Προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ

Στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, στηριζόμενοι στα οικονομικά δεδομένα, είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι «ο Καραμανλής δεν μπορεί να βγάλει τη χρονιά». Επικαλούνται μάλιστα φράση που αποδίδεται στον ίδιο, ο οποίος, μιλώντας με άνθρωπο της εμπιστοσύνης του, φέρεται να είπε: «Δεν προτίθεμαι να συνδέσω το όνομά μου με τη χρεοκοπία της χώρας».

Ο κ. Καραμανλής επεδίωξε να αξιοποιήσει στην πολιτική σκηνή μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον πλανητάρχη Ομπάμα, έστω και χωρίς ατζέντα.

Η συζήτηση και μόνο για Προανακριτική Επιτροπή σε βάρος του πρώην υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θυμίζει σε όλους τη σωρεία σκανδάλων που βαραίνουν την κυβέρνηση. Τελευταία μάλιστα όλο και περισσότεροι θεωρούν ότι «το ηθικό πλεονέκτημα που είχε η ΝΔ μετά το 2004 έχει εξελιχθεί σε ηθικό εφιάλτη».

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πάντως, δεν επιδιώκει να στηρίξει σ’ αυτό την τακτική της. Στην Ιπποκράτους γνωρίζουν καλά ότι τα σκάνδαλα έχουν επιφέρει πολλαπλά πλήγματα στην αξιοπιστία του πρωθυπουργού, όμως ο κόσμος έχει πλέον άλλα προβλήματα και άλλες προτεραιότητες, λόγω της οικονομικής κρίσης, της ακρίβειας, της ανεργίας, της ανασφάλειας κ.ά.

Εκτίμηση της Ιπποκράτους είναι πως, αν τελικά συσταθεί Προανακριτική, η ΝΔ θα έχει απόλυτη πλειοψηφία (7 έναντι 5) στην οποία το πιθανότερο είναι να υπάρξει ένα πόρισμα που θα φορτώνει τα πάντα στον στενό συνεργάτη του κ. Παυλίδη, τον κ. Ζαχαρίου, και δεν θα καταλογίζει ποινικές ευθύνες στον πρώην υπουργό, αλλά μόνο πολιτικές. «Θα το κάνουν α λα Βατοπέδιο, τότε με το πόρισμα της Εξεταστικής», επισημαίνουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, στο τραπέζι έχει τεθεί και το σενάριο ο Κ. Καραμανλής να αποφασίσει τελικά να εμφανιστεί ως «ο αρχάγγελος της κάθαρσης» και να επωφεληθεί από την ευκαιρία που του δίνει η υπόθεση Παυλίδη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα πάει μέχρι τέλους τη συγκεκριμένη υπόθεση, αξιοποιώντας και το ελάχιστο στοιχείο που θα μπορούσε να συνθέσει ένα είδος ευθύνης, πέραν της πολιτικής, ώστε να μπορέσει να βγει επιθετικά και να διακηρύξει ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί να στηρίζεται «στην ψήφο ενός υπόδικου» και άρα θα πρέπει να πάει αμέσως σε εκλογές.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πάντως προτάσσει στην προεκλογική της ατζέντα την οικονομική κρίση, την ανασφάλεια του πολίτη και τα σκάνδαλα, θέματα που θα αναδειχθούν στην προεκλογική καμπάνια, έστω κι αν γίνουν μόνο ευρωεκλογές. Το τελευταίο διάστημα τα στελέχη του μελετούν με ιδιαίτερη προσοχή τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και ειδικά τα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ορισμένοι μάλιστα δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ότι ένα τμήμα της κοινής γνώμης εκτιμά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι ακόμη έτοιμο να κυβερνήσει, καθώς και για το ότι ένα άλλο τμήμα δεν δείχνει εμπιστοσύνη σε κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

«Ο κόσμος έχει απογοητευτεί βαθιά από τον δικομματισμό και έχει δίκιο», υποστηρίζουν έμπειρα στελέχη, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία τους ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει και θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις των καιρών, αν το εμπιστευτούν οι πολίτες με την ψήφο τους».

Παράλληλα όμως υπάρχουν και οι καχύποπτοι ή οι πιο υποψιασμένοι που, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, αφενός θεωρούν σίγουρη τη νίκη του ΠΑΣΟΚ όποτε κι αν γίνουν εθνικές εκλογές, αφετέρου όμως δεν κρύβουν την αγωνία τους για την επόμενη μέρα, όχι τόσο για την ικανότητα του κόμματος να κυβερνήσει, αλλά για τα συντροφικά μαχαιρώματα που προς το παρόν έχουν καταλαγιάσει λόγω του κοινού σκοπού και των ελπιδοφόρων μηνυμάτων.


Σχολιάστε εδώ