Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…
δ Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του 2008 ήταν καταλυτικές μόνον για όσους βαυκαλίζονταν πως η εικόνα και οι επιδόσεις του ΧΑΑ εξαρτώνται αποκλειστικά από τις «εσωτερικής κατανάλωσης ειδήσεις». Η σκληρή αλήθεια των αριθμών κατέδειξε πως το 2008 ήταν τελικά μια χρονιά – εφιάλτης για τις περισσότερες εισηγμένες, οι οποίες εμφάνισαν μείωση των καθαρών κερδών τους -κατά μέσο όρο- της τάξης του 40% σε ετήσια βάση. Όσοι θεωρείτε πως η αλήθεια είναι διαφορετική (επισήμως από τις 290 εισηγμένες κερδοφόρες ήταν οι 176 και ζημιογόνες μόνον οι 114), καλύτερα κοιτάξτε τις αναλυτικές καταστάσεις για να δείτε ποια και πόσα κέρδη εμφάνισαν οι μεν και πόσες και ποιες ζημίες οι δε…
δ Πάντα με βάση τα στοιχεία αυτά, Κατασκευαστικές και Τράπεζες ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές. Λογικό, όσο λογικό ακούστηκε προ αρκετών εβδομάδων το σενάριο της χορήγησης πακέτου ενίσχυσης των τραπεζών (ναι, το περίφημο των 28 δισ. ευρώ), όταν οι εταιρείες αυτές -γιατί εταιρείες είναι, εάν το έχετε ξεχάσει- συνεχίζουν να ανακοινώνουν υπερκέρδη. Τουλάχιστον υπάρχει κι ένα καλό σε αυτό, αφού οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να αποτελούν «αποκούμπι» για πολλούς επενδυτές (έκλεισαν τον Μάρτιο με μέσο όρο κερδών της τάξης του 17,93% και παράλληλα κατέγραψαν τον πρώτο κερδοφόρο μήνα από πέρυσι τον Απρίλιο)!
δ Και μια και ο λόγος για τον Μάρτιο κι αυτός αποδείχθηκε τελικά θετικός μήνας για την αγορά και δη με ικανοποιητικό μέσο όρο (+9,7% για τον Γενικό Δείκτη). Το ερώτημα βέβαια παραμένει: Ο δείκτης κερδίζει ποσοστό, οι μετοχές τι κάνουν; Κι εδώ η απάντηση είναι απλή: Οι γνωστοί πρωταγωνιστές καλά κρατούν τις θέσεις τους, η πλειονότητα του ταμπλό όμως είτε φυτοζωεί είτε απαξιώνεται μέρα με τη μέρα.
δ Πάντως ακόμα και τώρα οι παλαιοί της αγοράς μας κάθε άλλο παρά «ανοικτά αισιόδοξοι» εμφανίζονται. Και συστήνουν μια σχετική «σχολαστικότητα» στο τι, πού και πόσο θα τοποθετηθούμε!
ΥΓ.: Στατιστικών στοιχείων συνέχεια: Εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός πως παρά το ότι ο Μάρτιος ήταν θετικότατος μήνας, 50 και πλέον μετοχές είτε δεν ακολούθησαν καθόλου την ανοδική κίνηση είτε δεν έπιασαν καν την επίδοση του Γενικού Δείκτη, ανατιμήθηκαν δηλαδή σε ποσοστό λιγότερο του 9% ή 10%. Τώρα το ποιες είναι αυτές οι μετοχές και ποιοι οι τυχεροί που έβλεπαν την άνοδο να περνά… δίπλα τους, αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο!