ακτές Λυκοποριάς και Δερβενίου πιστεύουμε πως η Νομαρχία Κορινθίας δίνει πραγματικά άλλη διάσταση στον όρο «λύσεις συμβατές με το περιβάλλον» με «τις λιγότερες δυνατές οχλήσεις στο θαλάσσιο μέτωπο» που χρησιμοποιεί στο κείμενό της. Σήμερα η ακτή, κι αυτό μπορεί πολύ εύκολα να το διαπιστώσει κανείς, δεν είναι προσπελάσιμη, είναι αφιλόξενη και επικίνδυνη για τους επισκέπτες και τους χρήστες. Επιπλέον, το τοπίο έχει τραυματιστεί αισθητικά στον μεγαλύτερο βαθμό. Άραγε από πού προκύπτει η συμβατότητα των έργων με το περιβάλλον;
Μας κάνει εντύπωση επίσης ότι ο κ. Μουτζούρης καταφέρνει να εξασφαλίζει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τις απαιτούμενες άδειες (περιβαλλοντική αδειοδότηση από ΕΥΠΕ-ΥΠΕΧΩΔΕ) παρά τον αντιπεριβαλλοντικό χαρακτήρα των έργων και την απουσία σημαντικών υποστηρικτικών μελετών και παρά το πολύ υψηλό κατασκευαστικό κόστος. Αποδεικνύεται λοιπόν για άλλη μια φορά ότι ο κ. Μουτζούρης διαθέτει την υποστήριξη της Πολιτείας, παρά την εμφανή αστοχία των έργων που πρότεινε για τις ακτές της Κορινθίας. Έχοντας αναλάβει διαδοχικά τον ρόλο του ερευνητή, του μελετητή και του τεχνικού συμβούλου για το ίδιο έργο, καταφέρνει συστηματικά να μην ελέγχεται από κανέναν, παρά μόνο από τον ίδιο του τον εαυτό, ενώ παράλληλα δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για την εξέλιξη των έργων. Και τα 2 εκατ. ευρώ είναι πολλά λεφτά για ένα «έργο» δύο χιλιομέτρων…
Τι υποστηρίζει η Νομαρχία
Στην απάντηση της η Νομαρχία Κορινθίας αφού τονίζει οτι «η διάβρωση των ακτών είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει την Κορινθία για πολλά χρόνια» πλέον «απειλεί τις περιουσίες των κατοίκων και τις υποδομές στις νότιες ακτές του Κορινθιακού Κόλπου» και «δυστυχώς καταγράφονται μεγάλες ζημιές στην Παλαιά Εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών καθώς και σε ιδιωτικά κτίσματα». Στη συνέχεια αφού υπογραμμίζει οτι «ειδικά στον Κορινθιακό κόλπο οι δυσκολίες εντείνονται λόγω του ανάγλυφου του βυθού και των ισχυρών ανέμων» εξηγεί οτι γι’ αυτόν το λόγο κρίθηκε απαραίτητη η εκπόνηση αυτών των ερευνητικών προγραμμάτων «για την εκτίμηση του προβλήματος και τον καθορισμό των περιοχών και του είδους των παρεμβάσεων». Έτσι δόθηκε το έργο στον πρύτανη του ΕΜΠ Κ. Μουτζούρη «ως επιστημονικά απολύτως αρμόδιο». Η ανάθεση έγινε με ομόφωνες αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου και «στη συνέχεια, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα αυτών των ερευνητικών προγραμμάτων, η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας, εκπόνησε όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο κύριες και υποστηρικτικές μελέτες και εξασφάλισε όλες τις προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις, από τις εμπλεκόμενες δημόσιες αρχές. Έτσι κατέστη δυνατή – καταλήγει η απάντηση της Νομαρχίας – και η χρηματοδότηση δύο έργων προστασίας σε περιοχές των Δήμων Σικυώνος και Ευρωστίνης με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου και προϋπολογισμό 1.995.000 ευρώ, τα οποία και εκτελούνται».


Σχολιάστε εδώ