Σκόπελος… Παυλίδη!

AΠΟ… κάβο σε κάβο η κυβέρνηση καλείται τώρα να αποφύγει τον σκόπελο Παυλίδη, ενώ στο παρασκήνιο εκτυλίσσονται σενάρια για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που φθάνουν ακόμη και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στον Μάιο. Αύριο Δευτέρα θα συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση. Πρόταση που αναμένεται ότι θα υπερψηφισθεί, καθώς η κυβέρνηση απάντησε ήδη θετικά και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα ψηφίσουν κατά συνείδηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλος αριθμός τους θα ψηφίσει υπέρ της Προανακριτικής για να ανοίξει έτσι ο δρόμος για άρση της ασυλίας του κ. Παυλίδη. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε υπόθεση εκβιασμού, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες του εφοπλιστή, Φ. Μανούση, στενός συνεργάτης του απαίτησε και πήρε μεγάλο χρηματικό ποσό για να δοθούν στον συγκεκριμένο εφοπλιστή τα δρομολόγια των πλοίων στις άγονες γραμμές. Τελικά δεν τα πήρε και δεν του επιστράφηκαν και τα χρήματα, με αποτέλεσμα ο εφοπλιστής να προβεί στις καταγγελίες. Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη και διεξήχθη έρευνα, από την οποία προέκυψαν ευθύνες του κ. Παυλίδη ενώ ο σχετικός φάκελος έφθασε στη Βουλή για τα περαιτέρω. Τις προηγούμενες εβδομάδες ασκήθηκαν από τη Ρηγίλλης ασφυκτικές πιέσεις στον κ. Παυλίδη να παραιτηθεί για να διευκολύνει τους χειρισμούς του πρωθυπουργού. Ωστόσο, εκείνος εμφανιζόταν αμετακίνητος και δήλωνε πως δεν θα παραιτηθεί, αλλά και δεν θα ανεξαρτητοποιηθεί. Στην τελευταία περίπτωση η Νέα Δημοκρατία θα έχανε αυτόματα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ο κ. Καραμανλής θα ήταν υποχρεωμένος να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.
Νέα μέτρα
ΜΑΖΙΚΗ ήταν η συμμετοχή στην απεργία, περιορισμένη στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, την περασμένη Πέμπτη. Ουσιαστικές επιπτώσεις υπήρχαν στη λειτουργία του Δημοσίου, καθώς οι κρατικές υπηρεσίες «νέκρωσαν». Ωστόσο στον ιδιωτικό τομέα οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτούργησαν κανονικά. Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν κατά της οικονομικής κρίσης, αλλά και κατά της κυβερνητικής πολιτικής για τα εισοδηματικά και τα ασφαλιστικά ταμεία. Είχε προηγηθεί μια ημέρα νωρίτερα η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας που ζήτησε τις συνέπειες της κρίσης να πληρώσουν εκείνοι που την προκάλεσαν.
Την ίδια στιγμή, σχετικά αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα από τη Σύνοδο των G20, τη λεγόμενη ομάδα των ισχυρών του πλανήτη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μέσα από τη διαδικασία του αναγκαίου συμβιβασμού ΗΠΑ και Ευρώπη αποφάσισαν την οικονομική ενίσχυση τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και του Διεθνούς Εμπορίου.
Σε εγχώριο επίπεδο η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια και σενάρια για πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης των ελλειμμάτων. Μεταξύ αυτών η αύξηση της φορολογίας σε καύσιμα, ακίνητα, ενώ ανακοινώθηκε η επέκταση του μέτρου της έκτακτης εισφοράς και για τα εισοδήματα πάνω από τα 150.000 ευρώ. Οι οικονομικοί δείκτες πάντως επιδεινώνονται σταθερά: Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 10,2% και οι εξαγωγές κατά 22%. Για την ενίσχυση της αγοράς των ΙΧ που πλήττεται η κυβέρνηση προωθεί το μέτρο της μείωσης των τελών, κάτι που προκαλεί τις αντιδράσεις κομμάτων και φορέων. Εν μέσω δε αυτής της σύγχυσης ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την επανακρατικοποίηση Αγροτικής, Εθνικής και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και την κατάργηση των πανωτοκίων.
Και κάμερες…
ΑΝΗΜΕΡΑ Πρωταπριλιάς συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ και αποφάσισε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Μεταξύ αυτών η ενίσχυση της Αστυνομίας με προσωπικό και μέσα, αλλά και η ευρεία χρήση των καμερών σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο από όσους συλλαμβάνονται σε επεισόδια ή άλλες παράνομες πράξεις να γίνεται λήψη του DNA τους, γεγονός που θα βοηθήσει τις Αρχές στην εξιχνίαση μελλοντικών υποθέσεων εγκληματικής δράσης ή τρομοκρατίας. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα αναληφθούν συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Οι προθέσεις της κυβέρνησης προκαλούν ήδη αντιδράσεις, ωστόσο τους σχεδιασμούς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης… διευκολύνει η έξαρση της εγκληματικότητας που ανησυχεί τους πολίτες. Το αιματηρό επεισόδιο στην Κυψέλη με τον πυροβολισμό εναντίον δύο αστυνομικών ήρθε να εντείνει ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες.
ΜΕΤΑΞΥ Χιλής και Νέας Υόρκης κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο Γ. Παπανδρέου. Έφθασε μετ’ εμποδίων στο Σαντιάγο και πήρε μέρος στη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ από εκεί ταξίδεψε στις ΗΠΑ όπου συνεδρίασε η Επιτροπή Στίγκλιτς. Δραστηριότητα που δεν είχε άμεσο και ουσιαστικό αντίκρισμα. Περισσότερο είχε στόχο να ενισχύσει το διεθνές προφίλ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Επεισόδια
ΝΕΑ επεισόδια στο «σίριαλ της κόντρας» Πάγκαλου – ΚΚΕ. Ο πρώην υπουργός επιτέθηκε στην ηγεσία του Περισσού για την απουσία του από το πολιτικό μνημόσυνο για τον Γρηγόρη Φαράκο και υποστήριξε ότι αν ήταν στην εξουσία η Αλέκα Παπαρήγα θα τον έκλεινε στη φυλακή ή το ψυχιατρείο. Απαντώντας η κ. Παπαρήγα κατήγγειλε ότι ο Θ. Πάγκαλος βρίσκεται σε «διατεταγμένη υπηρεσία» (σε συνεννόηση με τον Γ. Παπανδρέου) και επιτίθεται συστηματικά στο ΚΚΕ. Χαρακτήρισε χυδαιότητες όσα λέει και κάλεσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση. Από τη Χαρ. Τρικούπη ωστόσο δεν τοποθετήθηκαν επί της ουσίας λέγοντας ότι το ΚΚΕ θα κριθεί από τον λαό στις εκλογές. Στην Αριστερά γενικώς ασχολούνται και με τις ευρωεκλογές. Η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε από τους πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές της 7ης Ιουνίου να καταδικάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την κυβέρνηση, αλλά και ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να στείλουν ισχυρό μήνυμα αποδοκιμασίας σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ